Ce este nanotehnologia

Nanotehnologie este un termen colectiv pentru dezvoltăriile tehnologice la scară nanometrică.

În sens larg, nanotehnologia reprezintă orice tehnologie al cărei rezultat finit e de ordin nanometric: particule fine, sinteză chimică, microlitografie avansată etc.

Într-un sens restrâns, nanotehnologia reprezintă orice tehnologie ce se bazează pe abilitatea de a construi structuri complexe respectând specificații la nivel atomic folosindu-se de sinteza mecanică.

Structurile nanometrice nu numai că sunt foarte mici, ajungându-se chiar până la scara atomică, dar ele posedă unele proprietăți total deosebite și neașteptate, în comparație cu aceeași substanță luată la nivel macroscopic.

Unde se aplică nanotehnologia

Câteva exemple de nanotehnologii care sunt deja realizate și folosite în practică, chiar dacă sunt încă scumpe (ianuarie 2009):

 • lacuri de automobile cu calități superioare (rezistente; autorefacere la zgârieturi; cu darea în folosință încă din anul 2003);
 • oglinzi retrovizoare care nu orbesc;
 • ferestre auto pe care apa nu condensează;
 • ferestre transparente pe tavanul auto care produc curent electric; altele care se întunecă după dorință;
 • îmbunătățirea proprietăților materialelor de lucru;
 • substanțe adezive (lipiciuri) care, supuse de ex. la microunde, permit și dezlipirea fără probleme a două piese metalice;
 • pneuri auto cu calități îmbunătățite prin reducerea frecărilor interne.

Ce sunt şi cum se folosesc substanţele hidrofobe, în viaţa de zi cu zi

De obicei, informaţiile din domeniul nanotehnologiei prezintă interes în ştiinţă şi tehnologie şi mai puţin în viaţa de zi cu zi. Cu toate acestea, implementarea acestor descoperiri ştiinţifice în produse pentru uz general va avea un impact major în creşterea calităţii vieţii.

• CITEŞTE ŞI:  Bacterii modificate genetic pot detecta celulele canceroase într-un experiment în premieră mondială

Deja au apărut pe piaţă substanţe hidrofobe şi oleofobe uimitoare, care vor fi incredibil de practice pe viitor. Unul dintre aceste produse este Ultra Ever-Dry.

Suprafaţa pe care este aplicată această substanţă hidrofobă respinge aproape orice substanţă lichidă, atât lichidele apoase cât şi uleiurile, prin crearea unei bariere de aer protectoare. Faţă de alte substanţe cu proprietăţi asemănătoare, Ultra-Ever Dry dispune de o aderenţă sporită la suprafaţa suport şi o mai bună rezistenţă la abraziune.

În ce scop poate fi folosită o substanţă superhidrofobă:

 • anti-umectare – stratul protector superhidrofobic păstrează obiectele uscate, apa şi alte lichide fiind respinse;
 • anti-coroziv – din moment ce stratul superhidrofobic de pe suprafaţa obiectului împiedică contactul cu lichidele, protecţia anticorozivă asigurată este maximă;
 • anti-îngheţ – substanţa hodrofobică păstrează suprafeţele acoperite complet uscate, împiedicând astfel formarea gheţii;
 • anti-contaminare – praful, lichidele sau noroiul fiind împiedicate să ia contact cu suprafaţa protejată, avem o puternică protecţie antibacteriană sau contra radiaţiilor dacă este vorba despre o zonă contaminată radioactiv;
 • auto-curăţare – deoarece apa sau substanţele uleioase nu vor putea adera la suprafaţa protejată, aceasta rămâne curată şi sterilă. Eventualele particule de praf sau alte pulberi se îndepărtează uşor cu un jet de apă sau de aer;
 • extinderea duratei de viaţă a produselor – multe produse devin inutilizabile din cauza umezelii, a uleiurilor sau devin prea murdare pentru a mai putea fi utilizate. Prin protecţia oferită de Ultra-Ever Dry durata de utilizare a nenumărate echipamente poate fi prelungită, realizându-se importante economii sau scăderi ale costurilor de producţie.

Substanţe hidrofobe – viitorul în domeniul curăţeniei

Un autoturism tratat cu substanţe hidrofobe, acoperit cu beton

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele