Otilia Cazimir a fost o poetă, prozatoare, traducătoare și publicistă română, supranumită „poeta sufletelor simple”, fiind cunoscută mai ales pentru poeziile sale pentru copii. Numele real al poetei a fost Alexandrina Gavrilescu.

Viața timpurie a Alexandrinei Gavrilescu a fost marcată de mediul familial și de orașul Iași. S-a născut în data de 12 februarie 1894, în satul Cotu Vameș, din județul Neamț. Părinţii săi, Ecaterina și Gheorghe Gavrilescu, au fost învățători.

În anul 1898, familia Alexandriniei s-a mutat la Iași. Acolo, aceasta a urmat școala primară, liceul și cursurile Facultății de Litere și Filosofie, fără a le finaliza. A fost influențată de scriitorii Mihail Sadoveanu și Garabet Ibrăileanu, care i-au ales pseudonimul literar. Astfel, Alexandrina Gavrilescu a devenit Otilia Cazimir.

Otilia Cazimir a debutat în anul 1912 cu poezii în revista Viața Românească și a colaborat la mai multe publicații literare. Debutul în proză a avut loc în anul 1919, în publicația Însemnări ieșene. A fost o scriitoare prolifică și apreciată, care a publicat volume de poezii, proză și traduceri.

Otilia Cazimir
Otilia Cazimir în adolescenţă

Relaţia dintre Otilia Cazimir şi George Topîrceanu

Otilia Cazimir şi George Topîrceanu s-au cunoscut şi s-au îndrăgostit în anul 1912. Otilia avea 17 ani, în timp ce George era deja căsătorit cu Victoria Iuga.

Relația lui George Topîrceanu cu Victoria Iuga a fost una nefericită, care nu avea să dureze prea mult. Cei doi s-au căsătorit în acelaşi an 1912 și au avut un fiu, pe nume Gheorghe. Aceştia nu s-au înțeles bine și au divorțat după câțiva ani.

Victoria Iuga era învățătoare și nu împărtășea pasiunea lui George pentru literatură și viața boemă. Ea îi reproșa soţului că nu se ocupă de familie și că nu câștigă suficienți bani. George Topîrceanu a suferit din cauza despărțirii de fiul său, pe care îl iubea mult și pe care îl vizita cât de des putea.

• CITEŞTE ŞI:  Abraham Lincoln, unul dintre cei mai buni preşedinţi din istorie

În acest timp, relaţia dintre Otilia şi George a continuat. Deşi au încercat să păstreze intimitatea și discreția, relația lor a stârnit interesul publicului și al criticilor literari. Când se aflau în cercuri de prieteni, dacă George Topîrceanu făcea o glumă, Otilia se străduia să îşi ascundă reacţiile şi să treacă neobservată de ochii curioşilor care ar fi putut suspecta focul iubirii care zăcea în ei.

otilia cazimir
Otilia Cazimir şi George Topîrceanu

Relaţia lor a fost întreruptă de Primul Război Mondial. George Topîrceanu a fost luat prizonier de forțele armate bulgare în timpul Bătăliei de la Turtucaia, în septembrie 1916. A fost ținut într-un lagăr de prizonieri până la sfârșitul războiului. Scriitorul a fost eliberat în ultimele zile ale anului 1917, după ce România a semnat armistițiul cu Puterile Centrale.

După război, Otilia Cazimir şi George Topîrceanu nu şi-au mai ascuns relaţia. S-au mutat împreună într-o casă din Iași, care aparținea familiei lui Demostene Botez, un alt scriitor și prieten al lor. Relația lor a fost în continuare discretă, dar profundă, și a durat până la moartea poetului, în anul 1937. Acesta avea doar 51 de ani.

Ultimii ani şi moartea Otiliei Cazimir

După moartea lui George, survenită la doar 51 de ani din cauza unui cancer hepatic, Otilia a rămas profund îndurerată și i-a păstrat amintirea vie în casa ei. Ea i-a scris o scrisoare emoționantă unei prietene comune, în care își exprima deznădejdea și dorul după iubitul ei.

Publicitate

Opera literară a Otiliei Cazimir este una variată și valoroasă, cuprinzând poezii, proză, publicistică și traduceri. Este cunoscută mai ales pentru versurile sale pentru copii, pline de umor, sensibilitate și imaginație. Printre volumele sale de poezii se numără: Lumini și umbre (1923), Fluturi de noapte (1927), Cântec de comori (1931), Jucării (1938), Poezii (1939), Versuri (1957) etc. Opera sa a fost distinsă cu mai multe premii și recunoașteri, printre care Premiul Academiei Române (1927) sau Premiul Național pentru Poezie (1937).[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Lucius Cornelius Sulla, dictatorul sângeros care a distrus Republica Romană

Otilia Cazimir a mai trăit 30 de ani după moartea lui George Topîrceanu. În aceşti ani şi-a continuat cu succes cariera literară, dar a păstrat doliul după cel care a însemnat pentru ea singura şi cea mai frumoasă iubire.

Otilia Cazimir a murit la 8 iunie 1967, la Iași. Avea vârsta de 73 de ani. Cauza exactă a morții sale nu este cunoscută. Se ştie, însă, că suferea de mai multe boli care au măcinat-o de-a lungul anilor.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele