Colonelul Sanders, pe numele său adevărat Harland David Sanders, este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din lume. Chipul său apare atât la intrările în restaurante, cât şi pe ambalajele produselor KFC.

Harland s-a născut pe 9 septembrie 1890, în orăşelul Henryville, din statul american Indiana.[sursa]

Tinereţea lui Harland Sanders

Harland avea doar 6 ani atunci când tatăl său a murit. Astfel, a fost nevoit să muncească încă de la o vârstă fragedă pentru a-şi ajuta mama. La vârsta de 10 ani lucra la o fermă, iar la 13 ani picta trăsuri. A mai lucrat ca om de serviciu şi apoi la o companie ce avea ca obiect de activitate construirea căilor ferate.

Când avea 19 ani a cunoscut-o pe Josephine Kind, care i-a devenit mai apoi soţie. Aceasta l-a motivat pe tânărul Harland să devină avocat. Totuşi, nu a rezistat în această breaslă decât 3 ani. Având o fire vulcanică, s-a certat cu un client chiar în interiorul tribunalului, după care a renunţat la avocatură.

În anul 1930, Harland şi soţia lui s-au mutat în oraşul Corbin, din statul Kentucky, unde şi-au deschis o benzinărie.

Întrucât afacerea mergea bine, cei doi soţi au mai deschis un restaurant şi un motel. Acolo au început să servească turiştilor mâncăruri simple, gătite de către ei.

Colonelul Sanders a împuşcat un om

Un an mai târziu, în 1931, au apărut primele probleme. Un rival pe nume Matt Stewart, care era patronul unei benzinării din aceeaşi zonă, a început să-i acopere lui Sanders afişele publicitare.

• CITEŞTE ŞI:  ZERO - societatea privită din alt punct de vedere (VIDEO)

Atunci când s-a dus să-l confrunte pe rivalul său, era însoţit de doi directori de la compania Shell Oil. Stewart a scos un pistol şi l-a împuşcat mortal pe unul dintre directori. Sanders a reacţionat rapid şi a scos la rândul său un pistol, cu care l-a împuşcat în umăr pe Stewart. Astfel, Harland a scăpat de rivalul incomod, care a fost trimis la închisoare, în timp ce el a fost achitat.

În perioada următoare, Sanders a reuşit să-şi definitiveze reţeta, care conţinea 11 mirodenii amestecate într-un mod pe care doar el îl ştia.

colonelul sanders
În stânga, Harland Sanders şi soţia sa, Josephine în timp ce găteau la restaurantul lor. În dreapta, Coloneul Sanders după ce a devenit imaginea KFC

Harland Sanders în timpul Războiului

Raţionalizarea gazului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a devenit o problemă pentru afacerea lui Harland.

Atât benzinăria, cât şi restaurantul au intrat în declin. Din acest motiv, Harland a fost nevoit să-şi caute un loc de muncă, angajându-se temporar la restaurantul unui prieten din oraşul Oak Ridge, statul Tennessee.

Publicitate

Întâmplarea a făcut ca în acest oraş să se dezvolte bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki. Sanders a şi gătit pentru oamenii de ştiinţă care lucrau la acest proiect secret.

La finalul războiului, Sanders a revenit în oraşul Corbin, iar restaurantul său a crescut din nou în popularitate. Între timp, guvernatorul statului Kentucky l-a decorat cu gradul de colonel, fiindu-i recunoscute astfel meritele din domeniul alimentar.

De atunci, a rămas cunoscut drept Colonelul Sanders, iar imaginea sa a devenit logo-ul KFC – Kentucky Fried Chicken.

În anul 1947, Josephine l-a părăsit pe Sanders, iar problemele păreau că se ţin lanţ. Doi ani mai târziu, Colonelul s-a recăsătorit cu Claudia, o femeie pe care o pusese manager la restaurant şi motel.

• CITEŞTE ŞI:  O nouă teorie a conspiraţiei: Luna nu este o piatră luminată de Soare, ci emite propria lumină

De la 0

O altă problemă s-a ivit în anul 1965, după construcţia autostrăzii Interstate 75. Clienţii nu mai intrau în oraş, şi implicit nu se mai opreau la restaurantul lui Sanders.

Acesta a fost momentul în care Colonelul Sanders a fost nevoit să-şi vândă afacerea, la un preţ mult sub valoarea de piaţă a restaurantului.

Sandars a ajuns din nou sărac, primid o indemnizaţie lunară de 105$. De asemenea, mai primea câteva procente de la puiul făcut după reţeta sa şi vândut în restaurantul prietenului său, Pete Harman.

Harman a realizat imaginea celebră care a devenit logo-ul KFC şi a început să vândă produse gătite după reţeta secretă a Colonelului. O parte din profit îi revenea lui Sanders, care s-a implicat în dezvoltarea francizei, pe care o promova apărând îmbrăcat în celebrul său costum alb cu papion negru.

Colonelul Sanders, la unul dintre restaurantele KFC

În anii ’60, existau deja peste 400 de restaurante KFC în Statele Unite, dar şi în alte ţări, afacerea devenind internaţională.

În vârstă de 74 de ani, succesul devenise copleşitor pentru Sanders. Atunci a decis să vândă afacerea unui grup de investitori din Kentucky pentru suma de 2 milioane de dolari. Asta ar însemna în prezent circa 15,5 milioane de dolari, ajustând valoarea la rata inflaţiei.

Cu toate acestea, Colonelul a rămas implicat în cadrul companiei. Sanders efectua vizite surpriză în restaurante, iar dacă întâmpina nereguli, le reproşa proprietarilor.

Colonelul Harland Sanders a murit la vârsta de 90 de ani, pe 16 decembrie 1980 după o luptă de şapte luni cu leucemia. La acea vreme, existau peste 6000 de restaurante KFC, în 48 de țări. În prezent, există peste 24.000 de locaţii KFC în întreaga lume.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele