De-a lungul coastei întunecate a Mării Baltice, arheologii au descoperit ruinele scufundate ale unei megastructuri vechi de 10.000 de ani. Măsurând aproape 1 kilometru în lungime, structura imensă a fost probabil creată de vânătorii înfometați din Epoca de Piatră, aflaţi în căutare de reni.

Dacă datele obţinute sunt corecte, acest lucru ar face ca situl să fie una dintre cele mai vechi structuri de vânătoare create de om pe Pământ, plus una dintre cele mai mari structuri cunoscute din Epoca de Piatră din Europa.

Cunoscută sub numele de Blinkerwall, structura a fost descoperită recent în Golful Mecklenburg, de-a lungul coastei de nord a Germaniei, de către o echipă de cercetători de la Universitatea Kiel, Universitatea Rostock și Institutul Leibniz pentru Cercetarea Mării Baltice.

Aceștia au folosit o combinație de nave și drone submarine pentru a cerceta zona, colectând date sonar privind forma și dimensiunea structurii de mult pierdute.[sursa]

megastructuri vechi de 10.000 de ani
Ruinele unei megastructuri vechi de 10.000 de ani au fost descoperite pe fundul Mării Baltice

Se crede că ruinele aparţin unei megastructuri vechi de 10.000 de ani

Situat în apropiere de țărm, la o adâncime de 21 de metri, Blinkerwall este alcătuit din cel puțin 1.673 de pietre individuale, dintre care majoritatea sunt mai scurte de 1 metru, așezate una lângă alta pe o distanță de 971 de metri. Numărul mare de pietre, precum și plasarea lor organizată, le-a spus cercetătorilor că formațiunea nu a fost creată prin procese naturale.

În timp ce Blinkerwall a fost pierdut între timp sub ape, situl s-a aflat pe uscat o perioadă de circa 10.000 de ani după sfârșitul ultimei ere glaciare. Cu toate acestea, structura a fost în cele din urmă inundată din cauza creșterii nivelului mării cândva între anii 8.600 și 8.000 î.Hr.

• CITEŞTE ŞI:  Suprafața acestei planete vulcanice este mai fierbinte decât unele stele. Ce temperaturi se ating în acest loc infernal

Aceasta a fost o perioadă în care o mare parte din Europa de Nord a fost inundată de creșterea nivelului mărilor. În urmă cu aproximativ 8.200 de ani, masa de pământ care făcea legătura între Marea Britanie și Europa continentală, cunoscută sub numele de Doggerland, a fost inundată de apă din cauza unui tsunami provocat de o alunecare de teren submarină.

Cercetătorii explică faptul că „cea mai plauzibilă interpretare funcțională” pentru Blinkerwall este aceea că a fost folosit ca o structură gigantică pentru a ajuta la vânătoarea ungulatelor mari, în primul rând a renilor care cutreierau regiunea în această perioadă.

Orientarea topografică a zidului sugerează că acesta s-ar fi intersectat cu rutele de migrație bianuale ale renilor prin Câmpia Germaniei de Nord. Prin canalizarea turmelor de animale rătăcitoare într-o fundătură închisă, acestea ar fi fost o pradă ușoară pentru vânătorii-culegători neolitici care învățau rapid să stăpânească arta vânătorii de reni.

Structuri de vânătoare similare au fost descoperite în alte părți ale lumii. Sub Lacul Huron, unul dintre cele cinci Mari Lacuri ale Americii de Nord, se găsește o structură de vânătoare veche de 9.000 de ani, în care strămoşii noştri mânau caribu într-o fundătură formată de pavajul natural de pietriș.

Cu o vechime de 10.000 de ani, Blinkerwall este cu un mileniu mai vechi și reprezintă probabil una dintre cele mai vechi structuri de vânătoare create de om din lume. În plus, abia dacă mai există alte structuri similare asociate cu Europa Epocii Pietrei, ceea ce face ca recenta descoperire să fie cu atât mai excepțională.

Publicitate
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele