A fost supranumită „Pasărea Măiastră”, „Privighetoarea cântecului popular românesc” sau „Edith Piaf a României”. Maria Tănase a fost un fenomen unic în lumea muzicală, lăsându-le generațiilor ce au urmat o moștenire culturală de neegalat. Cu toate acestea, nu mulţi ştiu când şi de ce a murit Maria Tănase, la o vârstă la care trebuia să fie în floarea vieţii.

Maria Tănase a fost o femeie și o artistă completă, complexă, care a trăit și a cântat exact așa cum și-a dorit, cu o pasiune fenomenală și cu o intensitate formidabilă. A avut de toate și nu și-a refuzat niciodată nimic, nici capricii, nici aventuri pasagere, nici cheltuieli exuberante din prestațiile artistice de excepție. Și a avut și iubiri pătimașe, începând cu idila de la 16 ani cu medicul care a lăsat-o însărcinată, continuând cu dragostea nemărginită pentru sculptorul Constantin Brâncuși, pe care l-a idolatrizat, urmând problemele cu legea, tot din cauza unei iubiri, și terminând cu mariajul cu spionul francez Clery Sachelarie, pentru care și-a vândut averea pentru a-l scoate din închisoare.

În anul 1962, pe când se afla într-un turneu la Piatra Neamţ, Maria Tănase şi-a pierdut brusc vocea şi nu a mai putut continua spectacolul. A doua zi, artista a fost consultată de medicul Costache Andone, o personalitate a lumii medicale. Doctorul i-a spus că nu va mai putea cânta niciodată.

„I-am pus pentru prima oară diagnosticul care, de altfel, i-a şi sfârşit viaţa. Am fost primul care i-a spus: «Doamna Maria, îmi pare tare rău, dar nu veţi mai putea cânta niciodată.»”, declara Costache Andone pentru Ziarul Ceahlăul.

de ce a murit maria tănase

De ce a murit Maria Tănase

Maria Tănase fusese diagnosticată cu cancer de sân, care avea să se extindă şi la plămâni. Chiar şi aşa, artista a continuat să cânte.

• CITEŞTE ŞI:  17 vedete care nu s-au putut opri din mâncat

În ultimul an de viață, Maria Tănase plănuise un turneu de 75 de zile cu Taraful Gorjului. Însă în a patra zi de concert, i s-a tăiat respirația. Artista a fost dusă la spitalul din Craiova, iar medicii i-au recomandat să meargă de urgență la București. Însă Maria Tănase nici nu voia să audă de așa ceva.

După câteva zile petrecute în spital și după ce i s-au administrat vitamine și analgezice, cântăreața a pornit din nou în turneu, încă două săptămâni.

Pe 1 mai, Maria Tănase a cântat pentru ultima oară la Hunedoara. A fost adusă în București cu trenul, iar la spitalul Caritas i s-a reconfirmat diagnosticul pe care Maria îl știa de mult timp. Tumoarea canceroasă de la sân i se extinsese și la plămânul drept.

Când a simţit că sfârşitul îi este aproape, a chemat notarul, căruia i-a dictat testamentul. I-a implorat pe nepoţi să nu fumeze şi a cerut ca înmormântarea sa să nu fie transformată în circ.

„După moarte, corpul nescăldat, numai şters cu alcool, să fie la dispoziţia medicilor dacă vor considera că este cazul să se folosească de el la autopsie. Una dintre cele două cămăşi albe de mătase pe care le am în dulap să fie puse pe sub rochia de pichet albă ce se găseşte la spital şi care se butonează în spate. Pe cap să-mi pună pichetul de colţar alb, iar în picioare ciorapi albi scurţi”, acestea au fost dorinţele testamentare ale Mariei Tănase.[sursa]

Dorinţele i-au fost respectate

Era îmbrăcată în rochie albă de pichet, butonată la spate. În picioare avea ciorapi albi. Ceruse să nu fie încălţată cu pantofii care o chinuiseră o viaţă întreagă pe scenă. Era înconjurată de flori, albe mai ales, iar la căpătâiul ei un bărbat ţinea o oglindă mare, pentru ca toţi oamenii să o vadă şi să îşi ia rămas-bun.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Cele mai nereuşite operaţii estetice (FOTO)

A fost purtată prin toată Capitala, cu destinaţia finală Cimitirul Bellu. Data de 25 iunie 1963 a fost o zi caniculară, însă pe străzile Bucureştiului aproape că nu se vedea umbra soarelui. Străzi, şosele, copaci, balcoane, acoperişuri de bloc, toate erau înţesate cu oameni. Românii şi-au jelit Pasărea Măiastră ca pe nimeni altcineva vreodată.

La înmormântarea artistei au participat sute de mii de oameni, veniţi din toate colţurile ţării, iar în România a fost declarată zi de doliu naţional.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele