Ştim că românii au un spirit inventiv, iar acest lucru s-a văzut în repetate rânduri de-a lungul istoriei.

Circumstanţele istorice nu prea au fost de partea noastră.

Cu toate acestea, unii inventatori români au reuşit totuşi să scoată capul din ceaţă şi să ofere lumii creaţiile lor.

Deşi mai există o mulţime de invenţii ale românilor, iată care sunt cele mai mari invenţii româneşti!

10 dintre cele mai mari invenţii româneşti

#10. Diorama

Grigore Antipa este biologul român căruia i se datorează toate acele minunate diorame biologice de la muzeul ce-i poartă numele.

La începutul secolului XX, acesta renovează și instalează Muzel Național de Istorie Naturală. Amplasează aici dioramele create de el, spații de expunere / vitrine tridimensionale ce reconstituie mediul natural și modul de viață al animalelor.

Acestea prezintă animelele în diverse habitate, relațiile dintre ele sau dintre ele și mediu, felul în care acestea sunt organizare, precum și strategiile acestora de vânătoare. De asemenea, includeau și felul în care își amplasau cuiburile și vizuinele.

Grigore Antipa a fost recunoscut și datorită descoperirilor sale în domeniul hidrobiologiei.

#9. Cibernetica

cele mai mari invenţii româneşti

Ștefan Odobleja stabilește ideile de bază ale ciberneticii pe care le prezintă apoi în cea mai importantă lucrare a sa, „Psihologia consonatistă”, apărută în două volume în 1938 și 1939.

În primul volum, din 1938, Odobleja evidențiază legile care guvernează psihologia și fiziologia ființelor vii: legea echilibrului, legea reacției (conexiuni inverse), legea reversibilității etc.

Zece ani mai târziu, Norbert Wiener le pune în practică. Savantul român este recunoscut drept creatorul psihociberneticii și părintele ciberneticii generalizate, cu aplicare în toate ramuriile științei, dorind să arate că originile ciberneticii se află în psihologie.

Publicitate

Parternitatea și va arăta mai târziu prin lucrarea „Psihologia consonatistă și cibernetică” din 1972.

Având în vedere importanţa acestui domeniu la nivel mondial, putem spune că Ştefan Odobleja este creatorul uneia dintre cele mai mari invenţii româneşti.

• CITEŞTE ŞI:  ZERO - societatea privită din alt punct de vedere (VIDEO)

#8. Pila Karpen

cele mai mari invenţii româneşti

În 1950, un român încerca să rezolve setea de energie a civilizației, construind un dispozitiv despre care afirma, cu o jumătate de secol în urmă, că o să funcționeze veșnic.

Așa se face că Nicolae Vasilescu-Karpen devine recunoscut pentru „Pila Karpen” sau „Pila termoelectrică cu tmperatură uniformă”. Un perpetuum mobile ce generează energie la nesfârșit fără a primi vreo intervenție din exterior.

La 56 de ani de la apariția ei, pila încă funcționa și este așezată într-un seif la Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida” din București.

Deşi ar fi trebuit să se oprească de multe decenii, „Pila lui Karpen” se încăpăţânează să funcţioneze, aşa cum a prevăzut inventatorul ei. Construirea unui perpetuum mobile a fost visul de secole al omenirii.

Un aparat care să se mişte la nesfârşit, fără să primească impulsuri exterioare, ar rezolva definitiv setea de energie a civilizaţiei actuale. În epoca moderna însă, acest vis a fost abandonat pe considerentul ca ar fi o utopie.

#7. Avionul cu reacție

Henri Coandă este cunoscut în principal datorită avionului cu reacție inventat în 1910 și care, tot în același an, a fost prezentat la Expoziția Internațională de Aeronautică de la Paris.

Roșu, fără elice, cu o plăcuță pe care scria „Coanda-1910”, având două aripi duble și un singur loc, avionul a stârnit interesul tuturor vizitatorilor. Mai ales că era diferit de ceea ce ei numeau „avion” până atunci.

În timpul expoziției a avut loc și primul zbor cu un avion echipat cu motor cu reacție datorită demonstrației accidentale a lui Henri Coandă. În timp ce acesta verifica motorul avionului, acesta și-a luat zborul și a aterizat forțat din cauza că Henri a pierdut controlul.

În timpul testării, Henri a descoperit „efectul Coandă”, brevetat abia în 1934. Acesta se aplică la ventilatoare, aspiratoare, pompe de vid, sisteme de propulsie, atenuatoare de zgomot, compresoare, separatoare bifazice, dar și în domeniul medicinei, la crerea inimii artificiale.

