Carl Sagan a fost un cunoscut astronom și astrofizician născut în data de 9 noiembrie 1934, în Brooklyn, New York, care a adus o mare contribuție la promovarea și popularizarea științei. A fost pionier al exobiologiei și fondator al programului de căutare a inteligenței în Univers, fiind cunoscut în toată lumea pentru cărțile sale cu temă științifică, dar mai ales datorită seriei documentare Cosmos: Călătorie în Univers, unul dintre cele mai vizionate programe de televiziune de dinainte de anul 1990.

În urmă cu aproape trei decenii, Carl Sagan a făcut o predicție îngrijorătoare despre viitor, prevestind, printre altele, apariția giganților în tehnologie și a dezinformării. Sagan a rămas cunoscut pentru ideile sale științifice complexe, pe care le transmitea mereu cu pasiune, ca niciun alt om de știință, însă astrofizicianul a încercat, de asemenea, să analizeze îndeaproape umanitatea.

În cartea sa „Lumea și demonii ei: Știința ca lumină în întuneric” (The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark) din anul 1995, Sagan a explicat modul în care metoda științifică a ajutat la elucidarea multor mistere ale Universului.[sursa]

carl sagan
Carl Sagan

Ce credea Carl Sagan că se va întâmpla cu SUA

Cu toate acestea, astrofizicianul credea la acea vreme că drumul spre pace și adevăr era subminat de „vechii prieteni” ai omenirii, anume superstițiile și pseudoștiința.

Predicția lui Sagan descrie o lume în care industria manufacturieră a fost externalizată, puterile tehnologice sunt în mâinile a foarte puțini, oamenii nu mai pot să-și stabilească propriile agende sau să-i chestioneze pe cei cu autoritate, mass-media este plină de pseudoștiință și de conținut irelevant, fals sau manipulator, iar gândirea critică și sceptică este în declin.

• CITEŞTE ŞI:  Care este singurul loc din lume în care nu există un fus orar? Cum se stabileşte cât este ceasul

În cadrul unui fragment de text care impresionează profund, Sagan își expune viziunea pesimistă despre Statele Unite ale Americii și ce se va întâmpla dacă țara își pierde interesul pentru rațiune, logică și gândirea deschisă.

În mod îngrijorător, se pare că societatea a ajuns deja la această destinație distopică, cu tot cu horoscoape, cristale vindecătoare și alte asemenea idei. Predicția lui Sagan este considerată de mulți ca fiind înfricoșător de precisă, deoarece reflectă multe dintre problemele cu care se confruntă societatea modernă, cum ar fi dezinformarea, inegalitatea, polarizarea și criza climatică.

„Știința este mai mult decât un bagaj de cunoștințe; este un mod de gândire. Am o presimțire despre America în vremurile copiilor sau nepoților mei, un timp în care Statele Unite sunt o economie de servicii și informații, un timp în care aproape toate industriile cheie de producție au ajuns în alte țări, un timp în care puterile tehnologice sunt în mâinile celor puțini, iar nimeni care reprezintă interesul public nici măcar nu poate înțelege problemele, un timp în care oamenii și-au pierdut abilitatea de a-și stabili propriile priorități și de a–i trage la răspundere pe cei cu autoritate, un timp în care, folosind cristale și citind horoscoape, cu facultățile critice în declin, nefiind capabili să diferențiem între ceea ce e bun și ceea ce e adevărat, vom aluneca, aproape fără ne dăm seama, înapoi în superstiție și întuneric.”, scria Carl Sagan în cartea sa.

Carl Sagan a oferit, totuși, și o speranță, sugerând că soluția este să ne educăm și să ne implicăm în procesul științific, care este o lumânare în întuneric, capabilă să ne lumineze calea spre un viitor mai bun.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele