Oimiakon, din Rusia, este considerat cel mai rece orăşel locuit permanent din lume.
Cunoscut și sub denumirea „Polul frigului”, Oimiakon este locul în care s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din emisfera nordică.
Există un monument în centrul orăşelului, care comemorează o temperatură record în „Ianuarie 1924, de -71.2°C”. Totuşi, în mod oficial, cea mai scăzută temperatură înregistrată a fost în anul 1933, pe 06 februarie, când termometrul a ajuns la o valoare de -67.7 °C.
Doar Antarctica a înregistrat temperaturi oficiale mai mici, cea mai scăzută fiind de -89.2 °C. Spre deosebire de Antarctica, în Oimiakon se trăiește o viață relativ normală. Au o școală, un magazin alimentar, vodcă și oameni care duc o viață simplă, bazată pe vânătoare şi pescuit.
Ca o comparaţie, cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în România a fost de -38,5°C, pe 25 ianuarie 1942, la Bod, în depresiunea Brașovului.
Cum este viaţa în Oimiakon, cea mai rece localitate din lume
Oimiakon este mai degrabă un sat izolat, cu o populație între cinci sute și opt sute de persoane, aflat în nord-estul Rusiei. Drumul până acolo se face pe cale construită în pe timpul sovieticilor, de către prizonierii din gulag. Totuşi, şoselele sunt pitorești, cu păduri nesfârșite și râuri complet înghețate.
Numele său în limba Sakha înseamnă „apă care nu îngheață”, datorită prezenței unui izvor termal situat în apropiere.
Oimiakon este situat la 750 de metri deasupra mării, iar durata unei zile variază de la 3 ore, în luna decembrie, la 21 de ore, pe parcursul verii.
În ciuda iernilor grele, s-a întâmplat ca vara temperaturile să urce până la 30°C. Evident, solul este îngheţat aproape tot timpul, iar agricultura este practic inexistentă.
Astfel, oamenii consumă în general peşte şi carne de ren sau de cal şi multe supe.
În localitate există un singur magazin, aprovizionat doar cu produse de bază, iar localnicii sunt, în mare parte, pescari sau vânători. De asemenea, oamenii se ocupă cu creșterea renilor și a cailor.
Probleme specifice
Deşi oamenii s-au obişnuit cu gerul, nu înseamnă că nu există probleme. Pe timpul iernii, cerneala din pixuri îngheață, paharele li se lipesc de buze iar ochelarii de feţe.
De asemenea, bateriile maşinilor mor în câteva ore dacă sunt lăsate afară. Astfel, oamenii îşi ţin maşinile în garaje încălzite, sau lasă motoarele pornite în permanenţă atunci când maşina rămâne afară.
O altă problemă o reprezintă înmormântările, care pot dura şi câteva zile. Pământul trebuie întâi încălzit, ca apoi groparii să poată săpa. Încălzirea se face prin aprinderea unui foc mare în locul ales și, pe măsură ce pământul se încălzește, sunt îngropați cărbuni încinși în el.
Şcoala se închide abia când temperatura scade sub -52°C. Cei care vor să-și continuie studiile trebuie să se mute în cel mai apropiat oraș, aflat la sute de kilometri distanță.
Inevitabil apare întrebarea: cum se încălzesc oamenii într-un frigider uriaş? „Cu ceai rusesc. Adică vodcă.”, a spus fotograful Amos Chapple[sursa] după ce a vizitat localitatea.
De asemenea, apar întrebări privind modul în care oamenii îşi fac nevoile fiziologice. Cum era de aşteptat, toate casele au toaleta afară, căci altfel ar îngheţa canalizarea. Practic, vorbim despre o magazie cu o gaură în pâmânt. Oamenii îşi fac nevoile cât mai rapid și apoi se întorc într-un minut, căci apare riscul degerăturilor în zona genitală.
În Oimiakon nu există nici dușuri, fiindcă locuinţele nu au instalații de apă. Există numai saune rusești cu aburi, numite banya.
Ce poţi face în Oimiakon ca turist
Răspunsul nu este cel aşteptat. Nu prea ai ce explora în acest oraş îngheţat, ales ca destinaţie în special de către turiştii extremi. Rușii aproape că nu vizitează niciodată Oimiakon în timpul iernii.
Cine se încumetă să ajungă în cea mai rece localitate din lume, primește un certificat de la guvern cu temperatura înregistrată în ziua vizitei.
Bateria telefonului se consumă în mai puțin de 30 de secunde. Pentru a face o fotografie, turiştii trebuie să țină bateriile și telefonul sub haine, să le scoată rapid, să facă poza și apoi să le bage la loc. Aşadar, nu este locul potrivit pentru fotografii de vacanţă.
Urmăriţi în materialul video de mai jos o expediţie a unor români în Oimiakon, cea mai rece localitate din lume