Cu toţii am văzut în filmele SF exemplare de roboţi hibrizi, realizați din țesuturi vii și schelete mecanice.

Conspiraţioniştii susţin că, la un moment dat, roboţii vor deveni conştienţi şi vor încerca să preia controlul.

Iar acest lucru pare din ce în ce mai realizabil.

Cercetători de la Universitatea din Tokyo au dezvoltat o nouă metodă prin care utilizează țesutul muscular viu al șobolanilor în robotică. Designul „bio-hibrid” care simulează aspectul și mișcările unui deget uman a fost descris în jurnalul „Science Robotics” .

Se poate vedea în materialul video de mai jos cum robotul își îndoaie articulațiile, preia o bucată de plastic și o pune în locul dorit. Este o mișcare aparent simplă, dar cercetătorii spun că pune bazele pentru dezvoltarea unor roboți mult mai avansați.

„Dacă putem combina mai mulți mușchi ca aceștia într-un singur dispozitiv, ar trebui să putem reproduce structura musculară complexă, care le perminte mâinilor și brațelor să funcționeze”, a declarat Shoji Takeuchi, autorul principal al studiului și inginer mecanic la Universitatea din Tokyo.

El a mai spus că, deși acesta este doar un rezultat preliminar, abordarea lor ar putea reprezenta un pas important către construirea unui sistem bio-hibrid mult mai complex.

Mai multă flexibilitate pentru robotul-hibrid

Cercetătorii au ales să folosească țesutul muscular viu, deoarece plasticul și metalul au oferit o gamă limitată de mișcări și o flexibilitate redusă.

Pentru a dezvolta mușchii acestui robot hibrid, ei au amplasat foi de hidrogel, umplute cu celule musculare de șobolan. Apoi le-au ataşat pe un schelet robotic. Mușchiul crescut a fost stimulat folosindu-se curent electric, care l-a forțat să se contracteze.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea antică despre cele Şapte Surori ar putea fi veche de peste 100.000 de ani. Despre ce este povestea şi cine a spus-o

Takeuchi a spus că un asemenea robot hibrid poate supraviețui și funcționa doar în apă, deoarece folosesc țesut viu.

În lucrarea sa anterioară, Takeuchi a avut probleme cu mușchii care se uzau din cauza utilizării. De data aceasta, el a amplasat mușchii paralel, pentru a evita problema.

Echipa de cercetare crede că viitoarele versiuni ale roboților i-ar putea ajuta pe ingineri să creeze proteze mai agile.

Publicitate

Totodată, ei au precizat că sistemul muscular, asemănător celui uman, ar putea să ajute la testarea drogurilor și a toxinelor, fără să mai fie nevoie de teste pe animale.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele