Povestea lui Vo Van Ba, un bărbat din Vietnam condamnat la moarte şi care a evadat înainte de execuţie, pare a fi ruptă din scenariul unui film de acţiune.

Vo Van Ba a primit din partea instanţei de judecată o condamnare la moarte pentru comiterea infracţiunilor de viol și omor. Aceste fapte au fost comise în anul 1977, însă bărbatul a reușit să evadeze pe 3 octombrie 1980, în timp ce-şi aștepta rândul pentru a fi executat.

După ce a evadat înainte de execuţie, Vo Van Ba şi-a refăcut viaţa

Următorii 42 de ani și i-a petrecut ascunzându-se de autorități. În acest timp, Vo Van Ba ce s-a mutat de mai multe ori în provinciile sudice ale Vietnamului.

evadat înainte de execuţie
Vo Van Ba, bărbatul condamnat la moarte, care a evadat înainte de execuţie

Vo Van Ba şi-a schimbat chiar şi numele în Nguyen Van Tu, după care și-a văzut liniștit de viață, căsătorindu-se și având un copil.[sursa]

Încercările poliției de a-l găsi pe deținutul evadat au rămas fără rezultat timp de mai bine de 42 de ani. În cele din urmă, când nimeni nu se mai aștepta, bărbatul a fost prins.

Fugarul a fost arestat pe 16 decembrie. Anchetatorii nu au vrut să dezvăluie modul în care au reuşit identificarea lui.

Vo Van Ba a declarat că și-a petrecut cea mai mare parte din timp în provincia Ca Mau, din Vietnam. Această regiune se află la doar câteva ore de mers cu mașina de închisoarea din care a evadat și unde urma să fie executat.

Vietnamul are o politică controversată în ceea ce priveşte pedeapsa capitală. Această ţară se află printre primele în lume în topul numărului anual de execuţii. Nu se cunoaşte numărul exact al persoanelor executate, întrucât autorităţile nu au făcut publice aceste date. Însă organizaţiile care luptă pentru drepturile omului consideră că doar China şi Iran se află înaintea Vietnamului când vine vorba de numărul de persoane condamnate la moarte.

• CITEŞTE ŞI:  Fost gardian nazist condamnat pentru 5.232 de crime la 2 ani cu suspendare

Identificări de succes ale autorităţilor

Prinderea lui Vo Van Ba a venit la doar câteva săptămâni de la prinderea unui alt fugar care a petrecut mai bine de un deceniu ascunzându-se de autorităţi.

În luna noiembrie, Nguyen Van Hung, un alt fugar căutat de poliţia din Vietnam a fost arestat. Acesta petrecuse 17 ani pe fugă, pe numele său fiind emis un mandat de arestare. Timp de 10 ani, omul a trăit cu numele fratelui său, falsificându-şi documentele de identitate. Poliţiştii şi-au dat seama de planul lui Nguyen Van Hung, după ce au constatat că numărul fraţilor din familia sa nu se potriveşte cu cel din bazele de date oficiale.

În luna iulie 2021, un alt bărbat a evadat înainte de execuţie. Acesta a reuşit să scape din infama închisoare Chi Hoa, una dintre cele mai dure din ţară. Bărbatul a fost prins la doar două zile după ce evadase.

Publicitate
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele