Foarte mulţi dintre noi şi-au imaginat un scenariu privind un dezastru apocaliptic generat de un asteroid uriaş care loveşte Pământul. Ce s-ar întâmpla înainte de acest moment? Cum am afla? Ei bine, NASA explică cum ar avertiza lumea în cazul unui dezastru iminent provocat de un asteroid.

Când impactul Chicxulub, un asteroid cu o lățime de 10 km, a lovit Pământul acum 66 de milioane de ani, dinozaurii nu au fost avertizați. Dacă un asteroid de mărimea aceasta ar lovi Pământul în prezent, o undă de șoc de două milioane de ori mai puternică decât o bombă cu hidrogen ar distruge păduri și ar declanșa tsunami-uri. Un impuls seismic egal cu un cutremur de magnitudine 10 ar dărâma orașele ca pe piese de puzzle.

Și mult timp după impact, un nor de praf fierbinte, cenușă și abur ar bloca soarele, scufundând Pământul într-un frig de îngheț. Dar, cel puțin, am ști probabil din timp că se apropie. Și dacă NASA are ceva de spus, s-ar putea chiar să putem preveni apocalipsa.

cum ar avertiza lumea în cazul unui dezastru NASA
NASA explică cum ar avertiza lumea în cazul unui dezastru apocaliptic

NASA dezvălui cum ar avertiza lumea în cazul unui dezastru produs de un asteroid

Biroul de Coordonare a Apărării Planetare al NASA are sarcina de a găsi, urmări și evalua riscul asociat cu asteroizii potențial periculoși din sistemul nostru solar.

„Vrem neapărat să îi găsim pe toți aceștia înainte ca ei să ne găsească pe noi.”, a declarat Lindley Johnson, Lead Program Executive pentru Biroul de Coordonare a Apărării Planetare.[sursa]

Pentru a face acest lucru, NASA colaborează cu o coaliție globală de astronomi numită Rețeaua internațională de avertizare a asteroizilor (IAWN). Dar cum ar reacţiona aceștia dacă un asteroid apocaliptic s-ar îndrepta spre Pământ?

• CITEŞTE ŞI:  Darius cel Mare, unul dintre cei mai influenţi conducători ai lumii antice

În cazul în care un asteroid periculos se îndreaptă spre Pământ, IAWN dispune de proceduri pentru a anunța publicul. În primul rând, membrii părţii care au detectat amenințarea și-ar împărtăși observațiile în cadrul rețelei IAWN pentru a-și verifica constatările și a evalua pericolul.

Odată ce toate părțile sunt de acord că Pământul ar trebui să se pregătească pentru impact, NASA va trimite o alertă.

„Nu am un telefon roșu pe birou sau ceva de genul acesta. Dar avem proceduri formale prin care ar fi transmisă notificarea unui impact grav.”, a spus Johnson.

În cazul în care asteroidul s-ar îndrepta spre SUA, NASA ar notifica Casa Albă, iar guvernul ar face publică o declarație oficială. Dacă ar fi suficient de mare pentru a reprezenta o amenințare internațională, IAWN ar notifica Biroul Națiunilor Unite pentru afaceri spațiale.

Vânătoarea de asteroizi

Un asteroid este considerat „potențial periculos” dacă are o dimensiune mai mare de aproximativ 140 de metri în diametru și intersectează orbita Pământului la o distanță minimă de 0,5 unități astronomice, care reprezintă jumătate din distanța dintre Pământ și Soare.

Publicitate

Există aproximativ 2.300 de asteroizi potențial periculoși cunoscuți, iar aproximativ 153 dintre ei au un diametru mai mare de 1 km. Această dimensiune este suficient de mare pentru a declanșa o catastrofă dacă unul dintre ei ar lovi Pământul.

Pentru a-i găsi și urmări, NASA și ceilalți parteneri IAWN caută noi asteroizi, pe lângă urmărirea celor deja descoperiți. Toate observațiile lor sunt compilate într-o bază de date la Minor Planet Center.

Până în prezent, IAWN a descoperit peste 34.000 de asteroizi din apropierea Pământului. Cu suficiente date de observație, NASA poate prezice cu încredere orbitele acestora cu cel puțin un secol în viitor, a declarat Johnson.

• CITEŞTE ŞI:  Relaţiile complicate ale reginei Cleopatra: frați, copii și amanți

Există o mică șansă ca asteroidul potențial periculos Bennu să lovească Pământul peste 159 de ani, declanșând o explozie egală cu 24 de bombe nucleare. Dar șansele ca acest lucru să se întâmple sunt de doar una la 2.700, potrivit unui studiu din 2021.

Dacă Bennu se îndreaptă spre Pământ, NASA are câteva trucuri în mânecă pentru a ne apăra planeta.

Apărarea Pământului

De cele mai multe ori, IAWN prinde asteroizii care se apropie cu mult înainte ca aceștia să devină o amenințare imediată pentru Pământ, potrivit lui Johnson. Dar NASA ar avea nevoie de cel puțin cinci până la 10 ani de preaviz pentru a preveni apocalipsa provocată de un asteroid care se apropie.

În anul 2021, NASA a lansat prima sa misiune de testare a apărării planetare. Aceasta a izbit o navă spațială fără echipaj într-un asteroid pentru a-i muta orbita departe de Pământ.[sursa]

Misiunea a fost un succes, iar NASA intenționează să testeze mai multe tehnici de deviere în viitor. O tehnică de „tractor gravitațional” în curs de dezvoltare ar trimite o navă spațială care ar rămâne pe poziție lângă asteroid și ar permite interacțiunii gravitaționale să scoată asteroidul de pe orbita sa. NASA lucrează, de asemenea, la o tehnică care utilizează un fascicul de ioni pentru a schimba cursul unui asteroid.

Dar dacă amenințarea ar veni în mai puțin de 5 ani, NASA nu ar avea timp să devieze asteroidul. Atunci, ar putea recurge la distrugere pentru a minimiza și dispersa impactul.

Dacă NASA ar avea doar câteva luni pentru a trimite avertismentul, atunci nu ar putea face prea multe pentru a salva Pământul.

• CITEŞTE ŞI:  Un bărbat a fost eliberat după 35 de ani de închisoare, după un episod din Mythbusters, care i-a dovedit nevinovăţia

Din fericire, strategia IAWN este de a găsi asteroizi cu zeci de ani, dacă nu chiar secole, înainte de impact.

„Acest lucru ne oferă suficient timp pentru a încerca apoi să facem ceva în privința lor în timp ce se află încă în spațiu, astfel încât să evităm complet orice catastrofă aici, pe Pământ.”, a mai declarat Johnson.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele