Posesorii de ceasuri și de dispozitive de urmărire a activității fizice ar trebui să fie interesaţi de această informaţie: un nou studiu a arătat că 95% din brățările ceasurilor inteligente provenite de la 20 de tipuri diferite de producători au fost contaminate cu bacterii capabile să provoace boli.

O echipă de cercetare din cadrul Florida Atlantic University a descoperit pe brăţările ceasurilor inteligente şi a dispozitivelor de urmărire a activităţii fizice speciile potențial patogene Staphylococcus, Enterobacteria (precum Escherichia coli sau E. coli, cum o ştim cu toţii) și Pseudomonas, care pot provoca infecții în anumite condiții.

Cu toate acestea, au existat variații în ceea ce privește tipul de brățară folosită: brățările din cauciuc și plastic au avut cele mai multe bacterii pe ele, în timp ce brățările metalice testate (în special cele din aur și argint) au fost practic lipsite de bacterii.[sursa]

brăţările ceasurilor inteligente conţin bacterii
Brăţările ceasurilor inteligente confecţionate din cauciuc sunt mai comode, dar pot cauza boli

Brăţările ceasurilor inteligente oferă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor

„Este posibil ca brățările ceasurilor inteligente confecţionate din plastic și din cauciuc să ofere un mediu mai adecvat pentru dezvoltarea bacteriilor, deoarece suprafețele poroase și statice tind să atragă și să fie colonizate de bacterii.”, a declarat biologul Nwadiuto Esiobu de la Florida Atlantic University.

În timp ce cercetările au arătat că ceasurile de mână și altele asemănătoare pot fi surse potențiale de infecție în mediul spitalicesc, puține investigații au studiat în profunzime modul în care diferite materiale adăpostesc microbi potenţial dăunători în comunitatea generală.[sursa]

Bacteriile testate în acest studiu se numără printre cele mai comune care se găsesc pe corp și în mediul înconjurător. În condițiile potrivite (sau mai degrabă greșite), acestea pot duce la boli precum abcese, pneumonie și salmonella.

• CITEŞTE ŞI:  Dacă există viață pe lunile înghețate din Sistemul Solar, nu trebuie să săpăm adânc pentru a o găsi

Nu au existat diferențe notabile între participanții de sex masculin și feminin la acest studiu, deși activitățile practicate au avut un efect specific: brățările celor care mergeau la sala de sport au avut cele mai ridicate niveluri de bacterii stafilococice.

Studiul evidențiază o oarecare anomalie în rutinele noastre obișnuite de igienizare: în timp ce ceasurile și alte dispozitive portabile sunt purtate pentru cea mai mare parte sau întreaga zi, ne gândim rareori să le curățăm.

„Cantitatea și taxonomia bacteriilor pe care le-am găsit pe brățări arată că este nevoie de o igienizare regulată a acestor suprafețe. Chiar și la un număr relativ mic, acești agenți patogeni au o importanță pentru sănătatea publică. Important este faptul că abilitatea multora dintre aceste bacterii de a afecta în mod semnificativ sănătatea gazdelor imunocompromise indică o nevoie specială pentru lucrătorii din domeniul sănătății și alte persoane din mediile spitalicești de a igieniza în mod regulat aceste suprafețe.”, a mai declarat biologul Nwadiuto Esiobu.

Cum ne ferim de aceste bacterii

Cercetătorii au testat, de asemenea, câteva substanțe de curățare diferite pentru a vedea care a fost cea mai eficientă: un spray dezinfectant de marcă Lysol, un amestec de etanol de 70 la sută (de tipul celui folosit adesea în spitale) și oțet de cidru de mere, un amestec mai natural.

În ceea ce privește distrugerea bacteriilor, spray-ul Lysol și amestecul de etanol au eliminat 99,9% din bacterii în 30 de secunde, indiferent de material. Oțetul de cidru de mere nu a fost la fel de puternic împotriva tuturor tipurilor de bacterii și a avut nevoie de mai mult timp pentru a acționa.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Originile materiei au fost descoperite prin recrearea Big Bang-ului

Cercetătorii doresc ca munca lor să sensibilizeze opinia publică cu privire la necesitatea de a ne spăla ocazional dispozitivele portabile. Evident, acest lucru este valabil pentru toate celelalte gadgeturi care intră în mod regulat în contact cu pielea noastră în fiecare zi.

„Alte forme potențiale de transmitere bacteriană și de facilitare a infecției, cum ar fi căștile sau telefoanele mobile, ar trebui să fie studiate în mod similar.”, a mai spus Esiobu.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.