Ciclul solar este destul de bine înțeles încă din anul 1843, atunci când Samuel Schwabe a petrecut 17 ani observând variația petelor solare. De atunci, a fost observat cu regularitate fluxul și refluxul ciclului petelor solare la fiecare 11 ani. Însă este impresionant modul în care s-a schimbat Soarele în doar 2 ani.

Mai recent, modulul spaţial Solar Orbiter al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) a realizat în mod regulat imagini ale Soarelui pentru a urmări progresul pe măsură ce ne îndreptăm spre vârful ciclului solar actual.

Două imagini publicate recent, din februarie 2021 și octombrie 2023, arată cum lucrurile se accelerează cu adevărat pe măsură ce ne îndreptăm spre maximul ciclului solar.

Cum s-a schimbat Soarele în doar 2 ani

Soarele este o mare minge mare de plasmă, gaz încărcat electric, care are proprietatea uimitoare de a putea deplasa un câmp magnetic care poate fi încorporat în el. Pe măsură ce Soarele se rotește, câmpul magnetic este târât cu el, dar, deoarece Soarele se rotește mai repede la ecuator decât la poli, liniile de câmp se înfășoară din ce în ce mai strâns.

Sub această tensiune imensă, liniile de câmp se rup, pocnesc sau se sparg ocazional pe suprafața Soarelui, iar când se întâmplă acest lucru, vedem o pată solară. Aceste pete întunecate de pe suprafața vizibilă a Soarelui sunt regiuni în care concentrații mai dense de materie solară interzic fluxul de căldură către suprafața vizibilă, dând naștere unor pete ușor mai reci și, prin urmare, mai întunecate pe Soare.[sursa]

cum s-a schimbat soarele in 2 ani
Cum s-a schimbat Soarele în doar 2 ani

Rotația lentă a Soarelui și înfășurarea lentă, dar continuă, a liniilor de câmp înseamnă că petele solare devin din ce în ce mai numeroase, pe măsură ce câmpul magnetic devine mai distorsionat. Observate pe o perioadă de ani de zile, petele par să migreze încet dinspre regiunile polare spre regiunile ecuatoriale pe măsură ce ciclul solar avansează.

• CITEŞTE ŞI:  Paul Alexander, omul care a trăit 70 de ani într-un "plămân de fier", a murit

Pentru a încerca să ajute la înțelegerea acestui ciclu complex și pentru a elucida alte mistere ale Soarelui, Agenția Spațială Europeană a lansat sonda spaţială Solar Orbiter în data de 10 februarie 2020. Misiunea sa este de a explora regiunile polare ale Soarelui, de a înțelege ce determină ciclul solar de 11 ani și ce determină încălzirea coroanei, stratul exterior al atmosferei solare.

Au fost publicate imagini de la Solar Orbiter care arată prim-planuri ale suprafeței vizibile a Soarelui, fotosfera, în timp ce se apropie de vârful activității solare.

La începutul ciclului, la minimul solar din anul 2019, a existat relativ puțină activitate și doar câteva pete solare. De atunci, lucrurile au crescut încet. Imaginea din februarie 2021 a arătat un Soare rezonabil de liniștit, dar o imagine realizată în octombrie 2022 arată că lucrurile sunt, intenţionat spun, înfierbântate.

Se așteaptă ca maximul acestui ciclu să aibă loc în anul 2025, ceea ce susține teoriile conform cărora perioada de activitate maximă ar putea ajunge cu un an mai devreme.

Înțelegerea ciclului nu prezintă doar un interes științific capricios, ci este vitală pentru a ne asigura că se reduc la minimum daunele provocate sistemelor terestre și orbitale, dar mai ales pentru a înțelege impactul asupra vieții pe Pământ.

Publicitate
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele