Războiul Cimpanzeilor a fost un conflict violent care a durat vreme de 4 ani şi s-a desfăşurat între două comunități de cimpanzei din Parcul Național Gombe din Tanzania. Acest război a fost observat și documentat de către celebra cercetătoare Jane Goodall, care a studiat comportamentul cimpanzeilor timp de decenii.

De-a lungul timpului, s-a crezut că nicio altă specie nu are capacitatea omului de a plănui atacuri militare elaborate, de a purta războaie îndelungate sau de a avea conflicte complexe de ordin politic. Însă, un grup de cimpanzei din Tanzania a schimbat această percepţie. La începutul anilor ’70, nişte animale considerate până atunci paşnice, au demonstrat că rasa umană nu este singura capabilă de a purta războaie organizate.

Războiul Cimpanzeilor, un conflict care a durat 4 ani

Savanta Jane Goodall, considerată cel mai de seamă expert în cimpanzei, a ajuns prima dată în Africa pe la începutul anilor ’70. A petrecut ani buni aici, în Parcul Naţional Gombe Stream, pentru a studia aceste primate în habitatul lor natural. Şi ea, ca şi restul lumii, credea că cimpanzeii sunt animale relativ timide şi paşnice. În ocaziile sporadice când au fost văzuţi, cimpanzeii păreau mai tot timpul liniştiţi, cei mai tineri cu chef de joacă, cei mai vârstici cu chef de somn.[sursa]

războiul cimpanzeilor
Imagine din filmul „Planeta Maimuţelor: Revoluţie”

Jane Goodall, însă, care a petrecut zeci de ani alături de aceste primaet, avea să descopere latura violentă a cimpanzeilor. Şi nu doar atât. A aflat că această specie de primate are foarte multe lucruri în comun cu oamenii. În primul rând, sunt animale la fel de sociabile ca şi noi, capabile de emoţii complexe şi de a stoca amintiri. Mai mult decât atât, pe lângă abilitatea de a folosi instrumente şi de a transmite cunoştinţele de la o generaţie la alta, cimpanzeii pot forma „alianţe politice” complexe. Şi sunt foarte pricepuţi la arta războiului.

• CITEŞTE ŞI:  Particule rare de praf prinse într-un meteorit antic sunt mai vechi decât Soarele

Totul a început în anul 1971, când Leakey, masculul afla al grupului de cimpanzei din comunitatea Kasakela, a murit. Humphrey a devenit noul mascul alfa, însă nu era la fel de puternic precum Leakey. Drept urmare, a fost contestat de doi fraţi, Hugh and Charlie care au început să pună presiune asupra lui să renunţe la şefie. Humphrey, însă, avea susţinătorii lui.

Astfel, grupul s-a scindat, o parte fiind de partea lui Humphrey, iar cealaltă de partea celor doi fraţi. Astfel a început Războiul Cimpanzeilor, care avea să se desfăşoare în următorii 4 ani.

Potrivit observaţiilor lui Jane Goodall, animalele au ales cărui grup să se alăture în funcţie de legăturile sociale pe care le aveau cu membrii respectivului grup. Deşi se separaseră, unii stabilindu-se în nordul teritoriului, alţii în sud, la începutul conflictului membrii celor două grupări, în special femelele şi tinerii, mai interacţionau din când în când. Dar, pe măsură ce tensiunile se acumulau, „graniţa” dintre teritorii a devenit de netrecut.

Cruzime fără margini

Pe 7 ianuarie 1974, şase masculi ai grupului din nord, conduşi de Humphrey, s-au organizat într-o armată şi au pornit marşul spre teritoriul celuilalt grup. Cum au ajuns în sud, l-au ochit pe Godi, unul dintre masculii rivali, care a fost prins izolat. Nebănuind nimic, masculul se hrănea dintr-un copac când a fost înconjurat de războinicii lui Humphrey şi ucis fără milă. Învingătorii au sărbătorit prima victorie cu urlete, bătăi în piept şi aruncând în aer crengi şi frunze.

În următorii patru ani, masculii din nord au continuat incursiunile pe teritoriul celor din sud, ucigând, de fiecare dată câte un mascul. Nici măcar bătrânul Goliath, care s-a arătat, de-a lungul conflictului, mai prietenos şi mai pacificator faţă de grupul nordicilor, nu a fost cruţat. Când a realizat ce se întâmplă, Willy Wally, un alt mascul din sud care suferea şi de polio, a dispărut în junglă şi nu a mai fost văzut vreodată.

• CITEŞTE ŞI:  Afacerea Ioanid: marele jaf comunist din anul 1959. Şase tâlhari au furat 1,6 mil. de lei

În timpul războiului, membrii grupului din nord au ucis şi o femelă, iar după ce au scăpat de toţi masculii, au bătut şi au răpit femelele rămase în grupul sudist. Unele dintre ele au fost violate, iar puii altora au fost ucişi. După ce cele două facţiuni s-au reunit, lucrurile s-au calmat, iar „Marele război al cimpanzeilor din Gombe”, după cum l-a numit Jane Goodall, s-a încheiat.

Jane Goodall este cunoscută pentru cercetările sale asupra cimpanzeilor. Izbucnirea războiului a șocat-o, deoarece anterior considerase că cimpanzeii sunt, deși asemănători cu oamenii, „mai degrabă drăguți”. Acest război, însă, a arătat că cimpanzeii au abilități cognitive și sociale avansate, dar și o tendință spre violență și agresiune.

Publicitate

În anii care au urmat, cercetătorii au comparat Războiul Cimpanzeilor cu războaiele umane, subliniind asemănările și diferențele dintre cele două specii. Astfel, s-a constatat că ambele specii formează grupuri complexe, bazate pe legături de rudenie, prietenie și alianțe. Ambele specii au capacitatea de a coopera, de a comunica și de a folosi unelte. Dar, mai ales, ambele specii au și o latură întunecată, care se manifestă prin violență, agresiune și răzbunare.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele