Misiunea Psyche a NASA este în drum spre studierea unui asteroid ciudat, dar cu o valoare uriaşă, iar în timpul călătoriei sale, echipa misiunii a testat un nou sistem de comunicare. Astfel, NASA a primit un mesaj laser de la o distanţă uriaşă, depăşind distanţa dintre Pământ şi Soare.

Noua abordare nu folosește unde radio, ci un laser în infraroșu, iar acum a demonstrat că funcționează cu succes din cel mai îndepărtat loc de până acum. Nava spaţială Psyche se afla la o distanță de 226 de milioane de kilometri față de Pământ când a fost trimis mesajul. Aceasta reprezintă de 1,5 ori distanța dintre Pământ și Soare.

Psyche își transmitea datele inginerești prin unde radio prin intermediul rețelei Deep Space Network a NASA. Echipa misiunii a decis să transmită datele și prin sistemul de comunicații optice Deep Space Optical Communication pentru prima dată. Transmisiunile anterioare nu erau date de la nava spațială, ci date de testare.[sursa]

NASA a primit un mesaj laser
NASA a primit un mesaj laser de la o distanţă uriaşă

NASA a primit un mesaj laser de la o navă spaţială aflată la o distanţă uriaşă

Cel mai recent test a arătat că, chiar și de la această distanță, datele pot fi descărcate cu o viteză maximă de 25 Mbps. Acest lucru depășește deja cu mult obiectivul preconizat de „cel puțin 1 Mbps” și este de 10 până la 100 de ori mai rapid decât transmisiunile radio.

„Am descărcat aproximativ 10 minute de date duplicate ale navei spațiale în timpul unei etape din 8 aprilie”, a declarat Meera Srinivasan, șeful operațiunilor proiectului la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA.

• CITEŞTE ŞI:  Automumificarea călugărilor budişti şi procesul prin care se realiza

„Până atunci, am trimis date de testare și de diagnosticare în legăturile noastre descendente de la Psyche. Acest lucru reprezintă o etapă importantă pentru proiect, demonstrând modul în care comunicațiile optice pot interacționa cu sistemul de comunicații prin radiofrecvență al unei nave spațiale.”, a mai spus Meera Srinivasan.[sursa]

Testele anterioare au avut nava spațială mult mai aproape – la doar câteva zeci de milioane de kilometri distanță. Imagini și chiar un video cu o pisică au fost trimise înapoi din spațiul îndepărtat. Tehnologia continuă să se arate promițătoare, dar există încă câteva probleme care trebuie să fie rezolvate. De exemplu, observațiile optice sunt oprite de nori. Comunicațiile radio nu suferă de această problemă.

„Am învățat foarte multe despre cât de departe putem împinge sistemul atunci când avem cer senin, deși furtunile au întrerupt ocazional operațiunile atât la Table Mountain, cât și la Palomar.”, a declarat Ryan Rogalin, responsabilul cu electronica receptorului din cadrul proiectului la JPL.

Echipa va testa din nou sistemul în luna iunie, când Psyche se va afla la o distanță de 2,5 ori mai mare decât cea la care se află Pământul față de Soare. Aceasta este distanța maximă dintre Marte și Pământ, iar dacă abordarea funcționează, atunci este posibilă crearea unei rețele de date intensive între Pământ și Marte.

Trebuie să precizăm că nava spaţială Psyche se află într-o misiune de șase ani către una dintre cele mai enigmatice lumi din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Planul este acela de a captura un asteroid despre care se crede că are în compoziţia sa metale preţioase ce valorează o sumă aproape de neconceput.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: