Printre comorile de aur strălucitoare din Epoca de Bronz iberică, câteva obiecte oxidate realizate din metale ciudate ar putea fi cele mai prețioase dintre toate.

O brățară opacă și o coroană (semi-sferă) ruginită decorată cu aur au fost forjate, nu din metal de sub pământ, ci cu fierul provenit din meteoriți căzuți din cer, conform unui studiu recent.

Descoperirea, condusă de Salvador Rovira-Llorens, șeful acum pensionat al conservării de la Muzeul Național de Arheologie din Spania, sugerează că tehnologia și tehnicile de prelucrare a metalelor erau mult mai avansate decât credeam în Iberia acum mai bine de 3.000 de ani.

Comoara din Villena, așa cum este cunoscută descoperirea formată din 66 de obiecte, în mare parte din aur, a fost descoperită în urmă cu peste 60 de ani, în anul 1963, în ceea ce astăzi este Alicante, în Spania, și de atunci a ajuns să fie considerată unul dintre cele mai importante exemple de orfevrărie din Epoca Bronzului din Peninsula Iberică și din întreaga Europă.[sursa]

metale ciudate comoară antică spania
Metale ciudate descoperite într-o comoară antică

Metale ciudate, într-o comoară antică din aur

Cu toate acestea, determinarea vârstei valoroasei colecții a fost oarecum dificilă, din cauza a două obiecte: o mică emisferă goală în interior, despre care se crede că ar face parte din mânerul unui sceptru sau al unei săbii, și o singură brățară în formă de torc. Ambele au ceea ce arheologii au descris ca fiind un aspect „fieros”, adică par a fi făcute din fier.[sursa]

metale ciudate comoară antică spania
Cele două obiecte confecţionate din metale ciudate

În Peninsula Iberică, Epoca Fierului, în care fierul terestru topit a început să înlocuiască bronzul, nu a început decât în jurul anului 850 î.Hr. Problema este că materialele din aur au fost datate între anii 1500 și 1200 î.Hr. Așadar, stabilirea locului pe care îl ocupă artefactele cu aspect fieros în contextul Tezaurului din Villena a fost o adevărată enigmă.

• CITEŞTE ŞI:  De ce bat oamenii în lemn atunci când vor să se ferească de probleme

Aceste metale ciudate erau de fapt meteoriţi

Dar minereul de fier din scoarța terestră nu este singura sursă de fier maleabil. Există o serie de artefacte din fier de dinaintea Epocii Fierului în întreaga lume, care au fost forjate din material provenit din meteoriți. Poate cel mai faimos este pumnalul din fier meteoritic al faraonului Tutankhamon, dar există și alte arme din Epoca Bronzului realizate din acest material, iar acestea erau foarte apreciate.

Există o modalitate de a face diferența: fierul din meteoriți are un conținut mult mai mare de nichel decât fierul săpat din solul terestru. Astfel, cercetătorii au obținut permisiunea Muzeului Arheologic Municipal din Villena, care găzduiește colecția, de a testa cu atenție cele două artefacte și de a determina cât de mult nichel conțineau.

Cercetătorii au prelevat cu atenție mostre din ambele artefacte și au supus materialul la spectrometrie de masă pentru a le determina compoziția. În ciuda gradului ridicat de coroziune, care alterează compoziția elementară a artefactului, rezultatele sugerează cu tărie că atât emisfera, cât și brățara au fost realizate din fier meteoritic.

Acest lucru rezolvă în mod clar dilema legată de modul în care cele două artefacte se aliniază cu restul colecției: au fost realizate în jurul aceleiași perioade, datând din jurul anilor 1400 – 1200 î.Hr.

„Datele disponibile sugerează că șapca și brățara din Tezaurul de la Villena ar fi în prezent primele două piese care pot fi atribuite fierului meteoritic din Peninsula Iberică, ceea ce este compatibil cu o cronologie a Bronzului Târziu, înainte de începutul producției pe scară largă de fier terestru.”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  A fost descoperit un ou din perioada romană, vechi de 1.700 de ani, care încă avea lichid în interior

Acum, pentru că obiectele sunt atât de puternic corodate, rezultatele nu sunt concludente. Dar există tehnici mai recente, neinvazive, care ar putea fi aplicate obiectelor pentru a obține un set de date mai detaliate care ar ajuta la întărirea concluziilor, spune echipa.

Descoperirile au fost publicate în revista Trabajos de Prehistoria.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele