O insulă scufundată, dispărută de mult timp, care se află acum pe fundul Oceanului Atlantic, în largul coastelor Braziliei, este plină de minerale prețioase. Dar există controverse cu privire la cine este proprietarul acestei comori.

O insulă antică uriașă care se află acum pe fundul Oceanului Atlantic ar putea deține rezerve vaste de elemente rare și de alte minerale valoroase. Cunoscut sub numele de Rio Grande Rise (RGR), platoul continental scufundat s-a format ca o creastă vulcanică în urmă cu aproximativ 40 de milioane de ani și a fost cândva o mare masă continentală tropicală acoperită de vegetație.

Situat la aproximativ 1.200 de kilometri în largul coastelor Braziliei, RGR acoperă aproximativ 150.000 de kilometri pătrați pe fundul mării, la adâncimi cuprinse între 700 și 2.000 de metri. Ideea că această creastă ar fi putut fi cândva o insulă a fost lansată pentru prima dată în anul 2018, iar acum a fost confirmată datorită unei noi analize a solurilor dragate din partea vestică a RGR.

Evaluând proprietățile mineralogice, geochimice și magnetice ale sedimentelor, autorii studiului arată că eșantionul este alcătuit în principal din argilă roșie, care se potrivește cu „pământul roșu” (terra roxa) caracteristic găsit în multe părți ale statului São Paulo. În cadrul solului, cercetătorii au detectat numeroase minerale tipice alterărilor rocilor vulcanice, inclusiv magnetită oxidată, hematită, goetit și caolinit.

Luate împreună, aceste descoperiri indică faptul că argila s-a format ca urmare a alterării chimice intense a rocilor vulcanice într-un climat cald și umed, cu vulcani activi. Pe baza acestei analize, cercetătorii concluzionează că RGR a fost expus la intemperii în timpul Eocenului, care a durat până acum aproximativ 35 de milioane de ani și a fost caracterizat de condiții tropicale.[sursa]

insulă scufundată
Au apărut controverse cu privire la cine deţine materialele preţioase de pe această insulă scufundată

Noile cercetări au confirmat că este vorba despre o insulă scufundată

„Cercetările și analizele noastre ne-au permis să determinăm că a fost într-adevăr o insulă. Din punct de vedere geologic, am descoperit că argila s-a format după ce ultima activitate vulcanică a avut loc în urmă cu 45 de milioane de ani. Prin urmare, formațiunea datează de acum 30 de milioane de ani și 40 de milioane de ani. Și trebuie să se fi format ca urmare a acestor condiții tropicale.”, a explicat autorul studiului, Luigi Jovane, într-un comunicat.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Datul cu banul nu oferă şanse 50/50 pentru fiecare parte. Cercetătorii au aruncat 350.000 de monede şi au aflat răspunsul

Cercetările anterioare au dezvăluit, de asemenea, că insula scufundată este bogată în minerale valoroase, cum ar fi cobaltul, litiul și nichelul, precum și în elemente foarte valoroase şi rare, cum ar fi telurul. Acest element chimic a fost descoperit în anul 1782 d.Hr. în minereul de aur de la minele din Zlatna, pe teritoriul actual al României, pe atunci parte a Imperiului Habsburgic.

Având în vedere că aceste materiale sunt componente-cheie ale noilor tehnologii care conduc tranziția de la combustibilii fosili, este de înțeles că există un interes deosebit pentru extragerea bogățiilor naturale ale RGR.

Situată în apele internaționale, creasta este în prezent guvernată de Autoritatea Internațională pentru Fundurile Mărilor şi Oceanelor, deși guvernul brazilian a solicitat extinderea legală a platoului său continental pentru a include RGR. În realitate, o astfel de cerere are puține șanse de a fi aprobată, deoarece Convenția ONU privind Dreptul Mării (UNCLOS) stipulează că o națiune nu poate deține mai mult de 200 de mile marine de teritoriu marin dincolo de linia sa de coastă.

„Pentru a ști dacă resursele pot fi extrase în mod viabil de pe fundul mării, trebuie să analizăm durabilitatea și impactul acestei extracții. Atunci când intervii într-o zonă, trebuie să știi cum va afecta acest lucru animalele, ciupercile și coralii și să înțelegi impactul pe care îl vei avea asupra proceselor cumulative implicate.”, a mai declarat Luigi Jovane.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Fulgerul chiar lovește de două ori în acelaşi loc, iar acestea sunt locurile în care se întâmplă cel mai des

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: