Dr. James Barry, pe numele său real Margaret Anne Bulkley, a fost un chirurg militar care a servit în armata britanică. Originar din orașul Cork din Irlanda, James Barry a obținut o diplomă de medic la Facultatea de Medicină a Universității din Edinburgh, apoi a servit mai întâi în Cape Town, Africa de Sud, și ulterior în alte părți ale Imperiului Britanic. Înainte de a se pensiona, dr. James Barry a ajuns la rangul de inspector general (echivalent cu cel de general de brigadă) responsabil de spitalele militare, a doua cea mai înaltă funcție medicală din armata britanică. Barry nu numai că a îmbunătățit condițiile pentru soldații răniți, ci și pe cele ale locuitorilor nativi și a efectuat prima operație de cezariană înregistrată de un european în Africa, în urma căreia atât mama cât și copilul au supraviețuit.

Deși întreaga sa viață de adult a fost trăită ca bărbat, James Barry era în realitate femeie, la naștere fiind numită Margaret Anne Bulkley. Barry a trăit ca bărbat atât în viața publică, cât și în cea privată, cel puțin în parte pentru a fi acceptat ca student la universitate și pentru a urma o carieră de chirurg. Faptul că dr. James Barry era femeie a fost aflat de public și de colegii săi abia după o examinare post-mortem.

Margaret Bulkley a devenit James Barry

Margaret Bulkley s-a născut în Irlanda, în anul 1789, într-o familie săracă. Avea o pasiune pentru medicină încă de când era copil, dar se confrunta cu obstacolul de a fi femeie într-o societate patriarhală care îi refuza accesul la educație superioară. Margaret a fost ajutată de mama și de unchiul ei, James Barry, care era un pictor celebru și un membru al Academiei Regale.

• CITEŞTE ŞI:  O ipoteză controversată: OZN-urile ar putea fi dovezi ale unor „criptotereştri”, extratereştri care trăiesc în secret printre noi

După moartea unchiului ei, în anul 1806, Margaret a decis să îi ia numele și să se deghizeze în bărbat, pentru a se putea înscrie la Facultatea de Medicină din Edinburgh. Tânăra purta haine largi, platforme și o perucă, pentru a-și ascunde trăsăturile feminine. A reușit să obțină diploma de medic în anul 1812, devenind primul medic femeie din Marea Britanie. Bineînţeles, fără ca ceilalţi să ştie acest lucru.[sursa]

james barry margaret bulkley
Margaret Bulkley, cunoscută mai bine ca dr. James Barry

Margaret, sub numele de James Barry, s-a alăturat armatei britanice ca asistent chirurg. A fost trimisă în diferite colonii ale imperiului, acolo unde a lucrat ca medic militar și director de spitale. Nu de puţine ori a fost lăudată pentru abilitățile sale medicale și pentru reformele pe care le-a inițiat în domeniul sănătății publice.

Dr. James Barry a fost, de asemenea, prima persoană care a realizat o cezariană de succes, în anul 1826, în Africa de Sud, în urma căreia atât mama, cât şi nou-născutul au trăit. Premiera a fost realizată în anul 1826, pe o masă de bucătărie din Cape Town. Fără anestezie, atât pacienta, cât şi bebelușul ei au supravieţuit.

Margaret avea o personalitate excentrică și temperamentală. Era cunoscută pentru spiritul ei critic și pentru pasiunea ei pentru drepturile omului. De-a lungul carierei sale s-a împrietenit cu personalități importante, cum ar fi Florence Nightingale sau Charles Dickens. Totdată, a fost implicată în scandaluri și controverse, cum ar fi duelul pe care l-a avut cu un ofițer care i-a insultat onoarea sau relația pe care a avut-o cu guvernatorul din Capul Bunei Speranțe.

Moartea dr. James Barry şi descoperirea adevăratei sale identităţi

Margaret și-a păstrat secretul identității sale până la moarte, în data de 25 iulie 1865, când a murit de dizinterie. Ultimele dorințe ale lui Barry au fost acelea de a fi îngropat în hainele în care a murit, fără ca trupul să-i fie spălat. Dorinţele sale nu i-au fost respectate. Atunci când o servitoare i-a pregătit trupul pentru înmormântare, s-a descoperit că James Barry era de fapt femeie. Mai mult, se pare că ea ar fi fost și mamă, având o cicatrice care sugerează că ar fi născut un copil. Se presupune că tatăl copilului ar fi fost fratele ei vitreg, cu care ar fi avut o relație.

• CITEŞTE ŞI:  Amou Hadji , cel mai murdar om din lume, care nu s-a mai spălat timp de şapte decenii

La acel moment, în întregul Imperiu Britanic a fost cauzat un şoc. Cum reuşise o femeie să se dea toată viaţa ei drept bărbat şi să practice şi una dintre cele mai dificile şi respectate meserii ale acelor vremuri?

Dr. James Barry este înmormântat în cimitirul Kensal Green, în nord-vestul Londrei. Un lucru rămâne sigur, doctorul James Barry a fost, înainte de toate, un medic și un om de excepție. Povestea lui Margaret Bulkley este bizară şi fascinantă în acelaşi timp, demonstrând încă o dată că femeile pot excela în orice domeniu, chiar și în condiții potrivnice. Margaret a luptat pentru visul ei și pentru binele oamenilor, fiind un exemplu de curaj și determinare.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele