Conform acestei noi teorii incorecte, Luna nu este o piatră uriaşă, luminată de Soare, ci își emite propria lumină, în acelaşi fel ca o stea.

Având în vedere avansul tehnologic şi ştiinţific, este destul de dificil să ții pasul cu teoriile obișnuite, fără a mai trebui să ții pasul cu ruda lor ciudată și paranoică, teoria conspirației.

Ştim cu toţii că Luna nu este o sursă de lumină, adică aceasta nu are lumină proprie. Luna reflectă lumina de la Soare. Putem vedea Luna, deoarece lumina de la Soare ajunsă pe Lună este „aruncată” înapoi pe Pământ. Dacă Soarele nu ar fi fost acolo, nu am putea vedea Luna.

Conspiraţioniştii, însă, au lansat noua teorie şi susţin că oamenii trebuie să-şi folosească creierele mai bine şi să constate că de fapt Soarele nu poate lumina Luna în felul în care aceasta apare pe cer.

Aceasta este una dintre versiunile conform căreia Luna nu refletă lumina de la Soare, ci are propria sursă de lumină.

Luna nu este o piatră, ci are propria lumină

Pentru oricine dorește o actualizare rapidă a acesteia din urmă, se pare că a apărut o nouă teorie, care afirmă că Luna nu este o piatră, adică nu este alcătuită din rocă până la urmă. Ideea, dacă sunteți dispuși să o numiți așa, este că Luna nu este de fapt luminată de Soare, ci este propria sa sursă de lumină.[sursa]

Luna nu este o piatră ci are lumină proprie
Noua teorie a conspiraţiei susţine că Luna nu este o piatră, ci are lumină proprie

Ideea este una ciudată și trebuie să explice o mulțime de fenomene observate care au dovedit de nenumărate ori că Luna reflectă lumina Soarelui. Cel mai simplu exemplu în acest sens este modul în care diferitele poziții relative ale Soarelui, Lunii și Pământului pot explica fazele Lunii pe care le vedem, dacă se acceptă faptul că vedem Luna datorită luminii reflectate de Soare.

• CITEŞTE ŞI:  Un copil şi un cimpanzeu au fost crescuţi împreună, într-un experiment controversat

Ideea că Luna reflectă lumina de la Soare datează de fapt de cel puțin 2.500 de ani, când filozoful grec Anaxagoras a scris că „Soarele este cel care dă strălucire Lunii” și a continuat să explice cum acest lucru a cauzat eclipsele și fazele lunare. Ceea ce sună destul de logic.

Într-o versiune deosebit de obtuză a teoriei „Luna nu este o piatră”, oamenii au mers mai departe și au afirmat că „rocile nu reflectă lumina” și că, extrapolând, „nici Luna nu reflectă lumina”. Acest lucru este deosebit de derutant, având în vedere că toate rocile pe care le vedem în acest Univers, inclusiv pe Pământ, le vedem tocmai pentru că lumina este reflectată de ele și ajunge în globul ocular.

Un test simplu al acestei teorii, dacă ați fi înclinat să faceți acest lucru, ar fi să luați o piatră obișnuită într-o cameră fără ferestre, noaptea, și să stingeți lumina. Dacă nu mai puteți vedea piatra, asta vă spune că este pentru că o vedeți prin lumina reflectată, așa cum funcționează toată vederea. Sau, dacă ești un adept al teoriei conspirației, probabil că bănuiești că pietrele știu să se stingă singure atunci când este întuneric.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: