O echipă de arheologi a descoperit o piramidă hexagonală care a fost utilizată ca loc de înmormântare în epoca bronzului.

Arheologii din Kazahstan au descoperit o structură în formă de hexagon veche de aproximativ 3.800 de ani, pe care o descriu ca fiind o „piramidă”. Structura în formă de labirint nu este la fel de înaltă ca monumentele funerare din Egipt, dar în prezent are o înălțime de aproximativ 3 metri și probabil că a servit ca loc de înmormântare a unor căpetenii.

Descoperirea nu seamănă cu „nimic descoperit până în prezent în stepa eurasiatică”, potrivit unei declarații a Universității Naționale Eurasiatice din Kazahstan.

„Această piramidă hexagonală de pe teritoriul Kazahstanului de Est a fost găsită anul acesta. Are o formă hexagonală, cu megaliți care cântăresc până la 1 tonă, plasați în fiecare colț.”, a declarat Ulan Umitkaliyev, șeful departamentului de arheologie și etnologie al Universității Naționale Eurasiatice, care conduce săpăturile la acest sit.[sursa]

piramidă hexagonală
O vedere aeriană a piramidei hexagonale din Kazahstan. Observați cum pereții interiori din piatră formează o cale labirintică ce duce spre locul de înmormântare din centrul ei

O piramidă hexagonală, diferită faţă de piramidele faraonilor

Deși arheologii folosesc termenul de „piramidă” sau „piramidă în trepte” pentru a-l descrie, monumentul din Epoca Bronzului este diferit faţă de piramidele găsite în Egipt. Pereții săi exteriori din piatră formează un hexagon, iar pereții interiori ai structurii arată ca un labirint care duce la un mormânt aflat în interiorul său. Părți ale acestuia au fost acoperite cândva de o movilă de pământ, a afirmat Umitkaliyev. Nu este clar dacă a existat vreodată un acoperiș peste o parte a structurii sau dacă aceasta era în întregime în aer liber.

Oamenii care au trăit în această regiune în acea perioadă au construit multe morminte și monumente de piatră și s-au ocupat cu prelucrarea metalelor și cu confecționarea de bijuterii. Este posibil ca economia lor să fi fost în parte pastorală, respectiv creşterea unui număr mare de animale în stepele eurasiatice.

• CITEŞTE ŞI:  10 tipuri de turism ieşite din comun şi unde se practică

Pereții exteriori ai piramidei sunt decorați cu petroglife, sau artă rupestră cu diverse animale, inclusiv cămile și o multitudine de cai, potrivit comunicatului. Oase de cal au fost descoperite chiar în afara piramidei, iar un cult al calului a înflorit probabil în zonă la acea vreme.

piramidă hexagonală kazahstan
Un prim-plan al locului de înmormântare din centrul piramidei și al mormântului căptușit cu pietre din centrul piramidei

Datarea cu radiocarbon a resturilor organice ale piramidei indică faptul că structura a fost construită în secolul al XIX-lea î.Hr., conform celor spuse de Ulan Umitkaliyev. „Monumente similare se găsesc pe teritoriul Kazahstanului, în special în Kazahstanul Central.”, a spus Umitkaliyev.

Excavațiile la sit și analiza rămășițelor sale sunt în curs de desfășurare, dar până în prezent arheologii au găsit ceramică, cerceii de aur ai unei femei și alte piese de bijuterie, se arată în comunicat. Nu este clar dacă mai sunt prezente rămășițe umane.

Arheologii sunt nerăbdători să afle mai multe despre această descoperire, dar este nevoie de mai multe informații înainte ca aceasta să poată fi evaluată științific, a declarat Karen Rubinson, cercetător asociat la Institutul pentru Studiul Lumii Antice de la Universitatea din New York. Rubinson nu a fost implicată în descoperire, dar este expertă în arheologia regiunii.

De exemplu, înregistrările științifice și fotografiile artefactelor și petroglifelor trebuie să fie publicate pentru ca cercetătorii care nu sunt implicați în săpături să poată analiza corect monumentul, a spus Rubinson.

Publicitate

Piramida recent descoperită se află în Kyrykungir, o zonă care conține o serie de morminte și monumente antice. Ea se află în apropierea satului Toktamys, o zonă în care oamenii de știință de la Universitatea Națională Eurasiatică fac săpături din anul 2014.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele