Întrucât problema gunoiului de pe Pământ devine din ce în ce mai periculoasă, oamenii au încercat să găsească metode mai eficiente pentru a scăpa de deşeuri, în afară de costisitoarea reciclare. Câteva dintre marile întrebări sunt „de ce nu este trimis gunoiul de pe Pământ în spaţiu?”, „de ce nu aruncăm gunoiul în Soare?” sau „de ce nu aruncăm gunoiul în vulcanii activi?”.

Pentru a răspunde pe scurt, făcând abstracţie de orice problemă de etică şi costuri, trimiterea gunoiului de pe Pământ în spaţiul cosmic este dincolo de capacitatea noastră în acest moment.

De ce nu este trimis gunoiul de pe Pământ în spaţiu

Trimirea gunoiului sau a substanțelor periculoase în spațiu este o idee care a fost discutată de-a lungul timpului. Unii cercetători au sugerat trimiterea deșeurilor nucleare în spațiu. Aceștia se gândesc, în principal, la trimiterea barelor de combustibil radioactiv de la centralele nucleare. Este adevărat că deșeurile nucleare vor rămâne extrem de periculoase timp de zeci de mii de ani, iar oamenii au făcut o treabă foarte proastă până acum în ceea ce privește eliminarea lor în siguranță pe Pământ. Însă există câteva motive practice și tehnice care fac acest lucru foarte dificil sau nerecomandat. Iată trei dintre cele mai importante:

Costul

Lansarea unei rachete în spațiu este foarte costisitoare, de ordinul a milioane sau miliarde de dolari. Costul depinde de greutatea și dimensiunea sarcinii utile, de tipul de rachetă și de destinația finală. De exemplu, costul mediu pentru a trimite un kilogram de material pe Stația Spațială Internațională este de aproximativ 10.000 de dolari. Dacă am vrea să trimitem gunoiul de pe Pământ în spațiu, ar trebui investită o sumă enormă, care nu ar fi justificată din punct de vedere economic.

de ce nu este trimis gunoiul de pe Pământ
De ce nu este aruncat gunoiul de pe Pământ

Riscul

• CITEŞTE ŞI:  10 studii ştiinţifice ciudate, pe care le vei găsi extrem de interesante

Lansarea unei rachete în spațiu implică și un risc de eșec sau de accident. Dacă racheta explodează la decolare sau în atmosferă, ar putea elibera substanțe toxice sau radioactive în aer, care ar putea afecta mediul și sănătatea oamenilor. Dacă racheta ajunge în spațiu, dar nu își atinge obiectivul, ar putea deveni un obiect spațial periculos, care ar putea intra în coliziune cu alte sateliți sau cu stația spațială, provocând daune sau distrugeri. De exemplu, în anul 2009, doi sateliți s-au ciocnit în spațiu, generând peste 2000 de fragmente de deșeuri spațiale.

Etică

Lansarea gunoiului de pe Pământ în spațiu ar fi și o problemă etică, deoarece ar însemna să transferăm responsabilitatea noastră pentru gestionarea deșeurilor pe altă parte. Spațiul este un bun comun al umanității, care ar trebui să fie folosit în scopuri pașnice, științifice și pentru explorare, şi nicidecum ca o groapă de gunoi. De asemenea, ar fi o formă de poluare spațială, care ar putea afecta viitoarele misiuni spațiale și siguranța astronauților. Deja există peste 34.000 de obiecte spațiale cu diametrul mai mare de 10 cm, care orbitează în jurul Pământului, și care reprezintă o amenințare pentru activitățile spațiale prezente şi viitoare.[sursa]

De ce nu este aruncat gunoiul în Soare, dacă acesta are temperaturi atât de mari

Temperatura la suprafaţa Soarelui este de aproximativ 5.500 de grade Celsius, în timp ce în interior temperatura ar ajunge la circa 15.000.000 de grade Celsius. Asta ar însemna că efectul termic generat de Soare ar putea distruge cu uşurinţă orice material existent pe Pământ. Aşadar, de ce nu este aruncat gunoiul de pe Pământ în Soare?

Evident, ne lovim din nou de costuri.Pentru a trimite gunoiul în Soare, ar trebui să folosim o rachetă extrem de puternică, iar costul, după cum spuneam, depinde de greutatea și dimensiunea gunoiului, de tipul de rachetă și de traiectoria de zbor.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Test de cultură generală: de ce sunt ouăle de găină de diferite culori?

Lansarea unui obiect în spațiu este dificilă, dar pentru a ajunge la Soare, trebuie să depășească gravitația Pământului și să aibă suficientă viteză pentru a schimba traiectoria și a ajunge spre Soare. Acest lucru necesită o cantitate considerabilă de energie și o tehnologie avansată, pentru a putea trimite o greutate însemnată de gunoi. Aşadar, costul ar fi mult prea mare pentru a fi fezabil.

Lansarea gunoiului în Soare ar ridica probleme legate de impactul asupra mediului înconjurător. Deşi masa Soarelui este uriaşă, respectiv de 1.989 × 1030 kg, nu ştim cum ar afecta o serie de corpuri străine activitatea acestuia. Gunoiul ar putea avea un efect negativ asupra Soarelui și poate perturba în mod inadecvat echilibrul său, deşi Soarele este impactat zilnic de corpuri străine.

Cel mai de succes și cel mai fiabil sistem de lansare spațială din toate timpurile este racheta Soyuz, care are o rată de succes de 97% după mai mult de 1.000 de lansări. Cu toate acestea, o rată de eșec de 2% sau 3%, atunci când o aplici la o rachetă încărcată cu toate deșeurile periculoase pe care vrei să le lansezi de pe planeta ta, duce la posibilitatea catastrofală ca aceste deșeuri să se răspândească în oceane, în atmosferă, în zonele populate, în apa potabilă etc. Acest scenariu nu se termină bine pentru omenire. Aşadar, riscul este mult prea mare.

De ce nu este aruncat gunoiul de pe Pământ în vulcani

O altă variantă pentru a scăpa de gunoiul de pe Pământ ar fi să-l aruncăm în lava vulcanilor activi. Pare o idee bună, nu-i aşa?

Deși temperatura lavei unui vulcan (estimată a fi între 800 și 1.200 de grade Celsius) ar putea topi multe dintre materialele care intră în componența deșeurilor noastre (inclusiv resturile alimentare, hârtia, plasticul, sticla și unele metale), nu este suficient de mare pentru a topi multe alte materiale comune, inclusiv oțelul, nichelul și fierul.

• CITEŞTE ŞI:  Biserica săpată într-un munte, la o înălţime de peste 2.500 de metri: Abuna Yemata Guh

În afară de temperatură, o altă problemă este aceea că aruncatul deșeurilor în vulcanii activi ar fi o activitate foarte periculoasă. Lava vulcanilor activi este acoperită de o crustă relativ solidă, iar sub această crustă se află lacul de lavă topită și foarte fierbinte. Astfel, dacă pe suprafața unui lac de lavă cad roci sau alte materiale, acestea vor sparge crusta, vor atinge lava subiacentă și vor provoca o explozie. Aşadar, aruncatul gunoiului în vulcani ar fi o operaţiune extrem de periculoasă.

Din nou, vorbim şi de costuri. Transportul gunoiului către un vulcan activ poate fi extrem de costisitor și complicat din punct de vedere logistic. Majoritatea vulcanilor activi nu sunt localizați în apropierea zonelor populate, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de o infrastructură mare pentru a transporta gunoiul până la suprafaţa unui vulcan.

Totodată, trebuie să avem în vedere şi poluarea aerului. Vulcanii eliberează oricum volume uriașe de gaze nocive, inclusiv sulf, clor și dioxid de carbon, iar combinarea acestora cu alte gaze ar fi catastrofală. Arderea deșeurilor în vulcani ar produce o poluare aeriană extrem de periculoasă. Acest lucru ar putea elibera în atmosferă substanțe toxice sau gaze nocive, afectând calitatea aerului și sănătatea oamenilor și animalelor din regiune.

Aşădar, deși teoretic aruncarea gunoiului în vulcani ar putea părea o soluție eficientă pentru eliminarea deșeurilor, în practică este greu de implementat și ar putea avea consecințe negative asupra mediului și sănătății.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.