• CITEŞTE ŞI:  Are 129 de ani, dar spune că nu a avut nicio zi fericită în toată viaţa ei

Pe parcursul vieții sale, Henri Conadă a avut invenții în domenii diferite: aeronautica, constructii, transporturi, industrie, medicina, biologie, protectia mediului.

Alte invenții ale lui: aerodina lenticulară, instalația de desalinizare a apei marine, tunul fără recul.

#6. Scaunul ejectabil

cele mai mari invenţii româneşti

Pasionat de aviație și preocupat de siguranța aparatelor de zbor și a pasagerilor acestora, Anastase Dragomir inventează la începutul secolului XX o versiune timpurie a scaunului ejectabil.

Era suficient de sofisticat, încât a fost testat cu succes atât în Franța, la 25 august 1929, cât și în România, pe aeroportul Băneasa, în luna octombrie a aceluiași an.

Piloţii aveau nevoie de un sistem de siguranţă, care să le asigure o şansă de scăpare în cazul în care ceva neprevăzut urma să se întâmple.

Scaunul ejectabil era confecționat dintr-un scaun detașabil, prevăzut cu două parașute. Acesta putea fi catapultat vertical dintr-o aeronavă sau din orice alt dip de vehicul în caz de urgență.

#5. Stiloul

cele mai mari invenţii româneşti

Petrache Poenaru nu este numai cunoscut drept primul român care a călătorit cu trenul în 1831, ci și pentru invenția sa ce a revoluționat domeniul obiectelor de scris și care este folosită și în prezent de milioane de oameni.

Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală”, brevetat în 1827, este primul stilou modern inventat de Petrache Poenaru și precursorul stiloului inventat în 1863 de Brissant și Coffin și perfecționat 20 de ani mai târziu de către Watterman.

Deşi stiloul nu se mai utilizează la fel de mult ca în trecut, putem încadra invenţia lui Petrache Poenaru în acest top cu cele mai mari invenţii româneşti.

#4. Vaccinul antiholeric

cele mai mari invenţii româneşti

Ion Cantacuzino a pus la punct „Metoda Cantacuzino” sau metoda de vaccinare antiholerică ce se folosește și astăzi în țările unde apar cazuri de holeră.

• CITEŞTE ŞI:  Tragedia din Anzi: un supravieţuitor spune că mâncatul prietenilor săi nu a fost cea mai oribilă parte a dezastrului

Tot datorită lui, vaccinarea împotriva febrei tifoide se realizează încă din 1912, iar România este a doua țară după Franța care a introdus în 1962 vaccinul BCG sau vaccinul antituberculos pentru nou-născuți.

#3. Ingineria mecanică

Întemeietorul ingineriei mecanice în România, Teodor Drăgu, a inventat sistemul de frânare automata cu aer comprimat.

Ulterior, în anul 1887, sistemul de încălzire cu abur a trenurilor, coordonând și construirea mai multor locomotive cu abur.

Lui i se datorează, de asemenea, și prima folosire a combustibilului lichid la locomotive.

#2. Gerovital

Medic roman specialist in gerontologie, academician din 1974 si director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie, Ana Aslan a evidentiat importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta, aplicand-o pe scara larga in clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital sau vitamina H3.

Produsul geriatric a fost preparat in anul 1952 si brevetat in peste 30 de tari. In acelasi an ia fiinta Institutul National de Geronto-Geriatrie „Dr. Ana Aslan”, primul institut de geriatrie din lume, model pentru tarile dezvoltate, prin asistenta clinica si cercetare.

#1. Injecţia cu insulină

Nicolae Păulescu, profesor de psihologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, este cel care a descoperit pentru prima oară, în anul 1921, insulina.

Insulina este hormonul secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor şi mineralelor din organism.

Păulescu este cel care a demonstrat eficienţa acestei substanţe în reducerea hiperglicemiei şi care a folosit insulina în tratarea diabetului.

Descoperirea sa a salvat milioane de vieţi până în prezent şi continuă să fie folosită. Din acest motiv, am considerat că merită prima poziţie în topul cu cele mai mari invenţii româneşti.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

5 Comentarii

  1. dOMNUL kARPEN SA NU VORBEASCA AIUREA.IMPOSIBILITATEA CREERI UNUI „PERPETUUM MOBILE” A FOST DEMONSTRATA STIITIFIC BAZAT PE LEGILE TERMODINAMICII, CU 150 DE ANI IN URMA.DACA INVENTIA LUI ESTE COLOSALA,DECE NU A FOST VALORIFICATA PANA IN PREZENT?CONECTEAZA ACEASTA PILA LA UN CONSUMATOR SI SE VA OPRI IN SECUNDE,ATUNCI CE AM FACUT?

  2. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele