Despre Mihai Eminescu, marele poet al poporului român, se ştie că nu a avut urmaşi în mod oficial. Singurul copil despre care s-a vorbit a fost conceput cu Veronica Micle, pe care aceasta l-a născut mort. Mai puţin cunoscută, însă, este povestea lui Mihai Lăzăreanu, fiul nelegitim al lui Mihai Eminescu, pe care acesta l-a avut împreună cu o tânără pe nume Ileana. Aceasta se trăgea din satul Cucorăni, o localitate învecinată cu Ipoteşti, locul copilăriei scriitorului.

Până când a fost descoperit certificatul de naştere al lui Mihai Lăzăreanu, discuţiile despre fiul lui Mihai Eminescu erau simple speculaţii. Ulterior, însă, deşi nu există foarte multe informaţii, s-a arătat că poetul a avut un fiu nelegitim.

Mihai Lăzăreanu, fiul lui Mihai Eminescu

Pe fiul lui Mihai Eminescu îl chema Mihai Lăzăreanu (sau Mihail) şi ar fi fost rodul unei relaţii pasionale pe care poetul a avut-o cu Ileana. Aceasta a fost fiica morarului din satul Cucorăni, o localitate aflată la trei kilometri de Ipoteşti.

Conform documentelor descoperite la Primăria Cucorăni (astăzi un sat din comuna Mihai Eminescu), Mihail Lăzăreanu s-a născut în data de 19 iunie 1877. Mama sa se numea Ileana şi avea 25 de ani când l-a născut.

„Copilul a fost botezat Mihail şi el a venit pe lume în ziua de 19 iunie 1877, la Ipoteşti (conform cert. naşt. nr. 38/1877, primăria Cucorăni), având ca mamă pe Ileana, fiica de 25 de ani a morarului din Cucorăni, o blondă frumoasă, care se va căsători ulterior cu Ion Lăzăreanu, un pădurar de 32 de ani. Acesta o va accepta de soţie numai după ce căminarul Eminovici, bunicul noului născut, îi va asigura băieţelului o convenabilă întreţinere, printr-o înţelegere secretă între cele două părţi.”, arată scriitorul Cristian Petru Bălan în eseul ”Fiul natural al lui Mihai Eminescu”.[sursa]

mihai lăzărescu

Mihai Lăzăreanu, fiul nelegitim al marelui poet, a fost botezat de Harieta, sora lui Mihai Eminescu. Pentru a nu avea loc un scandal în sat, Gheorge Eminescu, tatăl poetului, i-ar fi asigurat copilului tot ce îi era necesar traiului. Ulterior, Ileana s-a măritat cu Ion Lăzăreanu, care lucra ca pădurar. Acesta a acceptat să adopte copilul, primind un fel de pensie de întreţinere de la Gheorghe Eminescu.

• CITEŞTE ŞI:  De ce în trecut oamenii arătau mai bătrâni decât arată cei de aceeaşi vârstă în prezent? Cum arăta un om de 39 de ani în 1964

Iniţial, copilul se numea Ilie, dar la insistenţele Harietei şi, probabil, şi ale lui Mihai Eminescu, copilul a primit şi numele de Mihai (Mihail). Mai mult, se pare că Mihai Eminescu chiar și-a cunoscut băiatul.

„Copilul a căpătat numele Mihail Ilie Lăzăreanu și a fost botezat de Henrieta, sora poetului. Interesant este amănuntul că noului născut i s-a dat mai întâi prenumele Ilie, așa cum se numea unul din frații lui Eminescu, adăugându-i-se apoi și prenumele Mihai, la cererea Henrietei.”, conform eminescologului Augustin Z.N. Pop.

Scriitorul Cristian Petru Bălan spune că Mihai Lăzăreanu semăna destul de bine la ochi, la frunte și la buze cu poetul. Ba mai mult, și la caracter acestea avea ceva din marele poet. Ducea o existenţă meditativă, retrasă, fără a avea prea mulţi prieteni. Bărbatul a rămas necăsătorit până la finalul vieții.

Mihai Lăzăreanu a trăit în Botoșani, locuind pe str. Lascăr Catargiu, nr. 16, pânâ în anul 1944. A murit la vârsta de 67 de ani.

Sursele jurnalistice

„Știrea”, un ziar local din Botoșani, scria în anul 1932 că Mihai Lăzăreanu, funcționar din Botoșani, este fiul din flori al marelui poet. Un alt articol publicat pe 28 iunie 1929, ce comemora 40 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului, prezintă povestea unui proces prin care un funcţionar botoşănean, Ilie Lăzăreanu, cerea instanţei să primească numele de Mihail, aşa cum îl chema pe tatăl său natural. Se pare că era vorba chiar despre Mihai Lăzăreanu, fiul poetului.

Publicitate

„Motivul cererii sale este că, din eroare, s-a pus în actul său de naştere numele de Ilie, în loc de Mihail. Chiar din botez, din mica copilărie în familie în satul său şi în celelalte acte de numire şi confirmare în funcţii, el a purtat mereu numele de Mihail I. Lăzăreanu, nu Ilie Lăzăreanu. Şi că ţine nu numai la regularea actelor sale, ci şi pentru satisfacerea unui sentiment de souvenir al trecutului să pună de acord actele cu realitatea”, se arăta în articolul indicat.

• CITEŞTE ŞI:  La începutul secolului XX, în SUA copiii puteau fi trimişi prin Poştă

Deși a câștigat în instanță dreptul de a-și schimba certificatul de naștere, Mihai Lăzăreanu nu a fost recunoscut niciodată oficial ca fiul lui Mihai Eminescu.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

4 Comentarii

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele