Activitatea teroristă a lui Ted Kaczynski, cunoscut ca Unabomber s-a întins pe o perioadă de 17 ani.

Aceasta a reprezentat cea mai lungă operaţiune de căutare a unui terorist efectuată de FBI.[1]

Dar ce a făcut ca un geniu al matematicii să ajungă unul dintre cei mai periculoşi oameni din lume?

Şi cum prinzi un terorist care construieşte bombe nedetectabile pe care le trimite mai apoi la adresele luate întâmplător, ale unor victime nevinovate?

Cum găseşti un individ care lansează autorităţilor piste false de urmărire, întocmite magistral, şi care trăieşte ascuns undeva în sălbăticia statului american Montana?

Acestea au fost obstacolele pe care agenţii din FBI au trebuit să le depăşescă în timpul cercetărilor pentru identificarea şi prinderea celebrului Unabomber. Ted Kaczynsky a fost unul dintre cei mai atipici şi stranii terorişti care au trăit vreodată.

Traumele din copilărie

ted kaczynscki
Ted, în stânga şi fratele său, David Kaczynski

Celebrul terorist denumit de presa americană Unabomber din cauza metodei sale preferate de a ucide se numea de fapt Theodore John „Ted” Kaczynski.

Acesta s-a născut pe data de 22 mai 1942, în Chicago, din părinţi emigranţi polonezi.

Încă din fragedă pruncie, Kaczynski a fost un copil fragil şi bolnăvicios, care a suferit de reacţii alergice la multe medicamente şi a fost nevoit să trăiască în condiţii de izolare şi recuperare medicală.

De fapt, mulţi dintre specialiştii care l-au studiat şi i-au analizat ulterior motivaţiile sunt convinşi că multe incidente din copilăria sa tristă, l-au marcat serios pe viaţă. Conform observaţiilor medicilor care l-au tratat, se pare că după perioadele sale de spitalizare, personalitatea lui Ted s-a schimbat categoric.

Până şi naşterea fratelui său mai tânăr, David Kaczynski, a avut un efect puternic asupra sa.

Publicitate

Părinţii săi au observat de la bun început sclipirile de geniu ale lui Ted faţă de domeniul matematicii, prin urmare l-au impulsionat şi susţinut avid în această direcţie.

Copil cu o inteligenţă sclipitoare, Ted a avut totuşi de suferit în perioada şcolii.

Afecţiunile sale medicale l-au împiedicat cu doi ani de zile să meargă la şcoală la vârsta normală de şcolarizare. În plus, a fost marginalizat şi tratat drept „diferit” atât de profesorii din şcoală şi liceu, cât şi de colegi.

• CITEŞTE ŞI:  Alfonso Graña, aventurierul devenit regele unui trib din jungla amazoniană

„Vina” consta doar în inteligenţa sa deosebită care-i complexa pe cei din jur.

În ciuda acestor neajunsuri la nivel de integrare socială, Ted a fost un copil activ în grupurile şcolare în care a activat, inclusiv în grupul de limbă germană şi cel de şah.

În anul 1958, Kaczynski fusese deja admis la celebra Universitate Harvard.

Avea doar 16 ani pe atunci, dar inteligenţa sa deosebită i-a adus o bursă gratuită în această pretigioasă universitate.

Experimentele psihologice

ted kaczynski
Evoluţia de la Ted la Unabomber

La Harvard a studiat şi aprofundat tainele matematicii. Totodată, a participat cu entuziasm la experimentele psihologice conduse de profesorul Henry A. Murray.

Experimentele psihologice ale profesorului Murray l-au făcut pe Ted să spună că aceea a fost „cea mai proastă perioadă din viaţa sa”.

După absolvirea cursurilor Universităţii Harvard, în anul 1962, Kaczynski şi-a continuat studiile în cadrul Universităţii Michigan. Acolo, a predat studenţilor şi şi-a definitivat lucrarea de dizertaţie, care a fost îndelug aclamată şi apreciată de toţi profesorii. Tot aici, Ted şi-a luat doctoratul în anul 1967, după care s-a dus să predea în cadrul Universităţii Berkeley din California.

În acest moment, Kaczynski a avut o perioadă dificilă, având probleme în a-şi expune ideile.

Mai mult, fiul imigranţilor polonezi se ferea de contacte cu studenţii săi. Prin urmare, în anul 1969, Ted şi-a dat demisia din funcţia de profesor asistent.

Refugiul lui Ted Kaczynski

ted kaczynski
Cabana lui Ted Kaczynski

La începutul anului 1970, geniul matematician a renunţat la vechiul său stil de viaţă pentru a se stabili în statul Montana, unde a ales să ducă viaţa unui om care trăieşte singur şi liber în sălbăticia naturii.

Acolo şi-a construit singur o cabană lângă Lincoln, unde a trăit aproape în izolare completă. Se ocupa cu vânătoarea de iepuri şi părări sălbatice, cultiva legume şi citea toată ziua.

Astfel, odată cu trecerea timpului, unele idei şi concepte începeau să prindă conturi în mintea sa.

Ted şi-a dezvoltat o filozofie de viaţă personală, caracterizată prin ura contra formelor de guvernământ umane şi a tehnologizării.

• CITEŞTE ŞI:  Războiul Cimpanzeilor: conflictul care a durat 4 ani, dovedind că nu doar oamenii poartă lupte organizate

În anul 1978, Kaczynski s-a mutat înapoi în Chicago unde s-a angajat la fabrica unde lucra şi fratele său. Acolo a avut o relaţie sentimentală cu una dintre şefele sale, însă relaţia s-a transformat într-o mare dezamăgire pentru geniul matematician.

Pentru a se răzbuna pe fosta sa iubită, Ted i-a scris acesteia o serie de epigrame usturătoare, motiv pentru care a fost concediat.

Acest episod de pare că a deschis Cutia Pandorei din Ted. 

Unabomber 

ted kaczynski
Bombă artizanală creată de Ted Kaczynski

În decursul aceluiaşi an, el a făcut prima sa bombă artizanală. Aceasta era camuflată într-o scrisoare trimisă unui profesor din Universitatea Northwestern. Scrisoarea a fost deschisă de un agent de pază din campusul universitar, iar omul a suferit răni minore în urma exploziei.

Un alt pachet exploziv a fost trimis aceleiaşi universităţi, după care Ted s-a întors în Montana.

Kaczynski a luat apoi în vizor American Airlines. A trimis companiei aerine două bombe, una în anul 1979, alta în 1980.

Cazul a intrat deja în atenţia FBI, care colabora la el cu U.S. Postal Service şi Biroul de Alcool, Tutun şi Arme de Foc.

Cazul a fost cunoscut sub acronimul UNABOM, care proveneea de la UNiversity and Airline BOMbing. Ulterior, expeditorul misterios a fost denumit Unabomber.

Până în anul 1982, nabomber s-a perfecţionat, bombele sale devenind tot mai distructive. Fiecare bombă era construită într-un mod unic.

Ted folosea carcase din lemn, praf de puşcă sau pucioasă şi cuie plasate pe laturi. Bombele erau foarte greu de identificat printre miile de colete.

Primele victime

Prima sa victimă a decedat în anul 1985, când un proprietar de magazine de calculatoare a murit ucis de o bombă care a explodat în faţa magazinului său.

Unabomber a mai ucis apoi două persoane înainte de capturarea sa. Per total, Ted a ucis 3 persoane şi a rănit alte 22.

Marea lovitură a cazului, a avut loc după ce Kaczynski a scris şi publicat un eseu de 35.000 de cuvinte despre problemele societăţii moderne.

Ted a ameninţat şi trusturi de presă cum a fost The New York Times, pentru a-i publica aşa numitul „Unabomber Manifesto”. Kaczynski a ameninţat ziarul că va arunca în aer un avion dacă nu-i va publica ideile.

• CITEŞTE ŞI:  5 curiozităţi despre Meteora, locul în care cerul se uneşte cu pământul

Manifestul a fost publicat.

Printre milioanele de cititori s-a aflat şi fratele său, David Kaczynski, care a recunoscut stilul de scriere al lui Ted, precum şi unele dintre ideile sale.

În urma unui proces de conştiinţă, David le-a spus autorităţilor despre bănuielile sale.

Pentru milioane de americani care deja începuseră să trăiască în panică, coşmarul se apropia de sfârşit.

Arestarea lui Ted Kaczynski

ted kaczynski

Pe data de 3 aprilie 1996, agenţii federali l-au arestat pe Ted în cabana sa din Montana.

Jurnalele de ştiri şi ziarele publicau imagini ale unui Kaczynski bărbos şi subnutrit, transportat cu cătuşe de zeci de poliţişti agitaţi.

America vedea astfel prin ecranele televizoarelor primele imagini cu celebrul Unabomber.

În cabana din munţi, investigatorii au descoperit o bombă artizanală completă şi funcţională, componente ale altor bombe, precum şi peste 40.000 de pagini din jurnalul personal ţinut de Ted. Acolo, printre alte însemnări, Unabomber îşi descria atentatele cu lux de amănunte.

În luna ianuarie a anului 1998, Ted a încercat să se sinucidă în custodia poliţiei în timp ce aştepta finalizarea procesului său.

A insistat pe lângă avocaţii săi ca aceştia să nu susţină că era nebun sau ar fi suferti vreo afecţiune mentală. A declarat că a fost şi este în continuare perfect sănătos şi îşi asumă toate faptele.

După ce a încercat să se prezinte singur în proces, Kaczynski a decis să pledeze vinovat faţă de toate cele 13 acuzaţii.

Se crede că a făcut un târg cu procurorii pentru a evita astfel pedeapsa cu moartea. În schimb, Unabomber a primit patru condamnări pe viaţă pentru acţiunile sale.

În prezent, Ted Kaczynski se află încarcerat la închisoarea Florence, din Colorado.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

2 Comentarii

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele