Nimic nu se compară cu o ceașcă de apă caldă cu o culoare brună pentru a-ți începe ziua în forţă. Pentru unii este vorba despre gust, în timp ce alții caută impulsul de energie, dar cine are mai multă cofeină, ceaiul sau cafeaua?

Răspunsul se schimbă în funcție de modul în care îți faci cafeaua, așa că haideți să aprofundăm dezbaterea.

Câtă cofeină are ceaiul?

Ceaiul este băutura încălzitoare pe care o obțineți turnând apă clocotită peste frunze proaspete sau uscate din planta Camellia sinensis. Există peste o mie de tipuri de ceai, dar acestea se încadrează în principal în categoriile de ceai verde, negru, alb și oolong.

Un studiu realizat în anul 2008, în care au fost preparate 20 de produse comerciale de ceai, a constatat că conținutul de cofeină al diferitelor soiuri variază între 14 și 61 de miligrame pe porție. Nu a existat nicio asociere specială între tărie și tipul de ceai, dar timpul de macerare a avut o mare influență asupra concentrației de cofeină.[sursa]

multă cofeină ceaiul sau cafeaua

Cât de multă cofeină conține cafeaua?

Conținutul de cofeină din cafea variază în funcție de mărimea și tipul de băutură. Dacă bei un espresso dublu, poți avea între 60 și 100 de miligrame de cofeină, în timp ce o ceașcă medie variază între 65 și 120 de miligrame, potrivit Universității din Washington.

Ce este cofeina?

Obosim pe măsură ce trece ziua din cauza unei molecule numite adenozină pe care creierul nostru o produce din ce în ce mai mult de dimineață până seara. Ca stimulent, cofeina deturnează acest proces natural prin imitarea adenozinei în creier, agățându-se de receptorii săi și împingându-i din drum. Simptomul rezultat este că ne simțim mai puțin obosiți.

• CITEŞTE ŞI:  10 dintre cele mai securizate locuri din lume şi unde se află acestea

Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central, care poate avea efecte benefice asupra stării de spirit, performanței cognitive și fizice, precum și a prevenirii unor boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 sau cancerul. Totuși, consumul excesiv de cofeină poate avea și efecte adverse, cum ar fi anxietate, insomnie, palpitații sau dependență.

Cine are mai multă cofeină: ceaiul sau cafeaua?

Este posibil să fi auzit că ceaiul are mai multă cofeină decât cafeaua, dar acest lucru este rareori întâlnit atunci când vine vorba de băuturile propriu-zise. Dacă vă uitați la conținutul de cofeină din ingredientele brute ale fiecărei băuturi, atunci frunzele de ceai ies învingătoare, cu un conținut de cofeină de 3,5%, față de doar 1,1-2,2% în boabele de cafea, explică un studiu din anul 2009.[sursa]

Explicația științifică a diferenței de cofeină între cafea și ceai este legată de compoziția chimică și de procesul de extracție al acestor băuturi. După cum am precizat mai sus, frunzele de ceai conțin mai multă cofeină la nivel brut decât boabele de cafea, dar acest lucru este legat de alte substanțe, cum ar fi taninii, care îi încetinesc absorbția în organism. Boabele de cafea, în schimb, au mai puțină cofeină la nivel brut, dar aceasta este mai ușor de extras în apă fierbinte, datorită solubilității sale mai mari. De asemenea, cantitatea de cofeină din cafea și ceai depinde și de alte factori, cum ar fi soiul, gradul de prăjire, timpul de infuzare sau raportul dintre apă și materialul vegetal.

Ceaiul este creat atunci când particulele se deplasează dintr-o zonă cu o concentrație mare (pliculețul de ceai) într-o zonă cu o concentrație mică (apa fierbinte), fiind un exemplu de difuzie. Produsul final este, prin urmare, o versiune foarte diluată a produselor brute. Acesta este motivul pentru care, în ciuda faptului că este mai puternic decât boabele de cafea, ceaiul sfârșește, de obicei, prin a fi o băutură relativ mai puțin cofeinizată.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Apollo 1, tragedia care a dus omenirea mai aproape de Lună

Magia barmanilor este de fapt un fel de știință, deoarece aceștia creează mărimea și forma potrivită a conţinutului de cafea măcinată, astfel încât fluxul de apă fierbinte să poată extrage aroma acră a cafelei și să o echilibreze cu amărăciunea cofeinei. După cum a declarat fizicianul și nanotehnologul Dr. David Hoxley la Universitatea La Trobe, cafeaua măcinată prea fin este echivalentă cu o băutură amară puternic cofeinizată, în timp ce o cafea măcinată prea puţin duce la o cafea cu gust acru și un efect slab de cofeină.

Modul în care are loc această extracție este motivul pentru care există diferite tipuri de cafea, cum ar fi cea cu filtru față de cea espresso – aceasta din urmă este extrasă din boabe de cafea măcinate fin, folosind apă fierbinte sub presiune pentru a crea acel impuls energetic uleios de care noi, oamenii, nu ne mai săturăm.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele