În anul 1984, lumea a fost martora unei operațiuni extraordinare, numită pe bună dreptate „Operaţiunea Beluga”. A fost un efort concertat pentru a salva circa 3.000 de balene care rămăseseră prinse într-o zonă înghețată a Oceanului Arctic. Ceea ce a făcut această operațiune remarcabilă a fost folosirea muzicii lui Ceaikovski pentru a ghida balenele înapoi în apele deschise. A fost un act de îndrăzneală, creativitate și compasiune care a inspirat o lume întreagă.

În decembrie 1984, un vânător a observat un grup de aproximativ 3.000 de balene Beluga în apele de coastă acoperite de gheață ale Peninsulei Chukchi. Deși fericiți la început – deoarece balenele beluga sunt hrănitoare și apreciate – vânătorul și grupul său au observat că ceva nu era în regulă.

Vremea crease un strat de gheață de circa 4 metri grosime care prinsese balenele într-o capcană mortală. Traversarea zonei extinse de gheață dintr-o singură respirație era imposibilă, iar balenele au rămas în micile lor bazine de respirație, așteptând un miracol care să spargă gheața și să le elibereze.

Când localnicii au auzit despre balene, au venit repede să le ajute, hrănindu-le cu pește congelat și săpând gheața pentru a se asigura că balenele au suficient spațiu pentru a respira. Dar iarna este aspră în nord-estul Rusiei, iar balenele ar fi murit în curând sub stratul gros de gheață.[sursa]

Operaţiunea Beluga

Operaţiunea Beluga: 3.000 de balene salvate de muzica lui Ceaikovski

La începutul lunii februarie 1985, Rusia a chemat nava Moskva, un spărgător de gheaţă de mari dimensiuni, pentru a sparge un canal în stratul de gheață și a elibera belugele prinse în capcană.

• CITEŞTE ŞI:  O familie de delfini se consolează înainte de a fi vânată. Masacru pentru carne de delfin

Echipajul navei Moskva a pornit într-o cursă contracronometru și împotriva temperaturilor în scădere pentru a ajunge la balene înainte ca acestea să rămână fără bazine de respirație sau să moară de foame. La sosirea la banchiză, gheața era atât de groasă încât căpitanul a anulat misiunea.

Cu toate acestea, după ce zeci de balene au început să piară, Moskva a alimentat un rezervor plin de combustibil și a pătruns în gheață pentru a le salva. În timp ce spărgătorul de gheață lucra pentru a deschide un canal pentru ca balenele să scape, elicopterele aruncau pește proaspăt deasupra orificiilor lor de respirație pentru a le hrăni.

După câteva zile, nava Moskva și echipajul său au ajuns în cele din urmă la balene. Cu toate acestea, balenele erau slabe și se temeau de nava masivă de peste 120 de metri lungime și de elicele sale.

Nimeni nu știa cum să comunice cu balenele beluga; așa că nava Moskva a deschis încet-încet bazine mai mari pentru ca animalele să respire, să se hrănească, să se odihnească și să se relaxeze puțin. Cu toate acestea, ele tot au refuzat să urmeze nava în canal înapoi în largul oceanului. Ceea ce s-a întâmplat în continuare pare ireal.

Muzica este limbajul universal

Unul dintre membrii echipajului și-a amintit că mamiferele marine reacționează la muzică. Și astfel, muzica a început să curgă de pe puntea superioară. Echipajul a pus tot felul de muzică, de la pop la muzică clasică. După mai multe experimente, belugile prinse în capcană au început să reacționeze la muzica clasică și s-au apropiat de spărgătorul de gheață.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Cât de înalt a fost cel mai înalt cal care a existat vreodată în lume? Povestea uriaşului Sampson

Muzica lui Ceaikovski a fost aleasă pentru că se credea că sunetele sale melodioase ar putea avea un efect calmant și reconfortant asupra balenelor.

Publicitate

Folosind muzică clasică, nava Moskva a condus încet belugile înapoi în largul mării. Căpitanul Kovalenko a raportat prin radio la cartierul său general: „Tactica noastră este următoarea: Ne retragem, apoi avansăm din nou în gheață, facem un pasaj și așteptăm. Repetăm acest lucru de mai multe ori. Belugile încep să «înțeleagă» intențiile noastre și urmează spărgătorul de gheață. Astfel, ne deplasăm kilometru cu kilometru”.

Operațiunea a durat săptămâni întregi. Cu fiecare oră care trecea, numărul balenelor care se întorceau la libertate creștea. Salvarea lor a fost o victorie pentru echipa de intervenție, dar și pentru întreaga planetă. Operatiunea Beluga nu doar că a salvat vieți, ci a demonstrat și puterea inepuizabilă a creativității umane și a compasiunii față de natură.

În total, până la sfârșitul lunii februarie 1985, aproximativ 2.000 de balene au ajuns în ocean. Operațiunea Beluga a costat Rusia aproximativ 80.000 de dolari la acea vreme, adică aproximativ 200.000 de dolari în prezent.

De atunci, Operațiunea Beluga a devenit un simbol al speranței și al conservării. Muzica lui Ceaikovski continuă să fie folosită pentru a ajuta balenele aflate în dificultate, iar povestea salvării lor rămâne o inspirație pentru viitor.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: