Wendigo este o creatură înfricoșătoare din legendele nativilor americani Algonquian, despre care se spune că se hrănește cu carne de om pentru a supraviețui iernilor aspre. Dar fac ei parte doar din mitologia nativilor americani sau există cu adevărat umanoizi canibali care își așteaptă următoarea victimă în păduri?

Algonquienii sunt unele dintre cele mai extinse și mai numeroase grupuri de nativi americani din America de Nord și au trăit cândva de-a lungul coastei atlantice și a regiunii Marilor Lacuri. Cu toate acestea, creaturi asemănătoare cu Wendigo se regăsesc și în legendele altor triburi de nativi americani, inclusiv în legendele vecinilor algonquienilor, irochezii. Printre aceste popoare, o creatură cunoscută sub numele de Stonecoat prezintă unele asemănări cu Wendigo. Dar, ce este un Wendigo?

Foamea nepotolită a unui Wendigo

În traducere aproximativă, cuvântul Wendigo (ortografiat și Windigo și Windego) înseamnă „spiritul rău care devorează omenirea”. O altă traducere, despre care se spune că ar fi fost făcută de un explorator german în jurul anului 1860, echivalează cuvântul Wendigo cu „canibal”. Se spune că Wendigo au o foame insațiabilă de carne umană – indiferent de câtă carne mănâncă, rămân flămânzi.

Această foame se reflectă în aspectul lor și, în consecință, Wendigo sunt descriși ca fiind extrem de slabi. În ciuda fizicului lor slab, Wendigo sunt descriși de unii ca fiind giganți, măsurând aproximativ 4,5 metri în înălțime.[sursa]

wendigo
Unul dintre modurile în care este portretizat un Wendigo

Deși există ușoare variații în ceea ce privește descrierea fizică a acestei creaturi între diferitele popoare algonquiene, în general se convine că Wendigo au ochi strălucitori, colți lungi și îngălbeniți și limbi lungi. Se spune, de asemenea, că majoritatea Wendigo au pielea sălbatică și gălbuie, deși alții spun că sunt plini de păr sau că au pielea în descompunere.

• CITEŞTE ŞI:  Această pictură pe piatră, veche de 2.000 de ani, ar putea reprezenta muzica psihedelică

Legendele spun că Wendigo au fost cândva ființe umane. Potrivit celei mai populare versiuni a poveștii, un Wendigo se formează ori de câte ori o ființă umană a recurs la canibalism, chiar dacă a făcut-o pentru a supraviețui. Atunci când o persoană consumă carnea unei alte ființe umane, se crede că este copleșită de spiritele rele și se transformă într-un Wendigo.

Înțelegeri cu diavolul și unde să găsești un Wendigo

Într-o altă versiune a poveștii, se spune că primul Wendigo ar fi fost un războinic care a făcut o înțelegere cu Diavolul. Pentru a-și salva tribul, el a renunțat la sufletul său și a fost transformat într-un Wendigo. Când a venit pacea, nu a mai fost nevoie de o creatură atât de înfricoșătoare. Războinicul a fost alungat din tribul său și forțat să trăiască ca un proscris.

Unii cred că persoana umană continuă să locuiască în interiorul Wendigo, mai exact acolo unde ar trebui să fie inima sa. Această persoană este înghețată, iar singura modalitate de a ucide un Wendigo este de a ucide și omul din el. Câteva legende afirmă că persoana înghețată este salvată cu succes din interiorul creaturii. În majoritatea cazurilor, însă, moartea este singura modalitate de a elibera o persoană din Wendigo.

Se crede că Wendigo se plimbă prin pădurile în care trăiau algonquienii. Se zvonește că locuitorii pădurilor care au dispărut de-a lungul anilor au fost mâncați de acești monștri. Multe apariții de Wendigo au fost raportate de-a lungul timpului, nu doar de către nativii americani, ci și de către coloniștii albi.

De exemplu, între sfârșitul anilor 1800 și 1920, se spune că un Wendigo ar fi apărut în apropierea unui oraș numit Roseau, în nordul statului Minnesota. S-a afirmat că, de fiecare dată când a fost observată această creatură, a urmat o moarte neașteptată. Cu toate acestea, aparițiile au încetat în cele din urmă, iar lucrurile au revenit la normal.

• CITEŞTE ŞI:  De ce nu au fost găsite rămăşiţe umane pe Titanic? Ce s-a întâmplat cu trupurile celor dispăruţi în naufragiu

În rândul populației Cree, există un dans tradițional numit Wihtikokansimoowin, sau „dansul asemănător cu Wendigo”. În timpul dansului, înfricoșătorul Wendigo este portretizat satiric de către dansatori. Pe lângă satirizarea lui Wendigo, unii nativi americani au devenit chiar așa-numiți vânători de Wendigo.

Publicitate

Credința în Wendigo formează doar o mică parte din credința americanilor în supranatural, 1 din 8 americani recunoscând că a recunoscut că a făcut o ședință de citire a gândurilor.

La începutul secolului al XX-lea, un bărbat din populaţia Cree în vârstă de 87 de ani, pe nume Jack Fiddler, a fost judecat pentru uciderea unei femei Cree. Deși a pledat vinovat de crimă, acesta s-a apărat spunând că femeia era pe punctul de a se transforma într-un Wendigo, deoarece era posedată de spiritul malefic. Prin urmare, trebuia să fie ucisă înainte ca aceasta să ucidă alți membri ai tribului. În afară de această femeie, Fiddler a pretins că a ucis cel puțin alți 13 Wendigoag în timpul vieții sale.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: