Russ Cook, cunoscut între alergători ca „Hardest Geezer”, a devenit primul om care a alergat de-a lungul întregii Africi, într-o cursă de 16.000 de kilometri, desfăşurată pe 351 de zile.
Inițial, sportivul și-a propus să parcurgă 360 de maratoane în 240 de zile, însă, din cauza problemelor de sănătate, a problemelor cu viza și chiar a faptului că a fost jefuit sub amenințarea armei, a sfârșit prin a alerga chiar mai mult, ajungând la un total de 376 de maratoane.
Primul om care a alergat de-a lungul întregii Africi
Russ Cook a pornit din Africa de Sud pe 22 aprilie 2023, iar de-a lungul cursei sale a trecut prin 16 țări africane, parcurgând distanța echivalentă cu aproximativ 376 de maratoane.[sursa]
Atletul din localitatea Worthing, West Sussex, din sudul Angliei, a reușit să strângă odată cu această cursă peste 600.000 de lire sterline în scopuri caritabile. Banii vor merge către Running Charity, care oferă programe de alergare și de sănătate mintală pentru tinerii care se confruntă cu lipsa de adăpost și cu nevoi complexe, și către organizația Sandblast, care atrage atenția asupra situației poporului Saharawi, din Sahara Occidentală, militând pentru drepturile sale la autodeterminare și propunând proiecte educaționale.
Considerat a fi prima persoană care a alergat din sudul Africii până în nordul continentului, Cook și-a documentat întreaga aventură pe conturile sale de pe rețelele X, Instagram și YouTube, postările lui adunând milioane de vizualizări.
În ultima etapă a cursei, el a fost însoțit de mai mulți susținători veniți cu avionul după ce i-au urmărit călătoria pe rețelele sociale.
„Sunt un pic obosit.”, a declarat britanicul pentru Sky News la finalul cursei.[sursa]
Înainte de ultima etapă a traseului, Cook spunea pentru aceeași sursă că „este destul de greu de descris în cuvinte: 352 de zile pe drum, mult timp fără să-mi văd familia, iubita, corpul meu are multe dureri, dar încă o zi, nu am de gând să mă plâng”.
O cursă plină de aventuri
În cele peste 350 de zile în care a străbătut Africa de la sud la nord, tânărul a alergat prin păduri tropicale, a traversat lanțuri muntoase și a străbătut Sahara, a fost ținta unui jaf sub amenințarea armei în Angola, a fost reținut de bărbați cu macete în Republica Congo, a avut probleme de sănătate și complicații legate de viză.
În ziua 200, sportivul și-a redus kilometrajul zilnic la sfatul medicilor din Nigeria.
„Mi-am luat câteva zile pentru a face niște investigații. Nu am găsit nicio leziune osoasă, așa că m-am gândit că singura opțiune rămasă era să nu mă mai chinui ca o nevăstuică, să iau cele mai puternice analgezice disponibile și să fac din nou drumul ca un zombie.”, spunea atunci Russ Cook.
Tânărul a descris experiența prin care a trecut ca fiind „cea mai grea din viața mea, dar și o imensă onoare. Am întâlnit oameni incredibili în fiecare țară în care am fost, care ne-au primit cu dragoste și bunătate. Spiritul uman este un lucru minunat.”, a mai spus el.
„Sunt un tip complet normal, așa că dacă eu pot face asta, sper că oamenii pot aplica acest lucru în viața lor, în orice mod doresc. Pentru 99% dintre oameni, nu va fi să alerge prin Africa, dar ar putea fi vorba de a-și urmări visurile un pic mai mult.”, declara Russ Cook, în urmă cu un an, înainte de a porni în cursă.
Russ Cook nu este străin de astfel de provocări. Înainte de a străbate Africa, el a alergat de la Istanbul la Londra, a fost îngropat de viu timp de o săptămână și a făcut cel mai rapid maraton trăgând o mașină.