Piramida din Antarctica este un vârf muntos cu o formă neobișnuită, care face parte din Munții Ellsworth, un lanţ muntos din Antarctica, ce are o lungime de circa 400 de kilometri.

Această structură misterioasă a fost descoperită în timpul expediţiei britanice din Antarctica, din anii 1910-1913. Descoperirea a fost ţinută secretă, făcându-se referire la ea prin utilizarea poreclei de „Piramida”, nume care a fost utilizat pe tot parcursul obsevaţiilor geologice. Ulterior, vârful neobişnuit a fost observat de aviatorul american Lincoln Ellsworth, în anul 1935.

Privită de sus sau din lateral, formațiunea ciudată seamănă foarte bine cu celebrele piramide egiptene, care încă fascinează lumea la mii de ani de la construirea lor. Cu toate acestea, Piramida din Antarctica nu a fost construită de om, ci ar fi vorba despre o minune a naturii.[sursa]

Piramida din Antarctica
Piramida din Antarctica seamănă foarte bine cu piramidele egiptene

Piramida din Antarctica, o minune a naturii

Forma piramidală a muntelui a stârnit multe speculații și teorii conspiraționiste de-a lungul timpului, care sugerează că ar fi fost construită de o civilizație antică sau de extratereștri. Conspiraţioniştii susțin că ar putea fi o bază masivă de OZN-uri sau un portal către o lume misterioasă numită Hollow Earth.

Cu toate acestea, explicația cea mai simplă și mai plauzibilă este că forma sa este rezultatul unui proces natural de eroziune. Acest proces se numește eroziune prin îngheț-dezgheț și presupune că apa sau zăpada intră în fisurile din munte în timpul zilei, iar noaptea îngheață și se extinde, mărind fisurile. Acest ciclu se repetă de nenumărate ori, ducând la desprinderea unor secțiuni întregi de rocă.

• CITEŞTE ŞI:  Războiul Emu, unul dintre cele mai ciudate conflicte armate din istorie

Se pare că vârfurile muntoase în formă de piramidă sunt un peisaj oarecum obișnuit. În mod asemănător s-ar fi format vârful Matterhorn situat la graniță dintre Italia și Elveția, Muntele Bulandstindur din Islanda sau Muntele Bordoyarnes din Insulele Feroe.

„Nu este o formă complicată. Prin definiţie, este un nunatak, o formaţiune de roci aflată deasuprea unui gheţar sau unui strat de gheaţă. Acesta are forma unei piramide, însă nu este construită de oameni.”, a declarat Dr. Mitch Darcy, geolog în cadrul Centrului de Cercetare German din Potsdam.

Piramida din Antarctica este, așadar, o minune naturală care oferă un peisaj superb şi o oportunitate de studiu pentru oamenii de ştiinţă. Nu există dovezi solide care să susțină ideea că ar fi fost creată în mod artificial sau că ar ascunde secrete înfricoșătoare sub gheață. Cel puţin aşa susţin oamenii de ştiinţă.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele