În domeniul misterelor medicale extraordinare, cazul unei femei pe nume Karolina Olsson este o dovadă a rezistenței corpului uman și a naturii bizare a tulburărilor de somn. Pentru o perioadă uimitoare de 32 de ani, Karolina, o femeie suedeză născută în secolul al XIX-lea, a dormit continuu, uimind comunitatea medicală și captivând imaginația oamenilor.

Karolina a avut o poveste de viaţă extraordinară, fiind cunoscută ca „frumoasa din pădurea adormită” din viața reală, după ce s-a răspândit povestea despre somnul său îndelungat, început la vârsta de 14 ani, trezindu-se femeie matură, la 46 de ani.

Karolina Olsson s-a născut în data de 29 octombrie 1861, pe insula suedeză Oknö, fiind singura fată într-o familie cu cinci copii. În primii 14 ani de viață, tânăra a crescut alături de familia ei în mod normal, dar într-o zi din anul 1876 s-a întors acasă cu fața umflată și cu o durere puternică de dinți.

Karolina Olsson şi incidentul bizar care i-a cauzat somnul

Tânăra a povestit familiei că a alunecat pe gheață în timp ce traversa un râu înghețat. Atunci când durerea a devenit prea mare pentru Karolina, părinții au presupus că fiica lor a fost blestemată și i-au spus să meargă la culcare, urmând ca a doua zi să meargă la un preot. Fata s-a conformat, dar dimineață nu s-a mai trezit. Nici în următoarele zile. Fata a căzut într-un somn adânc care avea să dureze peste trei decenii.

Tatăl fetei era un pescar sărac și nu avea suficienți bani pentru a-și duce fiica la medic. În cele din urmă, vecinii s-au implicat şi au reuşit să strângă suficienţi bani pentru ca fata să fie consultată de un medic. Acesta nu a putut oferi vreo explicaţie, iar alţi medici au fost chemaţi, care, de asemenea, nu au reușit să o trezească.[sursa]

karolina olsson
Karolina Olsson

Mai mulți oameni de știință au vizitat-o pe fată, văzând că a rămas neschimbată. S-a constatat că părul și unghiile ei nu mai creșteau. În anul 1892, Karolina Olsson a fost internată în spital, fiind efectuate o serie de teste asupra sa. În ciuda afecţiunii ciudate de care suferea, starea ei fizică era foarte bună, primind două pahare de lapte pe zi. Tânăra putea să înghită în mod normal, ceea ce făcea cazul şi mai bizar.

• CITEŞTE ŞI:  Manny Pacquiao a construit 1000 de case pentru săracii din satul său

Karolina a fost externată după o lună, iar părinții au adus-o acasă. Nu înregistrase niciun progres. Medicii le-au spus că nu se mai poate face nimic, iar părinții nu au avut încotro decât să spere la un miracol. În mod ciudat, fata reacționa la ceea se se întâmpla în jurul ei, părând să conştientizeze ce se petrece. Atunci când fratele ei a murit, Karolina nu s-a trezit, însă lăcrima, lucru observat de părinții ei.

Karolina Olsson s-a trezit la 46 de ani

Mulți curioşi au venit să o vadă pe Karolina și să-i aducă flori sau cadouri. Unii au crezut că este o sfântă sau o minune, alții că este o impostoare sau o nebună. Familia ei a avut de suferit din cauza presiunii sociale, dar și a costurilor medicale. Mama fetei a murit în anul 1904, iar frații ei au preluat grija casei și a Karolinei.

Karolina Olsson s-a trezit în mod miraculos în data de 3 aprilie 1908, la 32 de ani și 42 de zile după ce a căzut în somnul bizar. A fost găsită plângând în casă. Femeia a fost șocată să vadă că nu mai arăta la fel ca la 14 ani. Cu toate acestea, nu arăta nici de 46 de ani, ci cu aproximativ 20 de ani mai tânără.

Când frații Karolinei au venit acasă, aceasta nu i-a recunoscut. Nu știa nimic despre ce se întâmplase în lume în ultimele trei decenii. Nu își amintea nimic din timpul somnului ei, având doar câteva vise vagi. Pentru ea a fost ca și cum s-a trezit a doua zi după ce s-a pus la culcare în anul 1876, deși a dormit, în total, aproape 12.000 de nopți. Era foarte slabă și palidă și avea sensibilitate la lumină în primele zile după trezire.

• CITEŞTE ŞI:  Crucea Roşie, istoria celei mai cunoscute organizaţii umanitare din lume

Karolina fost vizitată din nou de doctori, care au fost uimiți de recuperarea ei rapidă și fără sechele. Au încercat să afle mai multe despre cauzele somnului ei prelungit, dar nu au ajuns la o concluzie clară.

Publicitate

Ce au spus specialiştii despre somnul bizar al Karolinei

În urma testelor efectuate de medici, s-a constatat că femeia avea toate abilitățile și cunoștințele dobândite până să pice în somnul adânc. De asemenea, nivelul de dezvoltare intelectuală era neschimbat. Nu au fost găsite anomalii sau tulburări fizice.

Potrivit afirmațiilor făcute de mai mulți oameni de știință, tânăra ar fi intrat, de fapt, într-o stare de hibernare. Această variantă a fost respinsă de către psihiatrul suedez Harald Froderstrom, care a vizitat-o pe Karolina în timp ce dormea. Medicul a susținut că aceasta nu ar fi putut fi într-o stare de hibernare atât de mult timp. Medicul psihiatru a susținut că tânăra a trăit o experiență traumatizantă și a încercat să se refugieze într-un somn adânc și îndelungat pentru a scăpa de realitate.

Karolina Olsson a trăit încă 42 de ani după ce s-a trezit, până în anul 1950. A murit în data de 5 aprilie 1950 la vârsta de 88 de ani. Karolina a rămas pe insula ei natală, unde a dus o viață simplă și retrasă. Nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii. A devenit o femeie credincioasă și a participat la activitățile bisericii, păstrând legătura cu frații și cu rudele ei. Karolina a fost înmormântată lângă mama ei, în cimitirul de pe insula Oknö.

Povestea lui Karolina Olsson este una dintre cele mai fascinante și misterioase din istoria medicinei. Ea ne arată cât de rezistent este corpul uman și cât de enigmatic este fenomenul somnului. Totodată, ne provoacă să ne întrebăm despre limitele și posibilitățile conștiinței umane, inspirându-ne în acelaşi timp să ne bucurăm de viața pe care o avem și să nu ne pierdem speranța în fața dificultăților.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele