O vorbă din bătrâni spune că dacă tai un copac este bine să plantezi zece în locul său.

După ce am văzut povestea celor doi prieteni – unul orb şi unul fără braţe, care au reuşit să planteze peste 10.000 de copaci, o nouă poveste merită promovată.

Ce a reuşit să creeze un singur om în decurs de 40 de ani este greu de crezut, însă perfect adevărat!

Încă din anul 1979, Jadav Payeng, din India, în vârstă de 16 ani la acea vreme, a început să planteze copaci pe teritoriul unei insule ameninţată de fenomenul de eroziune.

Ceea ce altădată fusese o zonă deşertică, acum este înfrumuseţată de sute de copaci pe care acest bărbat care merită toată aprecierea, i-a plantat de unul singur.

barbatul care a transformat desertul in padure
Jadav, plantând un copac

Pentru a realiza documentarul de mai jos fotograful Jitu Kalita l-a însoţit pe Jadav către minunatul colţ de Rai şi a aflat chiar de la el povestea acestui loc.

Începutul a fost dificil, dar a meritat efortul

Bărbatul mărturiseşte că la început misiunea sa a fost mult mai grea pentru că a trebuit să facă rost de seminţe de diferite feluri.

Mai târziu însă această problemă a fost rezolvată, soluţia venind chiar de la copacii care crescuseră înalţi, sănătoşi şi frumoşi. El lua de la aceştia vlăstari tineri sau seminţe pe care le planta mai departe.

„Am plantat totul de unul singur. La început a fost mai greu, întrucât nu aveam prea multe resurse şi plantatul îmi ocupa foarte mult timp. Acum este uşor. Fac rost de seminţe chiar de la copacii pe care i-am plantat.”, povesteşte Jadav.

• CITEŞTE ŞI:  După ce vezi asta, te vei spăla pe cap de 3 ori pe zi (VIDEO)

Pădurea plantată de Jadav Payeng acoperă acum o suprafaţă de 550 de hectare, o dimensiune de-a dreptul impresionantă, având în vedere că binecunoscutul „Central Park” din New York măsoară 315 hectare.

Această vegetaţie densă este acum casa a peste o sută de elefanţi, nenumăraţi rinoceri, cerbi şi tigri.

Publicitate
barbatul care a transformat desertul in padure
Jadav, plimbându-se prin pădurea pe care a plantat-o

Jadav este cunoscut în India ca barbatul care a transformat desertul in padure sau Omul Pădurii, după cum spune şi titlul documentarului pe care vă invităm să-l urmăriţi mai jos.

Deşi este mulţumit de realizările sale, Jadav are şi o urmă de mâhnire. Se confruntă cu probleme pe care le ştim cu toţii foarte bine.

„Ameninţarea vine acum din partea omului, gata să distrugă pădurea pentru scopuri economice. Nu există monştri în natură, cu excepţia oamenilor. Oamenii vor consuma totul, până nu va mai rămâne nimic. Absolut nimic nu este în siguranţă în preajma oamenilor, nici măcar elefanţii sau tigrii.”, concluzionează cu tristeţe Jadav.

Vizionaţi mai jos un documentar cu povestea lui Jadav

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

4 Comentarii

  1. lemnul se exploatează de sute de ani. Trebuie trecut la împăduriri cu puiet tânăr, care va putea fi exploatat peste 50 de ani.
    În deșert nu cresc plante pentru că nu plouă, deci nici arbori. Trebuiesc cantitîți imense de apă pentru a iriga un astfel de teren, dar nici în nisip nu cred că poate crește ceva. Așa că știrea este falsă. Nu mai credeți în prostii

  2. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele