Codul ucigaşului Zodiac a rămas în urma acestui criminal care a terorizat străzile oraşelor din nordul Californiei la finalul anilor ’60.

La mai bine de 50 de ani de când criminalul a trimis un mesaj codificat ziarului San Francisco Chronicle, o echipă de amatori anunţă că a reuşit să spargă codul.

Supranumit „cifrul 340”, mesajul a fost dezlegat de trei persoane.

Aceştia sunt David Oranchak, un dezvoltator de software în Virginia, Jarl Van Eycke, un programator belgian, și Sam Blake, un matematician australian.[CNN]

Codul descifrat al ucigaşului Zodiac

Spargerea cifrului a dezvăluit următorul mesaj, trimis cu majuscule și fără semne de punctuație:

„Sper că te distrezi mult încercând să mă prinzi

Nu am fost eu în emisiunea TV, ceea ce spune ceva despre mine

Nu mă tem de camera de gazare, deoarece mă va trimite la paradic (în loc de paradis, n.r.) cu atât mai repede

Pentru că acum am destui sclavi să lucreze pentru mine, pe când ceilalți nu au nimic când ajung în paradic, așa că se tem de moarte

Nu mă tem pentru că știu că noua mea viață va fi una ușoară în moartea din paradic”.

codul ucigaşului zodiac

Emisiunea TV la care se referă mesajul este „The Jim Dunbar Show”, un talk show de televiziune din Bay Area.

Publicitate

Cifrul a fost trimis la două săptămâni după ce o persoană care pretindea că este Ucigașul Zodiac a fost chemată la emisiune.

„A fost incredibil. A fost un mare șoc, nu am crezut niciodată că vom găsi ceva pentru că mă obișnuisem cu eșecul.”, a spus Oranchak, care lucrează la decriptarea mesajelor criminalului din anul 2006.

• CITEŞTE ŞI:  Teorema lui Pitagora, găsită pe o tăbliţă babiloniană, scrisă cu peste 1.000 de ani înaintea celebrului matematician

„Când am început, mă entuziasmam când vedeam apărând câteva cuvinte. Erau ca niște fantome. M-am obișnuit cu asta. A fost o încercare la noroc, nici măcar nu știam cu adevărat dacă a existat un mesaj.”, a spus el.

Codul descifrat a fost transmis către FBI

Cei trei au mers la FBI cu mesajul decriptat, dar nu și-au dezvăluit progresul până când FBI nu le-a confirmat rezultatul.

Ucigașul Zodiac nu a fost prins niciodată.

Nici măcar nu a fost pusă vreo persoană sub acuzare.

Criminalul a comis cinci crime între anii 1968 și 1969.

A devenit celebru scriind scrisori către poliție și presa locală până în anul 1974, uneori codate, lăudându-se cu crimele.

Bucăți de îmbrăcăminte pline de sânge au fost incluse în scrisorile sale. El susținea că a ucis până la 37 de persoane.

FBI a arătat într-o declarație că ancheta rămâne deschisă în cazul Ucigașului Zodiac.

„FBI cunoaște că cifrul atribuit ucigașului Zodiac a fost rezolvat de persoane private. Ucigașul Zodiac a terorizat mai multe comunități din California de Nord și, deși au trecut decenii de atunci, vom continua să încercăm să facem dreptate pentru victimele acestor crime brutale.

Datorită caracterului continuu al anchetei și din respect pentru victime și familiile acestora, nu vom oferi alte detalii în acest moment.”, se arată în comunicatul FBI.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele