Amou Haji era supranumit „cel mai murdar om din lume”, după ce a petrecut peste șase decenii fără să se spele cu apă și săpun. Dar se crede că există un motiv trist pentru care acest lucru s-a întâmplat.

Amou a devenit cunoscut în comunitatea sa din Iran pentru faptul că nu se spăla, precum și pentru stilul său de viață destul de unic şi bizar în general.

Bătrânul în vârstă de 94 de ani, care a decedat în octombrie 2022, mânca, de asemenea, animale omorâte pe șosea și fuma o pipă plină cu excremente de animale, potrivit The Tehran Times.[sursa]

Aparent, carnea de porc spinos era una dintre preferatele sale, iar el ar fi băut un volum uriaș de 5-6 litri de apă pe zi.

Cu puțin timp înainte de a muri, sătenii locali au reușit să-l convingă pe Amou să se spele. Iar acest lucru s-a dovedit a fi fatal. Agenția iraniană de știri IRNA a declarat că acesta s-a îmbolnăvit la scurt timp după ce s-a spălat din nou pentru prima dată și a murit câteva luni mai târziu.

cel mai murdar om din lume
Amou Haji era considerat cel mai murdar om din lume

Anii în care nu s-a spălat i-au lăsat pielea plină de „funingine și urină”. De-a lungul vieții sale, Amou și-a tuns părul, dar, așa cum probabil vă așteptați, nu a făcut-o folosind o foarfecă. În schimb, se spune că îşi ardea părul atunci când voia să-l scurteze.

Lui Amou Haji îi plăcea să fumeze. Bărbatul obişnuia să fumeze ţigări dar şi fecale uscate de animale, cu ajutorul unei pipe improvizate. Când fuma aceste ţigări, aprindea chiar mai multe în acelaşi timp.

• CITEŞTE ŞI:  Nannerl, sora lui Mozart, căreia nu i s-a permis o carieră în muzică

Bărbatul nu avea o casă, ci trăia în mai multe locuri. Mai exact, pe unde apuca, însă ferit de aglomeraţie. Printre aceste locuri se numără şi o groapă săpată în pământ, care seamănă mai degrabă cu un mormânt. Oamenii cărora li s-a făcut milă de el i-au construit un bordei din cărămidă, însă nu l-a folosit prea des pe timpul vieţii sale.

În luna în octombrie 2022, Amou Haji a murit. Avea 94 de ani.

Cel mai murdar om din lume suferea de o afecţiune medicală

În ceea ce privește motivul pentru care nu a făcut baie aşa cum trebuie atâta timp, se crede că Amou suferea de ablutofobie.[sursa]

Ablutofobia este o stare patologică de neliniște sau de frică irațională și obsedantă de a se spăla sau de a face baie. Este o tulburare de anxietate care se încadrează în categoria fobiilor.

Publicitate
cel mai murdar om din lume
Amou Haji avea un stil de viaţă neobişnuit

Care este explicaţia specialiştilor privind starea bătrânului care nu s-a spălat vreme de peste 60 de ani

Vorbind despre această fobie, Dr. Siva Yechoor de la Clinica Toledo a declarat: „Ablutofobia este extrem de rară. În momentul de față, o vedem mai des la persoanele mai în vârstă. Ei refuză să se curețe, dar este mai mult un comportament de evitare decât o fobie”.

În ceea ce privește persoanele pe care le-a văzut dezvoltând această afecțiune, Dr. Yechoor a continuat: „Nu am văzut pe nimeni care să dezvolte această afecțiune. Ceea ce se întâmplă cu ei este că, de obicei, sunt persoane mai tinere care au avut un fel de experiență traumatică. Am avut un bărbat în vârstă de 20 de ani care a avut o experiență aproape mortală într-un loc cu apă și a dezvoltat această aversiune și teamă chiar și de a intra în duș sau de a face baie.”

Genetica și funcția creierului pot juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea ablutofobiei. Simptomele includ transpirație, bătăi rapide ale inimii, atacuri de panică și dificultăți de respirație.

• CITEŞTE ŞI:  Emil Rebreanu, militarul spânzurat de unguri, după ce a refuzat să lupte contra românilor

Ablutofobia pare să fie tratată ca multe alte afecțiuni de sănătate mintală – prin terapie. O persoană ar putea fi sfătuită să încerce terapia cognitiv-comportamentală (CBT), precum și terapia de expunere. Betablocantele sau sedativele pot fi, de asemenea, prescrise pentru a ajuta cu simptomele afecțiunii.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele