Oamenii de știință au descoperit planeta care nu ar trebui să existe. Aceasta este atât de mare încât, potrivit cercetătorilor, existenţa sa este mai degrabă un mister care depăşeşte legile fizicii pe care le cunoaştem noi.

Prin intermediul unui studiu publicat în jurnalul Science, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA, au descris descoperirea uimitoare: o planetă de mărimea lui Neptun, care are o masă de 13 ori mai mare decât cea a Pământului și care orbitează o mică stea foarte rece care este de nouă ori mai mică decât Soarele nostru.

Descoperirea este excepțională pentru că raportul de masă dintre planetă și steaua pitică, numită LHS 3154, este de 100 de ori mai mare decât același raport din Pământ și Soare. Până acum, cercetătorii nu au crezut că așa ceva ar putea fi posibil.[sursa]

planeta care nu ar trebui să existe

Cum a fost descoperită planeta care nu ar trebui să existe

Formarea stelară necesită nori mari de gaz și praf, iar odată ce o steaua se naște, resturile lăsate în urmă formează discuri ce orbitează steaua și în cele din urmă devin planete. Planeta și steaua descoperite acum sunt ciudate pentru că discul de praf nu pare suficient de mare încât să fi putut crea o planetă atât de mare.

„Discul de formare planetară din jurul stelei LHS 3154 nu ar avea suficientă masă solidă pentru a crea această planetă. Dar există acolo, așa că noi trebuie să ne reevaluăm înțelegerea despre formarea planetelor și a stelelor.”, a explicat Suvrath Mahadevan, profesor de astronomie și astrofizică la Penn State și unul dintre autorii studiului.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Maşina de produs cutremure: o invenţie controversată a lui Nikola Tesla

Există mai multe ipoteze care încearcă să explice cum a apărut această planetă misterioasă. Una dintre ele este că planeta s-a format inițial mai departe de steaua sa, într-un disc de materie mai bogat și mai masiv decât cel obișnuit pentru stelele de tip M. Apoi, planeta ar fi migrat spre interior, datorită interacțiunii gravitaționale cu discul sau cu alte planete. O altă ipoteză este că planeta s-a format prin fuziunea a două sau mai multe corpuri mai mici, care ar fi fost capturate de steaua sa în urma unor coliziuni sau perturbații. O a treia ipoteză este că planeta este de fapt un obiect stelar eșuat, adică un nucleu de stea care nu a reușit să aprindă fuziunea nucleară.

Numită LHS 3154b, planeta care nu ar trebui să existe a fost descoperită cu ajutorul Habitable Zone Planet Finder (HPF), un spectrograf astronomic de la Observatorul McDonald al Universității din Texas, instrument operațional încă din anul 2018. Instrumentul a fost conceput pentru a detecta exoplanete ce orbitează stele foarte reci și care ar putea găzdui apă (și, desigur viață).

„Un obiect precum cel descoperit de noi este probabil extrem de rar, astfel că descoperirea a fost foarte interesantă. Teoriile noastre actuale despre formarea planetară nu reușesc să explice ce vedem noi aici.”, a precizat Megan Delamer, student de astronomie la Penn State și unul dintre autorii studiului.

„Descoperirea cu siguranță evidențiază cât de puțin știm despre Univers. Nu ne-am fi așteptat [să existe] o planetă atât de grea în jurul unei stele cu o masă atât de mică.”, a adăugat profesorul Mahadevan.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele