Rămășițele unei reptile marine vechi de 240 de milioane de ani, cu o asemănare stranie cu un mitologic dragon chinezesc, au fost asamblate într-un întreg de paleontologi pentru prima dată în istorie. Cunoscută sub numele de Dinocephalosaurus orientalis, bestia de 5 metri lungime era originară din sud-vestul Chinei în perioada Triasică.
Deși specia a fost identificată pentru prima dată în anul 2003, aspectul său era incert din cauza fragmentelor incomplete. De atunci, însă, rămășițe mai complete au fost descoperite, acestea permiţând oamenilor de știință să reconstituie un singur specimen, înfățișând pentru prima dată în istorie misterioasa creatură în toată splendoarea sa.
Specimenul reconstituit se bazează pe șapte exemplare. Acestea includ cinci rămășițe nou descoperite, dintre care una este complet articulată. Toate au fost descoperite în provincia Guizhou, o parte din sudul Chinei care nu este străină de descoperiri paleontologice incredibile.[sursa]
Un dragon chinezesc vechi de circa 240 de milioane de ani
Prin punerea cap la cap a numeroaselor specimene, echipa a arătat că Dinocephalosaurus orientalis avea un gât semnificativ mai lung decât se apreciase anterior, înzestrând animalul cu aspectul său elegant de dragon.
„Această descoperire ne permite să vedem acest remarcabil animal cu gât lung în întregime pentru prima dată. Este încă un exemplu al lumii ciudate și minunate a Triasicului, care continuă să îi nedumerească pe paleontologi.”, a declarat Dr. Nick Fraser, custode de științe naturale la National Museums Scotland, într-un comunicat.
„Suntem siguri că va capta imaginația în întreaga lume datorită aspectului său izbitor, care amintește de un dragon chinezesc mitic, lung și șerpuitor.”, a mai explicat Dr. Fraser.
Proiectul de cercetare a fost un efort internațional care a implicat oameni de știință din Scoția, Germania, SUA și China, care au studiat fosilele timp de peste 10 ani la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor și Paleoantropologie din Beijing.
După cum arată membrele sale cu înotătoare, această specie preistorică era bine adaptată la viața oceanică. Mai mult, cercetătorii au descoperit oase de pește în zona stomacului unor specimene, oferind o imagine clară a dietei lor cu fructe de mare.
În ciuda stilului lor de viață acvatic și a gâtului lung, cercetătorii explică faptul că „dragonul chinezesc” nu era strâns înrudit cu plesiozaurii, care au evoluat cu aproximativ 40 de milioane de ani mai târziu.
În ultimii ani, în China a avut loc o adevărată „goană după fosile”, care a dus la descoperirea unor descoperiri importante în studiul paleontologiei. Într-o descoperire relativ recentă, oamenii de știință chinezi au găsit un ou fosilizat care conținea cel mai complet embrion de dinozaur găsit vreodată, cu o lungime estimată la aproximativ 27 de centimetri.
„Această remarcabilă reptilă marină este un alt exemplu al fosilelor uimitoare care continuă să fie descoperite în China.”, a adăugat profesorul Robert Ellam, redactor-șef al revistei Transactions și membru al Societății Regale din Edinburgh.