Statul american Tennessee a adoptat un proiect de lege care interzice chemtrails un fenomen care nu există, respectiv eliberarea de substanțe chimice în atmosferă. Despre această măsură legislativă criticii consideră că este motivată de teoriile conspirației care sunt cunoscute sub numele de „chemtrails”, teorii care au fost dezmințite în repetate rânduri.

Proiectul de lege, care a fost adoptat recent, urmărește să interzică „injectarea, eliberarea sau dispersarea intenționată, prin orice mijloace, de produse chimice, compuși chimici, substanțe sau aparate din interiorul granițelor acestui stat în atmosferă cu scopul expres de a afecta temperatura, vremea sau intensitatea luminii solare”.

În timp ce proiectul de lege al republicanilor se referă la încercările de geoinginerie a climei planetei, participanţii la dezbaterea din jurul proiectului de lege au citat teorii ale conspirației și au vorbit despre programe guvernamentale secrete, potrivit directorului pentru conservare al filialei din Tennessee a organizației de mediu Sierra Club.

„În calitate de organizație de mediu serioasă, dacă ceea ce era în proiectul de lege se întâmpla de fapt, am fi cerut să se oprească acest lucru. Nu se întâmplă.”, a declarat Scott Banbury pentru BBC.[sursa]

statul care interzice Chemtrails
Legea care interzice un fenomen care nu există

Legea care interzice Chemtrails, un fenomen care nu există

Teoria conspirației „chemtrails”, complet dezmințită, sugerează că urmele lăsate de avioane sunt substanțe chimice pulverizate în mod deliberat în atmosferă de către o anumită agenție guvernamentală. Susținătorii susțin că acestea fac parte din teste militare, că distribuie substanțe chimice care te îmbolnăvesc pentru a mări profiturile companiilor farmaceutice sau că sunt folosite în scopuri de control al minții.

• CITEŞTE ŞI:  Un medicament pentru creşterea dinţilor la adulţi ar putea fi lansat în următorii ani

Unii merg chiar atât de departe încât sugerează că aceste „chemtrails” ar putea nimici omenirea prin provocarea unor „inundații biblice”. Printre susținători se numără Alex Jones și Chuck Norris, care, să zicem, nu sunt considerați a fi printre cei mai buni oameni de știință din lume.

În realitatea plictisitoare, motoarele de avion se încălzesc. Mult mai fierbinte decât atmosfera din afara avionului, de fapt. Așa că, atunci când gazele de eșapament părăsesc avionul, vaporii de apă îngheață în aer, provocând o dâră de gheață în spatele avionului, cunoscută sub numele de „contrails”.

În timp ce proiectul de lege vorbește despre încercări de geoinginerie, nici acestea nu au loc în acest stat. Dacă ar fi așa, „ar arăta ca ceea ce s-a întâmplat după o mare erupție vulcanică – cerul ar fi un pic mai puțin albastru”, a declarat Alan Robock, profesor de științe climatice la Universitatea Rutgers, pentru The Guardian.[sursa]

Există, totuşi, planuri de geoinginerie climatică

Ideea geoingineriei climei noastre și a răcirii Pământului – de obicei prin reflectarea mai multor raze solare în spațiu – este una reală, dar este foarte controversată chiar și în rândul oamenilor de știință.

Recent, Universitatea din Washington a derulat prima etapă a unui proiect care urmărește să lumineze norii cu ajutorul aerosolilor de sare de mare, crescând astfel cantitatea de lumină reflectată departe de Pământ. În cazul în care va avea succes, următoarea etapă va consta în testarea ideii prin orientarea aerosolilor în sus, pentru a vedea dacă este capabil să schimbe compoziția norilor de deasupra.

Acesta a fost primul test în aer liber din SUA al unei idei de iluminare a norilor, iar alte idei se află, de asemenea, în stadii la fel de incipiente. Acestea sunt, de asemenea, foarte controversate, oamenii de știință din domeniul climei avertizând că încercările de geoinginerie a climei noastre ar putea duce la dezastru. Prin urmare, atunci când vor avea loc teste, veți auzi despre ele în mass-media, nu uitându-vă la dârele de aer ale avioanelor.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Cea mai mare cameră digitală din lume a fost finalizată şi va oferi o perspectivă nemaivăzută până acum asupra Universului

Proiectul de lege va trebui acum să fie semnat de guvernatorul statului Tennessee, republicanul Bill Lee, înainte de a intra în vigoare. Deși nu este clar ce anume oprește și nici cum va fi impusă această măsură legislativă.

„Nu va face nicio diferență într-un fel sau altul – cum ar putea măcar să o pună în aplicare? Ce s-ar întâmpla dacă cineva ar face o dâră chimică în Kentucky și aceasta ar pluti peste Tennessee? Ce s-ar face?”, a adăugat profesorul Alan Robock.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: