Potrivit comentatorilor de extremă dreaptă, prăbușirea spectaculoasă a podului Francis Scott Key din Baltimore, care a avut loc în data de 26 martie 2024, este considerată un exemplu de „lebădă neagră”, un termen de nișă care a stârnit interesul conspiraționiștilor online în ultima perioadă. Dar ce spun conspiraţioniştii despre podul dărâmat?

Prăbușirea podului Francis Scott Key a avut loc după ce o navă de containere de 300 de metri lungime și 48 de metri lățime, numită „Dali”, sub pavilionul Singapore, cu destinația Sri Lanka, a lovit podul. În câteva secunde, podul s-a prăbușit, surprinzând vehicule și oameni. Autoritățile cred că 6 persoane dispărute sunt moarte. Echipajul navei a explicat că s-a confruntat cu o defecțiune a sistemului de propulsare a navei și ca urmare nu a reușit să mențină cursul în direcția dorită.

Printre cei care şi-au dat cu părerea despre podul dărâmat din SUA, se numără controversatul Andrew Tate, susţinători ai lui Donald Trump, dar şi conspiraţionişti deja consacraţi.[sursa]

Ce spun conspiraţioniştii despre podul dărâmat din SUA

„Nava a fost ținta unui atac cibernetic. Se sting luminile și se îndreaptă în mod deliberat către suporturile podului. Agenții străini din SUA atacă infrastructurile digitale. Nimic nu este sigur. Evenimentul Lebăda Neagră este iminent.”, a scris Andrew Tate pe reţeaua X, la aproximativ șase ore după ce nava container s-a ciocnit de pod.

podul dărâmat din SUA
Andrew Tate şi alţi conspiraţionişti şi-au dat cu părerea privind podul dărâmat din SUA

„Acesta este un eveniment LEBĂDĂ NEAGRĂ.”, a scris și generalul Mike Flynn, fostul consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump, pe X. Alții, inclusiv Benny Johnson, Laura Loomer și unele conturi verificate afiliate QAnon, pot fi găsiți la o căutare rapidă cu „evenimentul lebăda neagră”, mulți susținând că prăbușirea podului este un act de terorism.

• CITEŞTE ŞI:  Cum să deosebești aurul adevărat de "aurul proștilor"

„Mi se pare deliberat. Este probabil un atac cibernetic. Al Treilea Război Mondial a început deja.”, a scris Alex Jones, un conspiraţionist cunoscut în mediul online, care administrează site-ul Infowars, pe reţeaua X, într-un răspuns la postarea lui Andrew Tate.

Oficialii însă nu cred că prăbușirea podului are legătură cu terorismul sau a fost un act intenționat; unii au teoretizat că nava „și-a pierdut propulsia”, făcând-o să devieze de la curs.

Pe măsură ce echipele de căutare și salvare continuau să caute victime marți dimineața, conceptul de „lebeda neagră” a devenit un subiect de tendință pe reţeau X, iar Flynn și-a prezentat teoria pe site-ul Infowars.

Expresia „lebăda neagră” a fost introdusă în anul 2001 de Nassim Nicholas Taleb, un statistician și eseist libanez-american, pentru a descrie evenimente neprevăzute din domeniul financiar care au avut consecințe în lanț, precum prăbușirea bursei dot-com din anul 2000. Mai târziu, a extins metafora pentru a include și evenimente istorice sau de securitate națională semnificative.

În ultimele luni, teoreticienii conspirației au reinterpretat acest concept, transformându-l în narațiuni complexe care sugerează existența unei rețele clandestine de putere care controlează guvernul SUA în secret.

„Alex Jones vorbește despre evenimentele lebădă neagră concepute cel puțin din anul 2021 și aflate în apogeu de la începutul anului.”, a spus Mike Rothschild, expert în teoria conspirației și autor al cărții Jewish Space Lasers.

Publicitate

Interesul oamenilor pentru „lebăda neagră” a crescut

Datele din Google Trends arată o creștere constantă a interesului pentru expresia „lebăda neagră” şi alţi termeni asociaţi, cu câteva vârfuri semnificative în căutări începând din luna decembrie. Potrivit lui Rothschild, în cadrul teoriilor conspirației, se susține că statul orchestrează aceste „evenimente ale lebedei negre” pentru a devia atenția publicului de la diverse comploturi, precum dezarmarea în masă a cetățenilor, presupusa fraudare a voturilor în favoarea lui Donald Trump sau instaurarea legii marțiale.

• CITEŞTE ŞI:  Nord-coreenii obligaţi să se tundă ca nişte bişniţari chinezi

În esență, în acest context, conceptul de „eveniment al lebedei negre” a devenit lipsit de semnificație, similar cu „steagul fals”, o altă teorie conspirativă binecunoscută.

„Dacă statul trebuie să facă ceva pentru a ne distrage atenția de la altceva, ei aruncă o lebădă neagră. Lebăda neagră a devenit parte din arsenalul cabalei, folosită pentru a-și avansa planul malefic.”, a mai spus Rothschild.

„Acești oameni vor decide, nu există nicio modalitate de a câștiga alegeri legitime și corecte, așa că să nu avem unul, așa că pentru a nu avea unul, cum creează condițiile ca ei să nu aibă unul? Vor încerca să vină cu lucruri necunoscute, ei le numesc evenimente de tip lebădă neagră.”, a mai spus generalul Flynn.

În săptămâna precedentă, fostul congresman republican Ron Paul a fost invitat în emisiunea lui Tucker Carlson, gazda de la Fox News, unde a emis o avertizare cu privire la necesitatea ca americanii să se pregătească pentru o posibilă catastrofă de tip „lebădă neagră”. Cu toate acestea, nu a oferit detalii despre presupusa implicare a statului într-o astfel de catastrofă.

„Cred în teoria lebedei negre. Va apărea și nu va fi controlabil. Trebuie să înțelegi ce se întâmplă, trebuie să știi ce urmează, este foarte, foarte periculos și de aceea îmi place să văd unități guvernamentale mai mici.”, i-a spus Paul lui Carlson.

Trebuie să subliniem faptul că teoria „lebăda neagră” nu este o teorie conspiraţionistă. Scriitorul Nassim Taleb foloseşte această metaforă pentru descrierea unui eveniment neaşteptat (pentru observator), care are un impact major, şi care, după apariţia sa, este raţionalizat retrospectiv.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: