În timpul revoluției mexicane din anul 1915, soldatul Wenceslao Moguel a fost luat prizonier și condamnat la moarte fără a fi judecat.

Soldatul a fost executat prin împușcare. Cel puţin asta ar fi trebuit să se întâmple şi asta a crezut plutonul de execuţie că s-a întâmplat. Pus la zid, bărbatul a căzut la pământ după ce a încasat opt gloanțe. Cel de-al nouălea glonţ a venit de la nici un metru distanță, în ceafă. În mod normal, acest glonț ar fi trebuit să îi asigure moartea.

Wenceslao Moguel, omul care a supraviețuit unei execuții

omul care a supraviețuit unei execuții
Wenceslao Moguel într-un poster promoţional pentru o emisiune Ripley’s Believe it or Not

Wenceslao Moguel s-a născut în anul 1890, într-un sat mic din statul mexican Chiapas. S-a alăturat armatei mexicane pe când avea doar 16 ani și a luptat în mai multe campanii militare, inclusiv în timpul Revoluției Mexicane.

În anul 1915, Moguel a fost capturat de forțele revoluționare ale lui Pancho Villa, în timpul unor lupte desfăşurate în nordul Mexicului. Pancho Villa era cunoscut pentru cruzimea sa față de prizonieri și se spune că a ordonat execuția a mii de oameni în timpul războiului. Potrivit relatărilor lui Moguel, el a fost condamnat la moarte prin împușcare, împreună cu alți prizonieri de război.

A fost dus în faţa plutonului de execuţie şi a încasat nouă gloanţe. Rănit extrem de grav, Wenceslao Moguel nu a murit însă. A rămas la pământ, păstrându-și ultima suflare pentru a se preface mort.

Într-un mod grotesc, a fost aruncat într-o groapă comună, alături de cadavrele camarazilor săi.

După ce spiritele s-au calmat, Wenceslao s-a târât printre cadavre, plin de sânge, fără ca nimeni să bănuiască că omul este viu. S-a retras într-o casă părăsită, departe de oraș și s-a îngrijit singur, timp în care a stat ascuns, ducând o viață de singuratic.

• CITEŞTE ŞI:  Ce sunt reptilienii | O prezentare obiectivă a unei teorii conspiraţioniste

Viaţa lui Wenceslao Moguel s-a schimbat

În anul 1937, Wenceslao Moguel s-a hotărât să iasă din conul de umbră. Pentru prima dată de la groaznica întâmplare, şi-a afișat fața desfigurată oamenilor de radio, în cadrul show-ului NBC, “Ripley: Crezi sau nu” (Ripley’s Believe It or Not).

Wenceslao a devenit o celebritate în scurt timp. Soldatul a fost recunoscut de toată lumea ca fiind “Cel executat” (El Fusilado).

Din ce în ce mai căutat de producători, Moguel a devenit un erou autohton, respectat de populație. Realizatorii emisiunii de radio Ripley[1] au organizat un turneu prin mai multe state americane pentru a face cunoscut cazul, ca find cea mai miraculoasă supraviețuire din acele timpuri.

Povestea supraviețuirii sale a răsunat în toată lumea pentru multă vreme.

Publicitate

Wenceslao Moguel a trăit toată viața cu fața desfigurată. În ciuda disconfortului evident, acest lucru i-a adus faimă, dar și banii necesari unui trai mai mult decât decent.

A murit de bătrânețe pe meleagurile unde s-a născut, în Yucatan, la vârsta de 85 de ani.

Urmăriţi o retrospectivă a poveştii lui Wenceslao Moguel, omul care a supraviețuit unei execuții:

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele