Agripina cea Tânără, cunoscută și sub numele de Agrippina Minor, a fost o personalitate importantă în istoria Romei antice. Aceasta s-a născut în anul 15 d.Hr. și a fost fiica lui Germanicus și a Agripinei cea Bătrână. Mai târziu, aceasta a devenit soția împăratului Claudius și mama împăratului Nero.

Agripina cea Tânără s-a născut în data de 6 noiembrie, anul 15 d.Hr., într-o familie romană nobilă și influentă, tatăl său fiind un general roman important. De asemenea, avea strânse legături cu familia imperială, fiind nepoata împăratului Augustus și sora împăratului Caligula.

La vârsta de 13 ani, Agripina cea Tânără s-a căsătorit cu Gnaeus Domitius Ahenobarbus, un aristocrat roman cu o reputație proastă și un caracter violent. Această căsătorie a fost una aranjată de familia sa, pentru a consolida poziția și influența Agripinei în cadrul nobilimii romane. În anul 37 d.Hr., Agripina a dat naștere singurului său copil, viitorul împărat Nero.

După moartea împăratului Tiberius în anul 37 d.Hr. și ascensiunea la tron a fratelui său, Caligula, Agripina a sperat să obțină o poziție de putere și influență la curtea imperială. Cu toate acestea, Caligula s-a dovedit a fi un împărat nepopular și instabil, iar relațiile dintre Agripina și el s-au înrăutățit. În anul 39 d.Hr., Agripina a fost exilată pe insula Pontia (astăzi, Ponza), în urma unor acuzații de conspirație împotriva împăratului.

Agripina a fost eliberată din exil în anul 41 d.Hr., după asasinarea lui Caligula și ascensiunea la tron a împăratului Claudius.

agripina cea tânără
Agripina cea Tânără: reprezentări artistice

Agripina cea Tânără, una dintre cele mai influente femei din istorie

Revenită la Roma, Agripina cea Tânără și-a concentrat atenția asupra consolidării poziției sale și a obţinerii tronului de către fiul său, Nero. Pentru îndeplinirea acestui scop, Agripina era dispusă să facă orice. Astfel, a văzut o oportunitate în căsătoria cu împăratul Claudius, care era unchiul ei.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai bătrân spărgător de bănci din lume. A jefuit o bancă la 91 de ani

Înainte ca Agripina să se poată căsători cu Claudius, însă, ea a trebuit să scape de rivala sa, Messalina. Aceasta era cea de-a patra soție a împăratului, însă era o femeie cu moravuri uşoare. Agripina a intrat într-un complot pentru a expune adulterul și trădarea Messalinei. În cele din urmă, Messalina a fost executată, lăsând drumul liber pentru căsătoria dintre Agripina și Claudius.

În anul 49 d.Hr., Agripina s-a căsătorit cu Claudius, iar Senatul Roman a abrogat o lege care interzicea căsătoriile între unchi și nepoate pentru a permite această căsnicie. După căsătorie, Agripina cea Tânără a devenit una dintre cele mai influente și puternice femei din istoria Romei antice. A fost implicată în administrarea imperiului și a influențat deciziile politice și militare ale lui Claudius.

Unul dintre principalele obiective ale Agripinei a fost să-i asigure lui Nero moștenirea tronului, în detrimentul fiului lui Claudius dintr-o căsătorie anterioară, Britannicus. Prin manipulare și intrigă, Agripina l-a convins pe Claudius să îl adopte pe Nero și să îl numească moștenitor al tronului în anul 50 d.Hr.

Ascensiunea lui Nero la tron a fost posibilă și în urma morții suspecte a împăratului Claudius, din anul 54 d.Hr. Mulți istorici sunt de părere că Agripina l-a otrăvit pe Claudius pentru a grăbi ascensiunea lui Nero la putere. În orice caz, la scurt timp după moartea lui Claudius, Nero a devenit împărat la vârsta de 17 ani. Acesta a fost cel mai tânăr împărat din istoria Romei, dar şi unul dintre cei mai controversaţi.

împăratul nero
Împăratul Nero

Moartea Agripinei, la ordinul fiului său

La începutul domniei lui Nero, Agripina a avut un rol important în guvernarea imperiului, însă relația dintre mamă și fiu s-a deteriorat treptat. Pe măsură ce Nero a devenit mai încrezător în capacitatea sa de a conduce imperiul, acesta a început să se îndepărteze de influența mamei sale. Această îndepărtare a fost alimentată, de asemenea, de consilierii și prietenii lui Nero, care încercau să-și consolideze propriile poziții de putere și să slăbească influența Agripinei.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Bărbatul care răpea femei doar ca să le elibereze pe o insulă pentru a le putea vâna ulterior: Robert Hansen

Deteriorarea relației dintre Nero și Agripina a devenit evidentă în anul 55 d.Hr. Atunci Nero a ordonat executarea lui Britannicus, fratele său vitreg și rivalul său la tron. Această acțiune a creat o ruptură între Nero și Agripina, care s-au îndepărtat și mai mult unul de celălalt în anii următori.

În anul 59 d.Hr., Nero a decis să scape definitiv de influența mamei sale și să o elimine din peisajul politic. Conform istoricului roman Tacit, Nero a pus la cale mai multe planuri pentru a o ucide pe Agripina cea Tânără. Primul plan, care implica sabotarea unei bărci pe care Agripina urma să călătorească, a eșuat. Agripina a reușit să supraviețuiască naufragiului.

Nemulțumit de eșecul primului plan, Nero a recurs la un plan mai direct. El a trimis un soldat să o omoare pe Agripina în propria ei casă. Soldatul a înjunghiat-o, iar Agripina a murit în urma rănilor. Moartea Agripinei a pus capăt unei ere tumultuoase în istoria Romei, iar Nero a continuat să conducă imperiul în mod autoritar și, în multe privințe, dezastruos, până la moartea sa din anul 68 d.Hr.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele