A fost odată ca niciodată un cal pe nume Sampson. Un cal din rasa Shire, născut în Bedfordshire, Anglia, în anul 1846, Sampson era special dintr-un singur motiv – era cu adevărat mare, fiind considerat cel mai înalt cal din istorie.

Caii din rasa Shire sunt cunoscuți ca fiind niște animale extrem de mari. Sunt o rasă britanică de cai de tracțiune care sunt apreciați pentru forța lor, în special pentru a trage echipamente agricole sau, din punct de vedere istoric, pentru a tracta barje de-a lungul canalelor. Acești cai au, de asemenea, o istorie apropiată cu industria berii, deoarece obișnuiau să tragă cu cărucioarele berarilor pentru livrarea berii.

În prezent, caii de muncă, cum ar fi cei din rasa Shire, îndeplinesc în continuare diverse sarcini, dar sunt crescuți și în scopuri recreative, cum ar fi călăria și expozițiile.

Caii din rasa Shire sunt animale extrem de blânde, care se acomodează rapid la locuri noi și sunt prietenoşi cu oamenii. Se caracterizează printr-o răbdare extraordinară, plus că au o dispoziție deosebit de plăcută. Sunt populari printre pasionații care apreciază speciile neobișnuite, greu de găsit.

După cum reiese clar din simpla privire a unuia, caii din rasa Shire sunt animale mari. Înălțimea medie a unui armăsar în punctul cunoscut sub numele de „garou”, creasta dintre omoplații calului, este cuprinsă între aproximativ 163 de centimetri și 183 de centimetri, iepele încadrându-se, în general, la capătul inferior. Greutatea acestor cai poate varia între 816 și 1.088 kilograme.[sursa]

În stânga, Sampson, cel mai înalt cal din istorie, avea o înălţime de peste 2 metri. În dreapta, Marele Jake, un alt cal din rasa Shire, care a deţinut titlul de cel mai înalt cal din lume, având 2,11 metri

Cel mai înalt cal din istorie

Acum apare în scenă Sampson. Când intra în grajd, toți ceilalți cai aveau fețele lungi (glumă intenţionată), pentru că Sampson era cu adevărat un monstru.

• CITEŞTE ŞI:  O boală misterioasă, care îi ţine captivi pe suferinzi în propriul corp şi care nu are leac, afectează doar membrii unei familii

Nu există prea multe informații despre Sampson, ceea ce este păcat, având în vedere realizările sale. Dar, potrivit Guinness World Records, Sampson avea o înălțime de 219 centimetri. Asta înseamnă puțin sub înălțimea lui André Uriaşul, care avea o înălţime de 224 de centimetri.

Sampson a cântărit, de asemenea, 1.524 de kilograme, ceea ce reprezintă mai mult decât greutatea unei maşini Dacia Duster. După ce a fost încoronat cel mai înalt cal din lume, Sampson a fost redenumit Mamut, un nume mult mai potrivit pentru o astfel de bestie.

În prezent, prețul pentru un cal din această rasă începe de la 25.000 lei și nu există de fapt o limită superioară. Cu cât un cal este mai titrat și cu cât are mai mult succes la expoziții, cu atât mai mare este prețul. Chiar și până la câteva sute de mii de lei. Cu toate acestea, Shire este o rasă destul de costisitoare de întreținut. Din cauza dimensiunii lor, au nevoie de mai multă hrană decât majoritatea celorlalte rase de cai.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: