Atunci când ne uităm la cerul nopții, vedem sute de stele strălucitoare, care par mici și îndepărtate. Dar știați că unele dintre ele sunt de fapt uriașe, mult mai mari decât Soarele nostru? Evident, în urma studiilor efectuate asupra corpurilor cereşti de-a lungul timpului, a fost identificată şi cea mai mare stea din Univers. Numele ei este UY Scuti, și este o stea roșie hipergigantă, situată în constelația Scutul, la o distanţă de aproximativ 9.500 de ani-lumină de Terra.

Ce este o stea roșie hipergigantă

O stea roșie hipergigantă este un tip de stea foarte rară și foarte luminoasă, care se află aproape de sfârșitul vieții sale. Aceste stele au o masă de cel puțin 20 de ori mai mare decât cea a Soarelui, și o rază de sute sau mii de ori mai mare.

Aceste corpuri cereşti fascinante au o temperatură de suprafață relativ scăzută, de aproximativ 3.000-4.000 de grade Celsius, ceea ce le face să aibă o culoare roșiatică. Ele pierd o mare parte din masa lor prin vânturi stelare puternice, care împrăștie materie în spațiu. Totodată, acestea sunt și stele variabile, adică cele care își schimbă luminozitatea periodic, din cauza unor procese interne complexe.[sursa]

cea mai mare stea din Univers
Cea mai mare stea din Univers este UY Scuti. Soarele pare minuscul în comparaţie cu această stea hipergigantă

Cum a fost descoperită cea mai mare stea din Univers

Cea mai mare stea din Univers, cel puţin din universul observabil, este UY Scuti, o stea care a fost descoperită pentru prima dată în anul 1860, de către astronomii germani de la Observatorul din Bonn, care realizau un catalog de stele pentru Bonner Durchmusterung. Inițial, i-au dat numele de BD-12°5055, după coordonatele sale pe cer. La o a doua observație, au constatat că steaua își modifică ușor luminozitatea, ceea ce a indicat că este o stea variabilă.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai scumpă casă din lume. Cum arată casa de 1 miliard de dolari

Conform standardului internațional pentru denumirea stelelor variabile, cercetătorii i-au dat numele de UY Scuti, ceea ce înseamnă că este a 38-a stea variabilă din constelația Scutul.

Cât de mare este UY Scuti

UY Scuti este atât de mare, încât dacă ar fi plasată în centrul sistemului nostru solar, ar înghiți planetele Mercur, Venus, Pământ, Marte și chiar Jupiter. Diametrul său, de 1.188 miliarde de kilometri, este estimat a fi de aproximativ 1.700 de ori mai mare decât cel al Soarelui, ceea ce înseamnă că are un volum de aproape 5 miliarde de ori mai mare.

Dacă am putea călători cu viteza luminii pe suprafața sa, ne-ar lua 7 ore să facem un tur complet, în timp ce pe suprafața Soarelui ne-ar lua doar 14 minute.

Ce se va întâmpla cu UY Scuti

UY Scuti este o stea care a consumat deja aproape tot hidrogenul din nucleul său, și a început să ardă alte elemente mai grele, cum ar fi heliul, carbonul, oxigenul și fierul. Acest proces nu poate continua la nesfârșit, și într-o zi, steaua va ajunge la un punct critic, în care nu va mai putea susține propria greutate. Atunci, cea mai mare stea din Univers se va prăbuși într-o explozie colosală, numită supernovă, care va elibera o cantitate enormă de energie și materie în spațiu.

Supernova va fi atât de strălucitoare, încât va putea fi văzută și de pe Pământ, chiar și în timpul zilei. După stadiul de supernovă, steaua se va transforma fie într-o stea neutronică, fie într-o gaură neagră, în funcție de masa sa finală.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Tristan da Cunha, cel mai îndepărtat loc de pe Pământ, aflat la mii de kilometri de civilizaţie

Importanţa UY Scuti

UY Scuti este importantă pentru că ne arată cât de divers și de uimitor este Universul. Ne arată că există stele de dimensiuni și forme diferite, care se nasc, trăiesc și mor în moduri diferite. Totodată, ne arată că Soarele nostru este doar una dintre cele miliarde de stele din galaxia noastră, și că galaxia noastră este doar una dintre cele miliarde de galaxii din Univers.

Astfel, conştientizăm că suntem foarte mici, dar, în acelaşi timp, norocoși să putem observa și înțelege aceste fenomene cosmice.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele