Ultimul om executat de regimul Ceauşescu a fost Ion Pistol. Evident, până la abolirea pedepsei cu moartea, soţii Ceauşescu au fost executaţi ultimii în România, însă decretul, după cum ne putem închipui, nu a fost semnat de către preşedintele condamnat, mai mult sau mai puţin legal.
Ion Pistol a fost condamnat la moarte prin împușcare, după ce și-a ucis, cu cruzime, mama. Pe atunci, criminalii încă primeau pedeapsa capitală. Dar nu numai ei. Existau şi cazuri în care oamenii erau condamnaţi la moarte pentru infracţiuni economice, iar un exemplu în acest sens este omul de afaceri Gheorghe Ştefănescu.
Nicolae Ceauşescu a cerut ”rezolvarea cazului”, pentru că la finele lunii mai 1987, urma să vină la București Gorbaciov și nu era bine să se facă prea multe valuri.
Între anii 1965 și 1989 în România au fost condamnați la pedeapsa capitală 104 inculpați.
Ce a făcut Ion Pistol
Ion Pistol s-a născut odată cu instaurarea regimului comunist în România, în anul 1946. A terminat doar patru clase, apoi s-a apucat de muncă, cu ziua, în Trivalea-Moșteni, jud. Teleorman.
În noaptea de 30 spre 31 octombrie 1985 s-a îmbătat. A început scandalul cu mama sa, Gheorghiţa. A omorât-o cu un topor, o crimă de o cruzime incredibilă. A fost prins de dimineață, pe 1 noiembrie, şi băgat la arest. Anul următor, în luna aprilie, a avut loc procesul, la care au asistat în jur de 500 de oameni.
Avocatul din oficiu, Liviu Ardeiaș, a cerut să primească muncă silnică pe viață, nu pedeapsa capitală. Susţinea că Ion Pistol urmează să fie ”nu executat, ci ucis”.
Dar legile erau clare, iar procesul durează doar o zi.
Sentinţa: Ion Pistol a fost condamnat la moarte.
Ceauşescu cere grăbirea procesului
Ion Pistol a făcut o cerere la preşedintele Nicolae Ceaușescu, încercând să-şi salveze viaţa. Pe 4 mai 1987, Ceauşescu a refuzat comutarea pedepsei. A ordonat, în schimb, ca execuția să aibă loc imediat.
Decretul Prezidențial numărul 74 a fost semnat, iar data execuţiei stabilită pentru 12 mai.
Ultima dorinţă şi execuţia
Pistol a primit dreptul de a i se îndeplini orice dorință în materie culinară.
A cerut omletă cu ceapă.
Condamnatul a fost transferat în ”camera neagră”, unde nu exista niciun fel de lumină. Ideea era ca în momentul în care condamnatul era scos afară, pentru execuție, să fie amețit de razele solare, să nu mai vadă nimic.
Latura din dreapta a închisorii Jilava a fost locul execuţiei.
Pe 12 mai 1987, a fost ucis de către un pluton format din 12 militari ultimul om executat de regimul lui Nicolae Ceauşescu.
După căderea regimului comunist, pedeapsa cu moartea a fost abrogată prin Decretul – Lege nr. 6, din 7 ianuarie 1990.
[totalpoll id=”35520″]
Decât omorât mai bine sa muncească
Sa muncească nu numai cei ce omoară. Argumentez un anumit aspect : cei ce omoară cu buna stiinta si premeditat sa muncească cât sunt buni de munca după pedeapsa capitala s nu mai stea in pușcării ca la pensiune sa ii bage la munca cu voie sau fără voia lor ca nu ei decid ce le este cuvenit pentru ca sunt privați de libertate pentru niste fapte ce le-au comis
Moarte pentru moarte !!!
Da, omorati cei care ucide cu premeditare, de ce să fie asistați social toată viața bine mersi, să cheltuie statul cu ei.
Actually, according to this website (https://adevarul.ro/locale/hunedoara/spovedania-ucigasului-condamnat-moarte-comunism-chinezul-omul-terorizat-deva-anilor-80-prins-si-a-cheltuit-prazile-lautarii-1_567b3bf937115986c6c3065c/index.html) the last executed in Communist Romania was the murderer Vasile Trifan, on May 13, 1987, probably in Jilava, that is the day after the shooting of Ion Pistol.
Dear Radu, could you verify (perhaps by checking official documents and not just news sources) who was the last person executed in Romania, before the Ceausescu couple?
Thanks so much
Ba voi mintiti mai rau ca Pravda.Cred ca asa iti inchipui tu ca se facea justitia.