De la cercetaşi se așteaptă să înveţe cum să se descurce singuri și să gândească în perspectivă atunci când vine vorba de provocările vieții. Totuși, cu siguranţă asta nu include și abilitatea de a crea reactoare nucleare. Însă David, un cercetaş de doar 17 ani, a reuşit să creeze un reactor nuclear în magazia mamei sale.

Se pare că cercetașii au parcurs un drum lung dacă s-au apucat şi de fizica nucleară, dincolo de abilitaţile lor de a lega noduri și de a călători prin pădure urmărind muşchii de pe copaci.

De fapt, cine are nevoie să învețe cum să aprindă un foc când poți pur și simplu să generezi energie cu un reactor nuclear. Deși senzația de căldură pe care o ai după aceea este probabil ceva care merită să te îngrijoreze.[sursa]

reactor nuclear în magazia mamei david
David, cercetaşul care a creat un reactor nuclear în magazia mamei sale

Un cercetaş a creat un reactor nuclear în magazia mamei sale

David Charles Hahn, un cercetaş dedicat, a părut să ia perspectiva de a câștiga o insignă de „energie atomică” un pic prea la propriu.

Incidentul a avut loc în august 1994, când David avea 17 ani, la casa părinților săi. Mai exact, într-o magazie a mamei sale, din curtea locuinţei lor din Michigan, SUA, băiatul s-a apucat de lucru pentru a crea un reactor de ameliorare făcut acasă.

Pentru a ne face o idee despre cât de complicat este, trebuie să menţionăm că un reactor de ameliorare este un reactor de fisiune proiectat să funcționeze cu o conversie medie a materialelor fisile într-un raport mai mare decât unul la cantitatea fisionată, adică proiectat pentru a produce mai mult decât consumă pe durata de viață a unei încărcături. Complicat, nu-i aşa?

• CITEŞTE ŞI:  S-au aliniat vreodată toate planetele din sistemul solar?

În timp ce încerca să construiască reactorul, acțiunile lui David nu au trecut neobservate de vecinii săi, care au chemat Poliția după ce l-au văzut încărcând materiale în spatele mașinii sale marca Pontiac.

Vecinii au chemat Poliţia crezând că David fură cauciucuri

Deşi cercetaşul punea la cale un experiment științific, vecinii au crezut că acesta încerca să fure cauciucuri. Autoritățile ajunse la faţa locului au avut însă o surpriză când au descoperit că nu era vorba de niciun furt, ci mai degrabă de materiale radioactive.

După ce au cercetat magazia, radiologii au descoperit că fiecare obiect din ea fusese contaminat cu „niveluri excesive” de material radioactiv. O singură cutie de conserve a ajuns să înregistreze o valoare de 50.000 cpm, scria un articol din anul 1998 al revistei Harper’s Magazine despre David. Măsurarea radiațiilor ionizante este uneori exprimată ca fiind o rată de numărări pe unitate de timp, așa cum este înregistrată de un instrument de monitorizare a radiațiilor, pentru care numărul de numărări pe minut (cpm).

Sfinte Sisoe!

reactor nuclear în magazia mamei david
Autorităţile au efectuat o decontaminare a magaziei în care David şi-a realizat proiectul

David a fost arestat după ce s-a aflat că a construit un reactor nuclear

David a fost arestat în timp ce Poliția trebuia să decidă rapid cum să se ocupe de materialele radioactive pe care tânărul cercetaş le avea în magazie.

Publicitate

Deșeurile din șopronul mamei sale au fost ulterior aruncate, iar reactorul nuclear în devenire a fost eliminat la un sit de deșeuri din deșert.

Dar acesta nu a fost sfârșitul problemei. Potrivit articolului din Harper’s Magazine, a avut loc o „curățare Superfund”, care, potrivit publicației, a costat aproximativ 60.000 de dolari.

Deci, ce s-a întâmplat cu David după aceea? Ei bine, acuzațiile împotriva lui au fost retrase – dar numai cu condiția să nu se mai întoarcă în casa mamei sale până când șopronul nu va fi curățat.

• CITEŞTE ŞI:  Creierele adepților teoriilor conspiraționiste sunt cu adevărat diferite. Iată ce au descoperit cercetătorii

În ciuda a ceea ce s-a întâmplat, tatăl său a declarat că este „mândru” că fiul său a reușit să realizeze ceva de un asemenea nivel, adăugând: „Nu cred că eu aș fi putut face asta”.

Experimentele lui David au fost consemnate mai târziu în cartea „The Radioactive Boy Scout”. Cu toate acestea, deşi părea să aibă un viitor strălucit în cadrul unei companii de cercetare, în anul 2007, David a sfârșit prin a pleda vinovat într-un caz de furt pentru furtul unor detectoare de fum.

În anul 2016, David a murit din cauza unei aparente supradoze, după o luptă declarată cu sănătatea sa mintală, precum și cu abuzul de droguri și alcool.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele