Se spune că fulgerul nu loveşte de două ori în acelaşi loc. Dar ştim de ceva timp că vechea zicală despre performanța repetată a fulgerului nu este, de fapt, adevărată. Fulgerul chiar lovește de două ori în acelaşi loc, iar puternicele descărcări electrice venite din cer pot intra în contact cu Pământul în același loc de mai multe ori și, de altfel, o fac frecvent.

Ar fi ciudat dacă nu ar fi așa, ca să fiu sincer. În întreaga lume, se înregistrează aproximativ 44 de fulgere în fiecare secundă. Ne putem imagina că ar rămâne fără locuri în care să lovească dacă nu s-ar putea întoarce în locurile în care fulgerul a lovit deja.

Cu toate acestea, unele locuri sunt mai predispuse la lovituri repetate decât altele. Iar acum, o echipă de oameni de știință condusă de inginerul electric Gloria Sola de la Universitatea Tehnică a Cataloniei, din Barcelona, a aflat care sunt unele dintre aceste locuri: cele foarte înalte sau pantele abrupte.

Cercetătorii au numit aceste locuri „puncte de fulgere recurente” (RLS – recurrent lightning spots) și spun că descoperirea lor oferă informații despre cum să ne protejăm pe noi și construcțiile noastre de fulgerele care ajung de la nori la sol.[sursa]

Fulgerul chiar lovește de două ori în acelaşi loc
Fulgerul chiar lovește de două ori în acelaşi loc, iar studiile explică acest lucru

Fulgerul chiar lovește de două ori în acelaşi loc

„Expresia «fulgerul nu lovește niciodată de două ori în acelaşi loc» este pusă sub semnul întrebării în această lucrare, deoarece arată că unele puncte sunt lovite chiar mai mult de două ori: an după an.”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

• CITEŞTE ŞI:  18 femei incredibil de înalte

„Cele două regiuni de studiu cu o climatologie a fulgerelor net diferită, dar cu o orografie similară, sunt Catalonia (nord-estul Spaniei, Europa) și Barrancabermeja (în nordul Columbiei centrale, America de Sud). Se constată că RLS în ambele regiuni sunt în mod obișnuit legate de structuri înalte, vârfuri de munte și terenuri abrupte.”, mai arată cercetătorii.[sursa]

Pentru a identifica aceste RLS, cercetătorii au apelat la seturi de date din rețeaua de detectare a fulgerelor cunoscută sub numele de LINET. Pentru Catalonia, ei au folosit un set de date care se întinde pe 10 ani, din 2011 până în 2020; pentru Barrancabermeja, setul lor de date s-a întins pe 9 ani, din 2012 până în 2020.

Pentru regiunea Catalonia, setul de date a inclus 5 milioane de descărcări electrice de la nor la sol într-o zonă de 285 pe 340 de kilometri. Zona de studiu de 93 pe 97 de kilometri din Barrancabermeja, mai aproape de tropice, unde fulgerele sunt mai frecvente, a fost mult mai activă, cu aproape 70 de milioane de descărcări de la nor la sol înregistrate.

Fulgerul chiar lovește de două ori în acelaşi loc
Harta fulgerelor recurente în Catalonia, Spania

Dar în ambele regiuni, în unele locuri era mult mai probabil să fie lovite de fulgere decât în altele. Cercetătorii au împărțit cele două zone în grile și au numărat fulgerele din fiecare segment al zonei.

În Catalonia, 13% dintre fulgere au lovit clădiri înalte, iar 72% au lovit la altitudini mari, în principal munții din Pirinei, la altitudini cuprinse între 1.000 și 3.000 de metri deasupra nivelului mării.

Multe dintre loviturile observate au fost identificate la vârfuri muntoase ascuțite, au constatat cercetătorii. Ei au identificat 148 de RLS cu o altitudine medie de 2.400 de metri.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Cât cântăreşte sufletul. În 1907 un doctor a cântărit sufletul uman

Barrancabermeja, pe de altă parte, se află la o altitudine scăzută. Acolo, RLS au avut o altitudine mediană de 175 de metri, dar s-a constatat că au avut loc pe terenuri abrupte, unde solul se înclină în unghiuri severe, sau lovind turnuri înalte care ieșeau în evidență deasupra clădirilor mai joase.

Fulgerul chiar lovește de două ori în acelaşi loc
Harta fulgerelor recurente în Barrancabermeja, Columbia

Este bine stabilit faptul că obiectele înalte, cum ar fi zgârie-norii, sunt mai susceptibile de a fi lovite de fulgere (Empire State Building este lovit în medie de 25 de lovituri pe an). Cercetările echipei sunt în concordanță cu aceste date, dar arată, de asemenea, că, chiar și la altitudini mai mici, o structură înaltă, construită de om, nu este singurul loc atractiv pentru fulgere.

Deși cercetarea se aplică doar la două zone, constatările sugerează că regiunile abrupte ar putea fi mai susceptibile de a fi lovite de fulgere. Acest lucru poate ajuta la analizele viitoare ale altor regiuni și ar putea ajuta viitoarele eforturi de construcție umană.

„Per ansamblu, noul concept de RLS ar putea fi de interes pentru activitățile afectate de fulgere, cum ar fi energia eoliană, turnurile de comunicații sau sistemele de transmisie și distribuție a energiei electrice, ca informații suplimentare pe care le oferă densitatea fulgerului la sol. RLS poate fi adoptat rapid ca parte a evaluării riscurilor și a întreținerii preventive. Fără îndoială, informațiile despre RLS vor fi atractive pentru companiile de asigurări.”, scriu cercetătorii.

Și, după cum știm acum: în cazul unei furtuni cu fulgere, udați-vă capul și îndreptați-vă spre un teren plat.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: