Cu toții am văzut dârele albe lăsate de avioane pe cer, creând linii ciudate pe cerul albastru, numai bune pentru a da curs unor teorii conspiraţioniste. De asemenea, cu toţii am auzit aceste teorii conspiraţioniste, popularizate de oameni care nu au o ocupaţie reală şi care ne explică cum stau de fapt lucrurile.

Aceste linii albe lăsate în urmă de avioanele cu reacţie se numesc contrails, prescurtare de la condensation trails, adică dâre de condensare și sunt compuse din cristale de gheață sau picături de apă condensate care se formează în urma evacuării gazelor de eșapament ale motoarelor cu reacție ale avioanelor, potrivit University Corporation for Atmospheric Research.[sursa]

Cel puțin așa spune știința. Dar ce contează ce spune ştiinţa când există personaje precum Olivia Steer sau Şoşoacă, nu-i aşa? În ultimii ani, influenţaţi de astfel de personaje, un număr tot mai mare de oameni cred că dârele albe lăsate de avioane sunt, de fapt, dâre chimice sau chemtrails – o teorie a conspirației bine conturată care afirmă că aceste dâre nu sunt făcute deloc din condensare, ci din substanțe chimice pulverizate de către autorităţi, care au un scop diabolic de a ne otrăvi.

Deși teoria poate părea exagerată pentru unii, dârele chimice au devenit o conspirație frecventă în întreaga lume, în ciuda dovezilor care demonstrează contrariul.[sursa]

dârele albe lăsate de avioane
Dârele albe lăsate de avioane apar atunci când vaporii de apă se condensează și îngheață în jurul gazelor de eșapament emise de avioane

Ce este teoria conspirației chemtrails

Ideea chemtrails există încă din anul 1996 și își are în mare parte rădăcinile într-o lucrare de cercetare a Forțelor Aeriene ale SUA din același an, denumită „Vremea ca multiplicator de forţă: Stăpânirea vremii în 2025”. Documentul prezintă un „viitor sistem de modificare a vremii pentru a atinge obiective militare” folosind „forțe aerospațiale” și „nu reflectă politica, practica sau capacitatea militară actuală”, a declarat Agenția pentru Protecția Mediului din SUA.[sursa]

La modul cel mai elementar, teoria conspirației cu dârele chimice presupune că dârele nu sunt create deloc de vaporii de apă, ci sunt un semn că autorităţile, cei bogați şi diabolici sau un amestec al celor două categorii, pulverizează substanțe chimice toxice în aer, creând aceste linii albe.

• CITEŞTE ŞI:  Ce erau de fapt sirenele văzute de Cristofor Columb

Ideile privind scopul acestor presupuse substanțe chimice toxice variază. Unii cred că substanțele chimice sunt folosite pentru a otrăvi omenirea, alții spun că este vorba despre controlul minții, în timp ce alții cred că este o modalitate prin care guvernul controlează vremea. Totuşi, unii conspiraţionişti care au dus lucrurile la un alt nivel, susțin că dârele conțin dispozitive de urmărire sau senzori care sunt utilizați pentru a monitoriza activitățile oamenilor de pe Pământ.

Nu există o singură versiune oficială a teoriei, a declarat Sijia Xiao, doctorandă la Universitatea din California, Berkeley, care a realizat un studiu în anul 2021 care a explorat teoria conspirației privind dârele albe lăsate de avioane și a intervievat 20 de susţinători și foști susţinători ai conspiraţiei. În schimb, indivizii „aleg aspectele care rezonează cu ei, amestecând interpretări personale sau adoptând selectiv părți ale teoriei”.

Cum a luat amploare teoria conspirației privind dârele albe lăsate de avioane

Ideea că autorităţile stropesc omenirea cu substanțe chimice nu este complet lipsită de substanţă (glumă intenţionată).

În timpul Războiului Rece, guvernul britanic a efectuat peste 750 de simulări de atacuri de război chimic asupra publicului larg, potrivit cercetătorilor. Astfel, sute de mii de oameni au fost supuși la sulfură de cadmiu și zinc, o substanță chimică aleasă datorită dimensiunilor sale mici – este similară cu cea a germenilor – și pentru că strălucește la lumina ultravioletă, ceea ce o face ușor de depistat.

La vremea respectivă, se credea că substanța chimică nu este toxică, deși expunerea repetată ar putea fi canceroasă. Statele Unite au procedat la fel în anii 1950 și 1960, folosind substanța chimică drept un trasor pentru a testa dispersia armelor biologice.

Publicitate

Deși aceste teste au avut loc cu zeci de ani în urmă, teoria a înflorit atât de mult încât, în anul 2016, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA a publicat un document de 14 pagini în care explica ce sunt dârele albe lăsate de avioane, precizând substanțele chimice folosite de Forțele Aeriene și încercând să combată conspirația.

În anul 2021, o postare de pe Facebook a devenit virală, susținând că președintele Joe Biden a „manipulat” vremea prin intermediul dârelor chimice și a provocat înghețul de o săptămână din Texas din luna februarie a acelui an. Evident, mii de persoane au preluat mesajul, transformându-l într-o teorie conspiraţionistă.

• CITEŞTE ŞI:  60% dintre oameni nu pot sta 10 minute fără să mintă

Pe reţeaua X (fostă Twitter), mii de persoane urmăresc conturi dedicate urmăririi și publicării de dovezi ale acestor chemtrails. Un studiu din anul 2017, care a avut un eșantion reprezentativ de 1.000 de persoane, a constatat că aproximativ 10% dintre respondenţi au crezut conspirația „în totalitate”, în timp ce peste 30% au considerat-o „oarecum adevărată”.

Credința în conspirații este cauzată adesea de scepticismul față de autorităţi, a spus Sijia Xiao, iar reţelele sociale au avut, de asemenea, un rol în amplificarea teoriilor.

Structura algoritmică a reţelelor sociale înseamnă că oamenii văd informații care le întăresc convingerile existente. Foștii susţinători ai teoriei care au fost intervievați au atribuit credința lor continuă în parte „cantității mari de informații pro-conspirație” de pe fluxurile lor de social media, a declarat Coye Cheshire, profesor la UC Berkeley care studiază psihologia socială, care a fost, de asemenea, implicat în studiu împreună cu Xiao.

Dovezile științifice care demontează teoriile conspiraţioniste pur și simplu nu ar ajunge pe feed-urile lor sau în grupurile lor sociale. Chiar dacă ar face-o, alți susţinători ai teoriilor conspiraţioniste nu vor face decât să întărească teoria respectivă.

Natura maleabilă a teoriei conspirației contribuie la a-i da putere, conform celor spuse de profesorul Cheshire.

„După cum ne-au spus unii susţinători ai teoriei, puterea conspirației constă în faptul că poate fi ajustată pentru a se potrivi cu orice informație nouă, deoarece dovezile «concludente» nu par să apară niciodată. De exemplu, chiar dacă susţinătorii teoriei nu sunt siguri că așa-numitele chemtrails sunt folosite de fapt pentru controlul populației, narațiunea poate trece cu ușurință la manipularea vremii și la schimbările climatice, fără a fi nevoie de informații sau dovezi noi.”, a mai spus profesorul Cheshire.

Mai este și simplul fapt că putem vedea dârele albe lăsate de avioane cu ochii noștri. Vizibilitatea și prezența lor în viața de zi cu zi contribuie la atragerea unui interes și mai mare pentru această teorie, a adăugat Xiao.

„Chemtrails a fost cea mai interesantă conspirație, pentru că este chiar în fața noastră și noi încă alegem să o ignorăm.”, le-a spus un susţinător al teoriei lui Xiao și Cheshire.

• CITEŞTE ŞI:  Cât timp poate supravieţui un om fără să bea apă

Deși teoria poate părea prostească pentru unii, preocupările de bază ale credincioșilor provin din „probleme legitime de societate și de mediu care merită atenție”, a spus Xiao. Neîncrederea în autorităţi, preocupările legate de problemele de mediu sau chiar luptele cu bolile cronice, toate acestea pot conferi credibilitate teoriei chemtrails, sugerând că altceva cauzează aceste probleme societale.

Sunt reale aceste chemtrails? Iată ce au spus experții

Oamenii de știință au spus că nu există dovezi pentru existența chemtrails. Chiar dacă ar exista o conspirație guvernamentală la mijloc în ceea ce privește dârele albe lăsate de avioane, un astfel de program la scară largă ar fi dificil de acoperit, având în vedere numărul de persoane care ar fi necesare pentru ca acest plan diabolic să fie pus în aplicare, au remarcat cercetătorii de la Universitatea Harvard.[sursa]

În întreaga lume, oamenii de știință au realizat investigații care demontează teoria conspirației privind dârele albe lăsate de avioane, descriind pe larg existența dârelor de aer și variațiile acestora. Chiar și controversatul Edward Snowden, denunțătorul care a dezvăluit informații clasificate sustrase de la Agenția Națională de Securitate, a declarat că aceste aşa-zise chemtrails „nu există”. Până la urmă, de ce ar otrăvi cineva lumea pe ascuns, dar în mod vizibil?

Cu toate acestea, susţinătorii acestei teorii conspiraţioniste nu sunt convinși. Credința în această teorie a devenit atât de puternică încât meteorologii din întreaga lume au raportat o creștere a hărțuirii și amenințărilor, de obicei după fenomene meteorologice extreme, în special din partea adepților teoriei conspirației care îi acuză că „ascund informaţii”.

„Acordul colectiv în cadrul acestor comunități depășește adesea disensiunile raționale ale oamenilor de știință”, a mai declarat Sijia Xiao. Acest lucru face ca „corecțiile factuale să fie extrem de dificil de modificat aceste convingeri adânc înrădăcinate”.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: