Serialul HBO „The Last of Us” ne aruncă într-o lume zguduită de o apocalipsă fungică, unde o ciupercă parazită transformă oamenii în creaturi agresive. Dar cât de realist este acest scenariu? Poate o ciupercă să declanșeze o apocalipsă reală?

Ciupercile parazite şi „The Last of Us”

“The Last of Us”, atât în jocul video cât și în serialul HBO, prezintă o apocalipsă clasică cu zombi, dar de data aceasta, vinovații nu sunt virusurile sau bacteriile, ci ciupercile. Această idee poate părea fantastică, dar există elemente de știință reală care stau la baza acestei ficțiuni.

Există specii care pot infecta și controla insectele, dar nu există dovezi că ar putea face același lucru cu oamenii. Ciuperca din „The Last of Us” este o ficțiune inspirată de specii reale care infectează furnici și alte nevertebrate. Mutațiile pot modifica comportamentul ciupercilor, dar este improbabil să le transforme în agenți patogeni umani letali. Mutațiile sunt un proces lent, iar adaptarea la o nouă gazdă, precum omul, ar necesita un timp considerabil.[sursa]

the last of us scenariu
„The Last of Us” este o ficţiune care are la bază elemente reale

Evoluția ciupercilor către o formă mai agresivă ar fi contraproductivă. O ciupercă care ucide rapid gazda nu se poate transmite mai departe. Ciupercile parazite beneficiază de o relație simbiotică cu gazda, controlând-o, dar nu distrugând-o.

În scenariul din „The Last of Us”, zombii sunt infectați de Cordyceps, o ciupercă care preia controlul sistemului nervos al gazdei. Aceasta este o adaptare a unei ciuperci reale care afectează insectele.

În realitate, Cordyceps infectează furnici și le determină să avanseze către partea superioară a organismului, apoi să elibereze spori prin capetele lor, răspândindu-se astfel. Totuși, Cordyceps nu poate infecta oamenii, deoarece nu poate supraviețui la temperatura corpului uman.

• CITEŞTE ŞI:  Echipa sinucigaşă de la Cernobîl. Cei trei care au înotat în apele radioactive

Mai mult decât atât, nicio specie de ciupercă cunoscută în prezent de știință nu reprezintă o amenințare pandemică imediată pentru oameni. Mai ales nu așa cum o prezintă serialul.

Schimbarea regulilor

Totuși, anumite condiții şi un cumul destul de mare de factori ar putea crește riscul unei pandemii fungice:

  • Schimbări climatice: Încălzirea globală poate favoriza proliferarea unor specii de ciuperci, oferindu-le un mediu mai propice.
  • Slăbirea imunității: O creștere a populației cu imunitate scăzută (ex: bolnavi de SIDA) ar putea facilita răspândirea ciupercilor oportuniste.
  • Rezistența la antifungice: Utilizarea excesivă a antifungicelor poate duce la apariția ciupercilor rezistente la tratament, îngreunând combaterea unei infecții.

Ciupercile: un regat vast cu diverse roluri

Deși scenariul din „The Last of Us” este extrem de dramatic și improbabil, posibilitatea unei pandemii fungice nu poate fi complet ignorată. Trebuie să fim conștienți de diversitatea enormă a ciupercilor, cu proprietăți și caracteristici foarte variate. Nu toate ciupercile sunt patogene, iar multe dintre ele sunt benefice pentru oameni (ex: în alimentație, medicamente).

Reducerea biodiversității poate afecta echilibrul natural și favoriza proliferarea unor specii de ciuperci patogene. Investițiile în cercetarea și monitorizarea bolilor fungice sunt esențiale pentru prevenirea și combaterea eficientă a potentialelor amenințări.

Câteva aspecte suplimentare de luat în considerare:

Publicitate
  • Impactul economic: O pandemie fungică ar putea avea un impact economic semnificativ, afectând agricultura, industria alimentară și turismul;
  • Stigmatizare: Oamenii infectați cu ciuperci ar putea fi stigmatizați și discriminați, ceea ce ar putea duce la izolare socială și dificultăți în accesarea tratamentului;
  • Echilibru fragil: Ciupercile joacă un rol important în ecosisteme, descompunând materia organică și reciclând nutrienții. O pandemie fungică ar putea perturba acest echilibru fragil, cu consecințe imprevizibile.
• CITEŞTE ŞI:  Un bărbat care a trăit sub apă un timp record de 100 de zile a declarat că l-a întinerit cu 20 de ani

Deși o apocalipsă fungică similară cu cea din serialul „The Last of Us” pare un scenariu SF, este important să fim conștienți de riscurile reale asociate cu ciupercile. Protejarea mediului, menținerea unui stil de viață sănătos și investițiile în cercetare sunt elemente cheie pentru a preveni o potențială pandemie fungică.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele