Oamenii de știință au reușit să rezolve un mister vechi de 50 de ani și au anunțat că au descoperit de ce se formează, în mod repetat, o gaură uriaşă în gheaţa din Antarctica, cât o treime din suprafaţa României.

Cercetătorii au observat pentru prima dată gaura, numită Maud Rise polynya, în anii 1974 și 1976 în Marea Weddell din Antarctica, iar de atunci a reapărut fugitiv și sporadic. De fiecare dată a avut dimensiuni diferite, deşi se formează în același loc.

De asemenea, s-a mai întâmplat ca timp de ani de zile acest fenomen să nu se producă deloc. Acest lucru i-a lăsat pe oamenii de știință nedumeriți cu privire la condițiile exacte necesare pentru ca gaura să se formeze.

În anii 2016 și 2017, s-a format o gaură imensă, de circa 80.000 de kilometri pătrați, care a rămas astfel timp de câteva săptămâni în timpul ambelor ierni, permițând oamenilor de știință să arunce o privire mai atentă asupra fenomenului și să rezolve în cele din urmă misterul vechi de 50 de ani.[sursa]

gaură uriașă în gheața din Antarctica
O gaură uriașă în gheața din Antarctica a fost observată periodic

Cecetătorii au scris despre descoperire în revista ştiinţifică Science Advances. „Anul 2017 a fost prima dată când am avut o gaură atât de mare și care a ținut atât de mult timp în Marea Weddell din anii 1970 încoace”, a declarat autorul principal Aditya Narayanan, cercetător la Universitatea Southampton din Anglia.

Când vara se transformă în iarnă în Antarctica, gheața marină se extinde de la aproximativ 3 milioane de kilometri pătrați la 18 milioane de kilometri pătrați, acoperind 4% din suprafața Pământului.

• CITEŞTE ŞI:  Cercetătorul care şi-a injectat o bacterie veche de 3,5 mil. ani, căutând secretul nemuririi

Cum se formează o gaură uriașă în gheața din Antarctica

Găurile din această gheață, numite polynya, se formează atunci când vânturile puternice din interior împing plăcile către exterior. Acest vânt rece îngheață, de asemenea, mai multă apă de mare în interiorul acestora, adăugând bucăți suplimentare la stratul de gheață.[sursa]

Dar în oceanul deschis și departe de aceste vânturi de coastă, unde se formează Maud Rise, găurile din gheața marină sunt mult mai puțin susceptibile de a se dezvolta. Acest lucru, împreună cu o reducere uimitoare a întinderii totale a gheții din Oceanul de Sud, i-a determinat pe oamenii de știință să se întrebe ce condiții specifice ar putea cauza formarea Maud Rise.

Pentru a investiga misterul, oamenii de știință au analizat datele de la sateliți, dar au analizat și observațiile anterioare făcute de alți cercetători. Astfel, au descoperit că, în anii 2016 și 2017, curentul oceanic circular al Mării Weddell, numit Weddell Gyre, a fost mai puternic decât în alți ani, ajutând curenții subacvatici să aducă sarea și căldura mai aproape de suprafață. Gaura este situată în apropiere de Maud Rise, un munte subacvatic. 

Noua descoperire este importantă pentru înțelegerea Antarcticii și a impactului său asupra oceanului global, potrivit cercetătorilor. Schimbările climatice fac deja vânturile de pe cel mai sudic continent mai puternice, creând probabil mai multe găuri de acest fel în viitor. Între timp, 40% din apele oceanului global își găsesc originea în coasta Antarcticii, ceea ce o face vitală în reglarea climatului regional de pe întreaga planetă.

„Amprenta unei polynya poate rămâne în apă timp de mai mulți ani după ce s-a format. Poate schimba modul în care se mișcă apa și cum curenții transportă căldura spre continent. Apele dense care se formează aici se pot răspândi în tot oceanul global.”, a spus climatologul Sarah Gille, de la Universitatea California San Diego.

Publicitate
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: