Gheorghe Plagino a fost primul român care a participat la Jocurile Olimpice. Povestea de viață a sportivului este una interesantă şi emoționantă, mai ales că tatăl său nu l-a recunoscut ca fiu legitim până la vârsta de 18 ani.

Gheorghe Plagino s-a născut în data de 16 noiembrie 1876, în comuna Dumbrăveni, din județul Vrancea, într-o familie de boieri. Tatăl său, Alexandru Plagino, era un om bogat și influent, care deținea o moșie imensă și care fusese ginerele unui fost domnitor al Țării Românești. Gheorghe a moștenit de la el nu numai averea, ci și pasiunea pentru sport și pentru politică.

Viitorul sportiv s-a născut din aventura lui Alexandru Plagino cu Wilhemia Siefert, o tânără de origine germană care lucra ca slujnică în casa boierului. Astfel, tânărul Gheorghe nu a fost recunoscut ca fiu legitim în copilărie. Abia în anul 1894, după moartea soţiei, Alexandru Plagino s-a căsătorit cu mama lui Gheorghe Plagino şi l-a recunoscut oficial.

De mic, Gheorghe a fost atras de tir, o disciplină care cerea multă precizie, calm și concentrare. Tânărul învățat să mânuiască armele de foc de la tatăl său, care îl ducea la vânătoare sau la poligon. A devenit un trăgător de elită, care se distingea prin talent și curaj. A participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, unde a câștigat medalii și trofee.[sursa]

gheorghe plagino
Gheorghe Plagino, primul român care a participat la Jocurile Olimpice

Gheorghe Plagino, primul român care a participat la Jocurile Olimpice

În anul 1900, Gheorghe a avut ocazia să facă istorie. Aflat la Paris, unde studia dreptul, a aflat de organizarea celei de-a doua ediții a Jocurilor Olimpice moderne, un eveniment sportiv care nu se ridica la popularitatea din zilele noastre, dar care era de o importanţă deosebită în acele vremuri.

• CITEŞTE ŞI:  Elisabeta Bathory, contesa sângeroasă care ar fi luat vieţile a 600 de tinere

Gheorghe Plagino a decis să se înscrie la proba de tir, cu titlu individual, fără să aibă sprijinul vreunei federații sau al vreunui comitet. Asta pentru că România nu avea o astfel de instituţie pe atunci. Aşadar, Gheorghe Plagino a fost primul român care a participat la Jocurile Olimpice, într-o vreme când România nu avea nici măcar o delegație oficială.

La proba individuală s-au înscris 31 de sportivi, iar Gheorghe Plagino şi Sidney Merlin (Marea Britanie) erau singurii străini, restul participanţilor proveneau din Franţa.

Gheorghe Plagino s-a prezentat la concurs cu o pușcă de vânătoare, pe care o adusese de acasă. A concurat cu alți 50 de trăgători, care aveau arme mai performante și mai moderne. Proba consta în a lovi cât mai multe talere de lut, care erau aruncate în aer, la o distanță de 25 de metri. Fiecare concurent avea dreptul la 20 de încercări. Gheorghe a reușit să lovească 11 talere, clasându-se pe locul al 13-lea. A fost un rezultat onorabil, care i-a adus admirația și respectul celorlalți participanți.

Gheorghe nu s-a oprit aici. A continuat să practice tirul și să se perfecționeze, dar nu a mai reuşit vreo performanţă mai importantă. A devenit membru al Comitetului Internațional Olimpic (CIO), în anul 1908, fiind al doilea român care a ocupat această funcție, după prinţul George Gh. Bibescu. A fost, de asemenea, vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român și președinte al Uniunii Federațiilor Sportive din România. Plagino a contribuit la dezvoltarea și promovarea sportului românesc, în special a tirului. A organizat și a participat la numeroase competiții și manifestări sportive, atât în țară, cât și în străinătate.

Gheorghe Plagino a fost și un om politic activ, care a avut funcții importante în cadrul Partidului Conservator și al Partidului Național Țărănesc. A fost un susținător al monarhiei constituționale și al unității naționale. Timp de un deceniu a fost senator în Parlamentul României. De asemenea, a fost un patriot devotat, care a luptat pentru cauza românească în Primul Război Mondial și în Conferința de Pace de la Paris.

• CITEŞTE ŞI:  20 de imagini incredibile cu secvenţe din filme, înainte şi după efecte speciale

În anul 1948, când comuniştii au preluat puterea, fostul sportiv a fost retras din Comitetul Internațional Olimpic, după 40 de ani de activitate. Acest lucru s-a petrecut cu doar câteva luni înainte de ediţia Jocurilor Olimpice de la Londra.

Publicitate

Gheorghe Plagino a murit în data de 3 mai 1949, la București, la vârsta de 72 de ani. A lăsat în urmă o moștenire de neuitat, care a inspirat generații de sportivi și de oameni de valoare. Fiind primul român care a participat la Olimpiadă, Plagino este considerat un pionier al sportului românesc, care a pus România pe harta sportului mondial.

Primul român care a devenit campion olimpic a fost Iosif Sârbu, un alt sportiv cu o poveste de viaţă interesantă şi un sfârşit învăluit în mister.[Citeşte povestea sa]

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele