Care este vârsta maximă până la care poate trăi un om? Aceasta este întrebarea la care atât curioşii, cât şi oamenii de știință au încercat să găsească un răspuns de-a lungul anilor.

Conform Bibliei, Matusalem a trăit pe Pământ 969 de ani. Astfel s-a născut şi expresia „vârstă matusalemică”. Dar în zilele noastre nu s-a auzit de persoane atât de longevive.

Împlinirea vârstei de 25, 30 sau 40 de ani poate părea înfricoșătoare, dar se pare că oamenii de știință au reușit să stabilească vârsta maximă până la care poate trăi un om. Conform acestora, pot să vă garantez că încă mai aveți câțiva ani buni de trăit. Asta dacă nu vă gândiţi la un plan prostesc de a face bani punându-vă în pericol viaţa.

vârsta maximă a unui om
Jeanne Louise Calment, cea mai longevivă femeie cunoscută

Care este vârsta maximă până la care poate trăi un om

Descoperirile provin dintr-un studiu realizat de statisticieni de la universitățile Tilburg și Erasmus din Rotterdam, care au analizat vârsta la care 75.000 de persoane din Olanda au murit în cei 30 de ani până în anul 2017.

Interesant este că, pentru a ajunge la concluziile lor, aceștia nu s-au concentrat pe speranța de viață. În schimb, cercetătorii au vrut să se întrebe cât de mult ar putea trăi o singură persoană atâta timp cât ar avea grijă de ea însăși și dacă viața sa nu ar fi fost scurtată de o boală sau de alte circumstanțe.

Ținând cont de vârsta pe care o aveau persoanele din studiu în momentul în care au murit, cercetătorii au stabilit că durata maximă de viață a unei persoane se plafonează la 90 de ani. Dar asta nu înseamnă că se va termina.

• CITEŞTE ŞI:  Trei studenţi au descifrat Papirusul din Herculaneum, îngropat de 2.000 de ani în cenușa vulcanică a Vezuviului

Cercetătorii au sugerat că este puțin probabil ca un om să trăiască peste 115 ani, dar au constatat că femeile au o durată de viață puțin mai mare decât bărbații.

În timp ce vârsta maximă de viață pentru o femeie a atins 115,7 ani, bărbații au fost estimați să ajungă la o vârstă maximă de 114,1 ani.

Comentând aceste rezultate, profesorul John Einmahl, unul dintre cei trei oameni de știință care au realizat studiul, a declarat pentru AFP: „În medie, oamenii trăiesc mai mult, dar cei mai în vârstă dintre noi nu au îmbătrânit în ultimii treizeci de ani. Există cu siguranță un fel de zid aici. Bineînțeles că speranța medie de viață a crescut. Cu toate acestea, plafonul maxim în sine nu s-a schimbat”.

În ciuda constatărilor cercetătorilor, Einmahl a recunoscut că există cazuri în care oamenii încalcă norma și trăiesc dincolo de aceste durate maxime de viață sugerate.

Există şi excepţii

Aceste cifre sunt contrazise de franțuzoaica Jeanne Louise Calment, care a trăit 122 de ani, o vârstă uluitoare.

Publicitate

Deținătoarea recordului mondial este cea mai în vârstă persoană care a trăit vreodată, fiind născută în anul 1875 și decedând în 1997. Nu se știe dacă reușita ei va fi vreodată depășită, dar Einmahl își propune ca studiul său să fie publicat în următoarea lună, ceea ce ar putea dezvălui cheia unei vieți mai lungi.

Mai există şi legenda lui Li Ching-Yuen, un erborizator chinez și maestru al artelor marțiale, despre care se spune că ar fi trăit până la vârsta de 256 de ani. Însă povestea sa nu a fost confirmată din surse oficiale.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele