Regina Elisabeta a II-a s-a născut pe 21 aprilie 1926, în Londra, Marea Britanie. Aceasta a fost a fost regina Marii Britanii și a Irlandei de Nord din anul 1952 până la decesul acesteia, din data de 8 septembrie 2022.

Regina Elisabeta a II–a a avut cea mai lungă domnie din istoria Mării Britanii. Regina a devenit o figură emblematică pe tot globul şi s-a aflat în atenţia presei încă de când era doar un copil. Regina era cunoscută pentru simţul datoriei şi al devotamentului faţă de serviciu. Şi-a îndeplinit atribuţiile până la finalul vieţii.

Elisabeta a II–a a continuat să desfășoare un program complet pentru tot ceea ce presupune funcţia pe care a deţinut-o în stat, de la angajamente, vizite la organizații caritabile și școli, până la găzduirea șefilor de stat.

regina elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

10 curiozităţi despre Regina Elisabeta a II-a

#1. Copilăria Reginei Elisabeta a II-a

Elisabeta s-a născut în Mayfair, Londra, fiind primul copil al ducelui și ducesei de York (mai târziu regele George al VI-lea și regina Elisabeta).

A fost botezată de Arhiepiscopul de York în capela privată a Palatului Buckingham la 29 mai, și a fost numită Elisabeta după mama ei, Alexandra după mama lui George al V-lea, care murise cu șase luni mai devreme și Mary după bunica ei paternă. Familia o alinta cu diminutivul Lilibet.

Elisabeta a fost foarte apropiată de bunicul său, George al V-lea, pe care l-a ajutat să se refacă după boala sa din anul 1929. Vizitele sale regulate au fost creditate în presa populară și de către biografii de mai târziu, că l-au ajutat pe rege să se recupereze.

Singura soră a Elisabetei, prințesa Margaret, s-a născut în anul 1930. Cele două prințese au fost educate acasă sub supravegherea mamei lor și a guvernantei, Marion Crawford. Lecțiile s-au concentrat pe istorie, limbi, literatură și muzică. Crawford a publicat în anul 1950 o biografie a anilor copilăriei Elisabetei și a Margaretei, intitulată „Micile prințese”, spre marea mâhnire a familiei regale. Cartea descrie dragostea Elisabetei pentru cai și câini, ordinea și atitudinea ei față de responsabilitate.

Winston Churchill a descris-o pe Elisabeta, pe aceasta avea doar doi ani ca fiind „un personaj. Are un aer de autoritate și reflectivitate uimitoare la un sugar”. Verișoara ei, Margaret Rhodes, a descris-o ca „o fetiță veselă, dar fundamental sensibilă și bine educată”.

Tatăl Elisabetei a urcat pe tron după abdicarea fratelui acesutia, regele Eduard al VIII-lea, în anul 1936. În acest moment, ea a devenit moștenitoarea prezumtivă.

#2. Conducătoare a Commonwealth-ului

Când tatăl său a murit în februarie 1952, Elisabeta a devenit conducătoare a Commonwealth-ului și regină a șapte țări independente ale Commonwealth-ului: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Pakistan și Ceylon.

Regina a domnit ca monarh constituțional în vremea unor schimbări politice majore, cum ar fi decolonizarea Africii, descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea Regatului Unit la Comunitățile Europene și Brexit. Printre numeroasele sale vizite și întâlniri istorice se numără o vizită de stat în Republica Irlanda și întâlniri cu cinci papi.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  10 fotografii care surprind condiţia umană şi vor stârni în tine emoţii puternice

În prezent, din Commonwealth fac parte 54 de state independente, fiind mai degrabă o asociaţie internaţională.

Regina Elisabeta a II-a deţine recordul pentru ţări vizitate de către un singur monarh. Aceasta a vizitat mai mult de 120 de ţări, de pe şase continente. Canada este ţara în care Regina a călătorit cel mai mult în afara Regatului Unit.

#3. A fost pe front în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

În septembrie 1939, Marea Britanie a intrat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Lordul Hailsham a sugerat ca prințesele Elisabetah și Margaret să fie evacuate în Canada pentru a evita frecventele bombardamente aeriene. Mama lor însă a refuzat, declarând: „Copiii nu vor pleca fără mine. Eu nu-l voi părăsi pe rege. Iar regele nu va pleca niciodată”. Prințesele au rămas la Castelul Balmoral din Scoția până la Crăciunul din anul 1939, când s-au mutat la Sandringham House, Norfolk. Din februarie până în mai 1940, au locuit la Royal Lodge, Windsor, până la mutarea la Castelul Windsor, unde au locuit majoritatea următorilor cinci ani. La Windsor, prințesele au organizat pantomime de Crăciun în ajutorul Fondului pentru Lână a reginei, care a cumpărat fire pentru a tricota veșminte militare.

Regina Elisabeta a II-a este singurul șef de stat care a fost pe front în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, este singura femeie din monarhia britanică care a făcut acest lucru. Regina s-a înrolat în Serviciul Teritorial Auxiliar de Femei la vârsta de 18 ani și a învățat astfel să conducă un camion militar. În acest timp a învățat câteva lucruri importante despre mecanica auto.

În anul 1943, Elisabeta a întreprins prima ei apariție publică de una singură, într-o vizită la Gărzile Grenadierilor, unde fusese numită colonel în anul precedent.

În luna iunie 1945, Reginei i s-a acordat gradul de comandant onorific junior. Acesta era un echivalent feminin pentru gradul de căpitan la acea vreme.

Elisabeta a II-a în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

#4. Regina Elisabeta a II-a a fost mecanic auto

Regina Elisabeta a II-a, care la vremea aceea era prințesă, nu doar a condus camioane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ci a și învățat cum să le repare singură.

”Atunci când centrul de instrucție a fost vizitat de către Rege, Regină și Prințesa Margareta, aceștia au găsit-o pe Prințesa Elisabeta într-o salopetă. Aceasta lucra la motorul unui camion al Crucii Roșii. Prințesa este acum un mecanic competent și este chiar mândră de această reușită.” se arată într-un documentar despre Elisabeta.

#5. S-a căsătorit din dragoste

În anul 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, un fost prinț al Greciei și Danemarcei. Cei doi au avut patru copii: Charles al III-lea, Anne, Prințesă Regală, Andrew, Duce de York și Edward, Conte de Wessex.

Puţini oameni ştiu că Regina Elisabeta a II-a și soțul său, Prinţul Philip erau veri de gradul III. Elisabeta era rudă cu regina Victoria din partea tatălui ei, iar Philip era rudă cu regina Victoria din partea mamei sale. Prinţul Philip s-a născut în familiile regale din Grecia și Danemarca, dar a renunțat la titlurile sale de origine atunci când s-a căsătorit cu Elisabeta.

• CITEŞTE ŞI:  Cât de mare este Universul? Ce este dincolo de sistemul solar

Cei doi fost căsătoriți timp de 73 de ani, până în ziua când el a decedat 9 aprilie 2021.

Măsurile de austeritate de după cel de-Al Doilea Război Mondial au făcut ca Elisabeta să fie nevoită să-şi cumpere rochia de mireasă folosind cupoane. A fost ajutată de guvernul britanic, care i-a oferit o raţie suplimentară de cupoane pentru îmbrăcăminte.

De asemenea, multe dintre viitoarele mirese de la acea vreme i-au trimis reginei, în dar, cupoanele lor pentru îmbrăcăminte. Aceste cupoane erau menite să fie folosite în ziua lor cea mare. Regina şi-a confecţionat astfel rochia de mireasă, însă a returnat cupoanele primite de la viitoarele mirese, întrucât membrii familiei regale nu au voie să accepte daruri de la cetăţeni.

#6. Nu a avut paşaport şi nici permis de conducere

După cum spuneam, Elisabeta a condus camioane în timpul războiului, însă pe timp de pace îi plăcea să se plimbe cu maşina, conducând singură. Cu toate aecstea, regina este singura persoană din țară care nu avea nevoie de un permis. Până la urmă, cine ar fi îndrăznit să o oprească pe regină, nu-i aşa?

De asemenea, regina nu avea nici paşaport. Întrucât toate pașapoarte britanice sunt tehnic emise în numele reginei, Majestatea Sa nu avea nevoie de un pașaport propriu.

”Întrucât orice pașaport britanic este emis în numele Majestății Sale, nu este nevoie ca și Regina să posede unul. În schimb, toți ceilalți membri ai familiei regale, inclusiv Ducele de Edinburgh și Prințul de Wales, au pașapoarte.”, se arată pe site-ul oficial al monarhiei britanice.

#7. A jucat alături de James Bond

Regina a avut o apariţie de senzaţie într-un spot de promovare a Jocurilor Olimpice de la Londra din anul 2012. Aceasta a apărut alături de James Bond, înterpretat de către actorul Daniel Craig. Proiectul, condus de regizorul laureat cu Oscar Danny Boyle, a fost unul pe care Regina l-a ținut secret chiar și față de apropiații din familia regală.

Regina îl plăcea destul de mult pe Daniel Craig, cei doi fiind văzuți prima oară împreună în anul 2006, când acesta a apărut în „Casino Royale”. Suverana îl respecta pentru munca sa ca James Bond, fapt pentru care l-a invitat destul de des la o serie de ocazii speciale.

Clipul de câteva minute a stârnit amuzamentul tuturor, căci nimeni nu se aștepta s-o vadă pe monarhă alături de Daniel Craig, parașutându-se pe Stadionul Olimpic. Regina a schimbat puţin replicile, alegând să spună „Bună seara, domnule Bond”, în loc de „Bună seara, James”. În acea secvenţă, celebrul agent 007 o salvează pe regină de la Palatul Buckingham, urcând-o într-un elicopter, din care au sărit amândoi cu paraşuta deasupra Stadionului Olimpic din Londra (evident, în scena saltului cu paraşuta, suverana britanică a fost dublată de un actor-cascador).

#8. A trimis e-mail-uri înainte ca internetul să fie la modă

Deşi Regina părea a fi o persoană clasică, ce ar prefera un ziar în locul unui computer, lucrurile nu stau tocmai astfel.

• CITEŞTE ŞI:  Există un mod surprinzător de simplu de a elimina microplasticele din apa de la robinet. Se reduc cu 90%

Deşi probabil nu folosea prea intens reţelele sociale, Regina a trimis primul său e-mail în anul 1976, dintr-o bază militară. Ea a devenit astfel primul monarh din lume care a utilizat corespondența electronică.

#9. Servea câte un pahar în fiecare zi

Fie ca era dimineaţa sau seara, Reginei îi făcea plăcere să servească o băutură alcoolică.[sursa]

Dimineaţa, regina savura un gin fin şi un cocktail Dubonnet cu lămâie şi gheaţă. Pe timpul zilei, atunci când servea prânzul, Regina se bucura de cele mai multe ori de un pahar de şampanie sau unul de vin. De asemenea, înainte de culcare, după o zi lungă, regina obişnuia să servească un pahar de Martini sec, sau un pahar de şampanie.

Bucătarul regal spune că Reginei îi mai plăcea romul Bacardi, ginul Gordon, cidrul Bulmers sau lichiorul Pimm’s. Toate aceste băuturi nu sunt deloc scumpe, fiind accesibile ca preţ.

#10. Moştenirea lăsată în urmă de către Regina Elisabeta a II-a

​Economia Marii Britanii din 2022 este de nerecunoscut față de cea pe care o lua în primire Regina Elisabeta a II-a în urmă cu 70 de ani. Pe atunci banii se numărau în șilingi. Șilingul era un termen de contabilitate din vremea anglo-saxonilor. În Kent, valoarea unui șiling era echivalentă cu valoarea unei vaci, iar în alte părți era echivalentă cu valoarea unei oi.

După moartea sa, din data de 08 septembrie 2022, Regina Elisabeta a II-a a lăsat în urmă o avere considerabilă, de sute de milioane de euro.

Monarhia britanică deține o avere de aproape 90 de miliarde de euro, conform revistei Forbes. Reginei Elisabeta a II-a îi aparțin doar în jur de 450 de milioane de euro din această sumă. O parte din acești bani sunt moștenire. Regina a primit echivalentul a 85 de milioane de euro când a murit mama ei și 12 milioane de euro, după moartea soțului său, prințul Philip. O mare parte din venituri provin din Domeniul Coroanei. Monarhul primește 15% din profiturile realizate de vastul domeniu. Acesta a aparținut cândva monarhiei și valorează aproape 10 miliarde de dolari.

În Domeniul Coroanei se găsesc parcuri comerciale, birouri, apartamente, terenuri agricole, păduri și râuri. În iunie 2021, a fost anunțat un profit net de 312,7 milioane de euro, cu 43 de milioane de euro mai mult decât în anul precedent.

Un venit separat și complet privat vine de la Ducatul de Lancaster. Această proprietate datează din secolul al XIV-lea și asigură venituri private monarhului, prin investiții imobiliare și financiare. Proprietatea are profituri anuale, în medie, de 24 de milioane de euro.

Toate aceste sume îi vor reveni succesorului la tron, Regele Charles.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele