Un bărbat nevinovat a fost eliberat după 35 de ani de închisoare, în mare parte în urma unei reluări a unui vechi episod din emisiunea Mythbusters (Distrugătorii de mituri) de pe Discovery.

În septembrie 1986, doi frați, Guadalupe şi Julio, au fost uciși într-un incendiu petrecut la un apartament din sud-vestul oraşului Chicago, SUA. Ceilalţi doi frați ai acestora, Blanca şi Jorge, au reușit să scape din foc și au declarat polițiştilor că o vecină a amenințat că va da foc clădirii ca represalii pentru moartea fratelui ei. Femeia credea că fratele său fusese ucis de banda de stradă Latin Kings, din care Jorge ar fi putut face parte.

Vecina a fost interogată de poliţişti, însă l-a indicat ca autor pe John Galvan, pe atunci în vârstă de 18 ani, pe fratele acestuia și pe încă un al treilea vecin. Alți vecini i-au acuzat de asemenea pe cei trei, iar John, care dormea ​​la casa bunicii sale în momentul incendiului, a fost arestat.[sursa]

Detectivul Victor Switski, cel care a condus interogatoriul, l-a încătușat pe John Galvan cu faţa la un perete și a început să-l interogheze și să-l intimideze timp de ore întregi, presându-l pe tânărul de 18 ani să implice și alte persoane în comiterea crimelor pentru a se putea întoarce acasă. Tacticile înșelătoare – cum ar fi oferirea de clemență în schimbul unei mărturisiri sau faptul de a le spune în mod fals copiilor că pot pleca acasă dacă mărturisesc – au fost identificate ca factori de risc pentru mărturisirile false, iar tinerii sunt deosebit de vulnerabili la mărturisiri false ca urmare a acestor tactici.

• CITEŞTE ŞI:  10 motive pentru care oamenii cred că Pământul este plat

Folosind aceste tactici înşelătoare, detectivul l-a convins pe John Galvan să-i indice şi pe alţii ca autori ai acestei fapte, printre care şi Arthur Almendarez şi cumnatul acestuia, Francisco Nanez. În cele din urmă, cei trei tineri au semnat declarații prin care au mărturisit crima, recunoscând că au aruncat un cocktail Molotov printr-o fereastră a blocului.

John și Arthur au spus ulterior că aceste declarații au fost semnate în urma unor constrângeri fizice, în timp ce al treilea bărbat acuzat a spus că a semnat-o în timp ce era beat și fără să i se fi citit drepturile. Toți trei au fost ulterior condamnați pentru crimă de gradul I și incendiere agravată.

Autoritățile au replicat experimentul Mythbusters

O problemă cu declarația lui Galvan, care ar ajuta în cele din urmă la anularea condamnării sale, a fost că susținea că a aprins cocktailul Molotov cu o țigară. Ani mai târziu, când avea 39 de ani, a urmărit o reluare a unui episod din emisiunea Mythbusters, de pe Discovery, chiar din celula sa din închisoare și i-a văzut demonstrând că acest lucru era aproape imposibil. Spectacolul testa miturile de la Hollywood, inclusiv că aruncarea unei țigări într-un bazin cu benzină l-ar aprinde. Ei au ajuns la concluzia, după mai multe încercări disperate de a aprinde focul cu o țigară, că totul era un mit.

Galvan și-a contactat avocata, Tara Thompson, care din întâmplare a văzut și ea episodul din Mythbusters, aceasta investigând în continuare acest aspect al cazului său. S-a dovedit că în anul 2007, o echipă de cercetători de la Biroul American pentru Alcool, Tutun, Arme de foc și Explozivi (ATF) a cercetat același lucru, după ce un grup de suspecți au susținut că incendiile au fost pornite accidental din cauza țigărilor.

• CITEŞTE ŞI:  Cum ar arăta Pământul dacă oamenii ar dispărea brusc? Când ar dispărea semnele existenţei umane

Echipa a încercat de 2.000 de ori să pornească un foc folosind o țigară pentru a aprinde o dâră de benzină şi chiar stropind cu benzină o țigară aprinsă. Nu s-a aprins nici măcar o dată.

„În ciuda a ceea ce vedeți în filmele de acțiune, aruncarea unei țigări aprinse pe o dâră de benzină nu o va aprinde, presupunând niveluri normale de oxigen și fără circumstanțe neobișnuite. Aceasta se datorează faptului că benzina are un contact limitat cu partea cea mai fierbinte și strălucitoare a cenușii, iar termografia cu raze X a arătat că aceasta este foarte localizată.”, a declarat biroul pentru publicaţia The Scotsman la acea vreme.

Publicitate

John Galvan, eliberat după 35 de ani de închisoare

eliberat după 35 de ani de închisoare
John Galvan cu familia sa, înainte de condamnare şi după eliberare, 35 de ani mai târziu

Folosind experți în incendii pentru a atesta imposibilitatea aprinderii benzinei cu țigări și mai mulți martori care au mărturisit că polițistul care a luat declarațiile a folosit metode de constrângere prin acte de violenţă în altă parte, echipa de avocați a lui Galvan a putut să-i asigure acestuia exonerarea. Ulterior, la propriile lor apeluri, toate cele trei condamnări au fost anulate.

„Cazul lui Galvan vorbește despre importanța critică a stabilirii unor astfel de mecanisme pentru ca oamenii să se întoarcă în instanță atunci când știința se schimbă sau evoluează sau când experții resping mărturiile trecute. Fără aceste mecanisme, în multe cazuri, oamenii nevinovați sunt împiedicați să prezinte dovezi criminalistice ale nevinovăției lor după condamnarea lor pe nedrept.”, a declarat Rebecca Brown, directorul de politici al Proiectului Innocence, într-un comunicat de presă.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele